Kip op het ei

Kip is een lekker en veelzijdig ingrediënt wat je uitstekend en op veel verschillende manieren op de Big Green Egg kunt bereiden. Omdat Ralph de Kok als geen ander weet welke invloed de kwaliteit van het ingrediënt heeft op het eindresultaat, ging hij langs bij een biologisch-dynamische boerderij. Met biologische kip als basis maakte hij drie verschillende bereidingen.

Kip

Kip op het menu? Koop kwaliteit!

Kip is een geliefd ingrediënt, maar de ene kip is de andere niet. Als je een echt lekker stukje kip op de Big Green Egg wil bereiden, is het belangrijk om op zoek te gaan naar dieren die onder natuurlijke omstandigheden zijn opgegroeid. De smaak en kwaliteit hiervan is ongeëvenaard en de dieren hebben een humaan leven gehad.

Kip en gevogelte maken onderdeel uit van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de aanwezigheid van eiwitten, vitamines en mineralen in het vlees. Daarnaast bevat dit gevogelte minder verzadigd vet dan ander vleessoorten. Los van de gezondheidsaspecten is het gewoon ontzettend lekker, zeker als je kip volgens een goed recept bereidt en een betrouwbaar adres hebt om je kip in te kopen, zoals bij boerderij De Dennenkamp in de Nederlandse Achterhoek. Boerin Liesbeth Huybrechts en boer Piet Schagen runnen hun bedrijf op biologisch-dynamische wijze, met respect voor mens, dier en natuur.

Zorgboerderij

De boerderij is een gemengd bedrijf met een grote diversiteit aan dieren. Het bedrijf is slechts 15 hectare groot en toch hebben de dieren alle ruimte. Naast Liesbeth, Piet en hun kinderen zijn er ook vele hulpboeren actief.

Piet: “Onze boerderij is een zogenaamde zorgboerderij. Zo’n 20 jongelui en volwassenen, waaronder mensen met een verstandelijke beperking, problemen van psychische aard of bijvoorbeeld jongeren die onder jeugdzorg vallen, helpen ons met de diverse werkzaamheden op de boerderij. Dit varieert van het verzorgen van de dieren, het onderhoud van de groentetuin, het oogsten en klaarmaken van producten voor de winkel. In onze winkel verkopen wij onze eigen producten en die van collega’s uit de regio.”

Breed aanbod

”De reden dat wij een gemengd bedrijf zijn, is om een mooi, breed aanbod te bieden voor de zorgtak. Naast kip produceren wij onder andere rund-, lams- en varkensvlees, allemaal in relatief bescheiden hoeveelheden,” licht Piet toe. “Voor boerenbegrippen zijn wij klein, met ongeveer 80 legkippen en 5 tot 6 keer per jaar 160 vleeskippen die naar de slacht gaan.”

“Het gaat er bij ons ook niet om dat we zoveel mogelijk productie draaien, wij bieden de dieren een bestaan dat van nature bij hen hoort. Het doel van het houden van vleeskippen is nu eenmaal de slacht, maar het dier moet wel in alle opzichten een goed leven hebben gehad. Biologisch-dynamisch boeren is dan ook veel meer dan alleen het kweken van onbespoten groenten. Het is gebaseerd op een antroposofische visie, het uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. Hierdoor is er op natuurlijke wijze evenwicht binnen het bedrijf.”

Langzaam groeiend ras

Waar bij veel veehouderijen zo’n 19 kippen op een vierkante meter huizen en er met snelgroeiende rassen wordt gewerkt, zodat ze na 6 weken geslacht kunnen worden, ligt dit bij De Dennenkamp wel anders. Gelukkig worden steeds meer consumenten zich bewust van het kwaliteitsverschil.

Piet: “Onze kippen zijn van een langzaam groeiend Frans ras. De tweede of derde dag nadat de kuikens uit het ei zijn gekomen gaan ze al naar buiten. Ze kunnen naar binnen, maar in principe scharrelen ze gewoon lekker rond. Hoewel een kip van origine een bosdier is lopen ze graag in de wei en doen zich tegoed aan gras. Pas na 12 weken gaan ze naar de slager. En natuurlijk eten we er dan zelf ook lekker van!”

Eet je ook liever kip van goede kwaliteit? Bij jou in de regio is ongetwijfeld ook een boerderij te vinden waar op dezelfde wijze als Liesbeth, Piet en hun hulpboeren dat doen met elkaar, de natuur en de dieren wordt omgegaan.

Zelf kip bereiden op de Big Green Egg? Probeer deze 3 recepten!

Registrati

11 RICETTE PER TE

Iscriviti alla newsletter Big Green Egg e ricevi subito un e-book con 11 appetitose ricette di Big Green Egg!

Registrati