Sidedishes

Binnenkort gaat de Big Green Egg weer aan, en de keuze voor een bepaald hoofdgerecht is waarschijnlijk al gemaakt. Maar daar wil je vast ook één of meerdere bijgerechten bij serveren. En dat kan soms een aardige zoektocht opleveren. Kies jij gewoon voor iets wat je lekker lijkt, ga je voor een beproefde combinatie of daag jij jezelf het liefste uit om de perfecte match te maken? Om ervoor te zorgen dat jouw combinatie tussen ingrediënten een voltreffer wordt, geven we je een aantal handige tips.

Antiboise

Wat je ook op je Big Green Egg maakt, het smaakt allemaal even lekker. En wanneer je gaat mixen en matchen om een complete maaltijd samen te stellen, is het een groot voordeel als de gerechten goed met elkaar combineren. Hierdoor krijgt je maaltijd een echt finishing touch. Natuurlijk zijn er tal van klassieke combinaties waarmee je altijd goed zit, zoals rundvlees en chimichurri of bijvoorbeeld vis en antiboise, wat overigens ook heel goed past bij kreeft en kalfsvlees. Maar wil je eens echt buiten je comfort zone koken, niet alleen rekening houden met de smaakcombinatie maar er ook zeker van zijn dat je gerecht verschillende texturen bevat? Dan zijn er een aantal handige richtlijnen waarmee je rekening kunt houden. Zo kun je zelf leren, talloze verrassend lekkere combinaties samenstellen.

Ratatouille

Crunchy & creamy

Wanneer je ervoor kiest een steak te grillen of een kip te roosteren, waardoor deze een heerlijk knapperig velletje krijgt, dan is de buitenkant je hoofdingrediënt lekker krokant. Je kunt het complete gerecht dan spannender maken door er een ‘zacht’ bijgerecht bij te serveren zoals romige aardappeltjes, baba ganoush, ratatouille of gebakken witte asperges. In de regel kun je dit soort gerechten altijd combineren met gegrilde of geroosterde ingrediënten. Dankzij het contrast tussen crunchy en creamy maak je het gerecht compleet en wordt je maaltijd een heerlijke afwisseling van texturen.

Gegrilde groenten

Kies je kooktechnieken

Andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Kies je ervoor om low en slow te garen, waarbij er geen krokante korst ontstaat, of laat je je hoofdingrediënt heerlijk stoven? Zet daar dan weer een krokant bijgerecht tegenover. Afhankelijk van wat je precies maakt, kun je kiezen voor gerechten als aardappelrösti, geroosterde hasselback aardappels of bijvoorbeeld geroosterde artisjok of gegrilde groenten om erbij te serveren. Je kunt je hierin meestal laten leiden door de kooktechnieken en de bereidingstemperatuur die je gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe hoger je temperatuur, hoe krokanter het resultaat.

Spicy appel compote

Geslaagde combinatie

De smaak van ingrediënten die je combineert, die is aan jou. Smaken verschillen nu eenmaal en waarschijnlijk weet je zelf heel goed wat je lekker vindt. Maar ook hierbij is de kans op een geslaagde combinatie het grootst als er contrast is tussen de smaken. Is je hoofdingrediënt bijvoorbeeld vettig, dan matcht dit heel goed met een gerecht dat een licht zuurtje bevat. Denk hierbij onder andere aan antiboise, spicy appelcompote of een heerlijke venkelsalsa.

Mix & match

Ga jij de uitdaging aan om je gerecht zelf samen te stellen? Kies dan als eerst voor een bepaald hoofdingrediënt en de techniek hoe je deze gaat bereiden. Vervolgens kun je hier, op basis van deze richtlijnen, een heerlijk bijgerecht bij maken. Je kunt het natuurlijk ook omdraaien en een lekker bijgerecht uitkiezen om daar een passend hoofdingrediënt bij maken. Hieronder hebben we alvast een aantal suggesties van onze favoriete bijgerechten!

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen menu’s of je laat je inspireren door de mooie gerechten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar je van de meester zelf leert. Binnenkort kun je op de app ook vrienden toevoegen, nieuwe EGG fans leren kennen en foto’s en recepten delen van je eigen gerechten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden