Big Green Egg

De werking van je Big Green Egg en je accessoires is eigenlijk heel simpel, zodra je eenmaal weet hoe het allemaal moet. En zoals wel vaker geldt: oefening baart kunst. Maar soms sta je voor een dilemma en heb je niet direct de juiste oplossing. Hoe beheers je de temperatuur, welke accessoires zijn echt onmisbaar en waarom rookt mijn EGG zo? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet, zodat EGGen met al deze antwoorden en adviezen voortaan een eitje is!

ALLES OVER DE ACCESSOIRES VAN BIG GREEN EGG

Big Green Egg heeft een breed assortiment aan accessoires die je EGG nog meer mogelijkheden bieden of die gewoon ontzettend handig zijn voor bepaalde kooktechnieken of specifieke bereidingen. Maar hoe gebruik je deze accessoires, wat zijn de belangrijkste basics om mee te starten? En waarom zijn bepaalde accessoires zo’n waardevolle aanvulling op jouw Big Green Egg of een echte musthave voor de fanatieke EGGer? Al deze vragen én de antwoorden die jij nodig hebt, vind je hieronder.

Basis kooktechnieken

 • Wat zijn de belangrijkste basisaccessoires voor je Big Green Egg?

  Onze 100% natuurlijke houtskool, de Charcoal Starters en een Ash Tool om de as uit je keramische basis te verwijderen zijn de belangrijkste basics om van start te gaan met jouw Big Green Egg. Zorg daarnaast dat hij stevig en veilig staat met een verrijdbaar IntEGGrated Nest+Handler of een Table Nest wanneer je jouw EGG zelf in een tafel inbouwt. Wil je de mogelijkheden van je EGG gaan ontdekken? Dan bestaat de top 3 accessoires uit de onmisbare convEGGtor, een Cast Iron Grid en Baking Stone. Zo kun jij optimaal grillen, indirecte kooktechnieken toepassen en je EGG omtoveren tot hete luchtoven om te bakken.

 • Wat zijn de meest praktische accessoires om nog gemakkelijker te EGGen?

  Hoe vaker jij je Big Green Egg gebruikt, hoe blijer je wordt van alle mogelijkheden en resultaten. Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken tijdens de kooksessies op je EGG? Met een Siliconen Tipped Tong, Grid Lifter, EGGmitt en convEGGtor Basket heb jij de strakke set-up van een echte pro staan! Tijdens het koken vang je vrijkomend vet en restjes direct op in een herbruikbare Drip Pan, want dat scheelt weer schoonmaken.

  Tot slot houd je jouw Big Green Egg in perfect shape met af en toe een onderhoudsbeurt van de Grid Scrubber en een EGG Cover om alle weertype te trotseren.

 • Wanneer gebruik ik de convEGGtor en wanneer de Half convEGGtor Stone?

  De convEGGtor en de Half convEGGtor Stone zijn beide bedoeld als hitteschild. Wanneer je deze gebruikt, gaart je ingrediënt of gerecht niet direct boven de gloeiende houtskool. Dit is de indirecte kooktechniek waarbij je product grotendeels dankzij de luchtcirculatie en de stralingswarmte van de keramiek gaart.

  De Half convEGGtor Stone geeft je de mogelijkheid een combinatie te maken van zowel een directe als indirect zone in je EGG. Op deze manier kun je twee verschillende bereidingstechnieken tegelijkertijd naast elkaar toepassen. Je gebruikt de Half convEGGtor Stone in combinatie met de 1-Piece convEGGtor Basket.

  Je kunt er ook voor kiezen om 2 Half convEGGtor Stones in de convEGGtor Basket te leggen. Het indirecte oppervlak is hiermee iets groter dan bij de traditionele convEGGtor. Daarmee komt minder luchtcirculatie langs het hitteschild en blijft de temperatuur in de EGG ook lager dan met het gebruik van de convEGGtor. Deze methode van indirect garen is met name geschikt voor low en slow bereidingen.

 • Kan ik de Baking Stone ook als hitteschild gebruiken?

  Nee, de Baking Stone is niet voor hetzelfde doeleinde bestemd als de convEGGtor of de Half convEGGtor Stone. Zoals de naam al aangeeft is de Baking Stone bedoelt om op te bakken, waarbij je pizza, flammkuchen, brood of een taartvorm direct op de steen plaatst. De Baking Stone gebruik je altijd in combinatie met een hitteschild als de convEGGtor of Half convEGGtor Stone zodat deze een barrière vormt tussen de gloeiende houtskool en je Baking Stone waar je product op ligt. Wanneer je de Baking Stone zonder convEGGtor gebruikt zal de steen namelijk te heet worden en hierdoor zal de bodem van je baksel verbranden.

  Zorg bij korte bereidingen zoals pizza’s en flammkuchen dat de Baking Stone is voorverwarmd voordat je gaat bakken. Bij langere bereidingen zoals patisserie is het meestal beter om een koude Baking Stone op het rooster te leggen om het verbranden van je bodem te voorkomen.

 • Kan ik de convEGGtor ook als Baking Stone gebruiken?

  Nee, over het algemeen is dit niet aan te raden en zal dit in de meeste gevallen niet goed uitpakken. Omdat je convEGGtor het hitteschild is tussen de houtskool en je product wordt deze erg snel heet. Het gevolg is dat de bodem van je baksel zal verbranden voordat je product de tijd heeft gehad om goed gaar te worden. Een convEGGtor dient als hitteschild gebruikt te worden en daarboven op een rooster plaats je de speciale Baking Stone om je pizza, flammkuchen, taartvorm of brood direct op te plaatsen.

 • Ik wil mijn accessoire collectie uitbreiden. Wat zijn echte musthaves?

  Wil je de lat nog hoger leggen of meer kookoppervlak creëren? Met deze Big Green Egg accessoires heb jij nooit meer handjes te kort! De Cast Iron Skillet is een echte chef’s favourite en multi-inzetbaar. Gestoomde vis op groenten, een goed stuk vlees of zelfs een lekkere brownie als dessert. Voor de Skillet is niets te gek. Wil je juist de kooktechnieken op jouw Big Green Egg uitbreiden, kijk dan eens naar de Carbon Steel Grill Wok of Dutch Ovens. Zo kan jij vanaf nu ook op je EGG aan de slag met heerlijke stoofschotels of roerbakgerechten. Voor de echte fanatiekeling hebben we het EGGspander System ontwikkeld voor eindeloze kookmogelijkheden. Haal het maximale uit je EGG én jezelf.

 • Wat kan ik allemaal met de EGGspander?

  Wat kun je niet, is een vraag die je jezelf beter kunt stellen. Ga de uitdaging aan en haal het beste uit jezelf en je EGG met de 5 Piece EGGspander Kit. Laat jouw culinaire creativiteit de vrije loop met grenzeloze kookmogelijkheden en creëer een oneindig aantal opstellingen.

  De 5-Piece EGGspander Kit bestaat uit verschillende (ook los verkrijgbare) onderdelen waarmee je op 3 niveaus boven elkaar producten kunt bereiden: de 1-Piece convEGGtor Basket, 2 Half Stainless Steel Grids en het 2-Piece Multi Level Rack.

  De convEGGtor Basket is de basis. Deze kun je onder andere gebruiken als houder voor je convEGGtor, de Carbon Steel Grill Wok en bij de Big Green Egg Large ook in combinatie met een Cast Iron Grid (small) voor cowboy grillen, waarbij je het ingrediënt vlak boven de gloeiende houtskool grilt.

  Daarnaast is deze basis zo ontworpen dat je op twee verschillende niveaus kunt koken of direct en indirect tegelijkertijd naast elkaar kunt garen. Leg bijvoorbeeld een Half convEGGtor Stone op het onderste niveau van de basket met op het bovenste niveau een Half Stainless Steel Grid voor de indirecte zone. Op de andere helft van de basket leg je op het bovenste niveau een Half Cast Iron Grid waarop je direct boven de houtskool kunt grillen.

  En heb je extra capaciteit nodig? Dan plaats je het 2-Piece Multi Level Rack, een rvs-verhogingsrooster waarmee je nog meer ingrediënten tegelijkertijd kunt garen. In deze video legt Jeroen Hazebroek de ins en outs duidelijk uit.

   

Houtskool aansteken

DE BESTE BRANDSTOF VOOR JE BIG GREEN EGG

Iedere kooksessie begint met de juiste brandstof. De key to succes van een lekker gerecht is het gebruik van de beste kwaliteit houtskool. Het resultaat is mede afhankelijk van het soort houtskool dat je gebruikt, maar éen ding is zeker: de smaak van op houtskool gegaarde ingrediënten is onevenaarbaar. Maar misschien heb je nog een zak briketten liggen en waarom zou je deze niet in je Big Green Egg gebruiken? De reden om dit niet te doen en meer over het met houtskool vullen van je EGG komen hieronder aan bod.

 • Welke houtskool kan ik het beste gebruiken?

  Houtskool is er in verschillende soorten, maten en kwaliteiten. Je hebt zachte, medium en harde houtskoolsoorten. Voor de Big Green Egg adviseren we het gebruik van een medium houtskool van goede, natuurlijke kwaliteit (zonder chemische ingrediënten geur- en smaakstoffen) die geen extreem sterke smaak afgeeft. Niet elk gerecht kan namelijk opboksen tegen een sterke houtskoolsmaak. Wil je juist wel extra smaak toevoegen? Dan kun je dit doen met behulp van rookhout. De Big Green Egg premium 100% natuurlijke houtskool is daarom neutraal van smaak en geeft een subtiele smokey flavour.

   

 • Waarom kan ik beter geen briketten in mijn Big Green Egg gebruiken?

  Briketten worden vaak geprezen omdat deze, als ze eenmaal gloeien ook goed blijven gloeien. Dit voordeel is in het geval van een kamado als de Big Green Egg juist een nadeel. Omdat briketten de bereikte temperatuur zo goed behouden betekent dit – in combinatie met de extreem isolerende eigenschappen van de EGG – dat je de temperatuur van de Big Green Egg lastig kunt regelen. Houtskool brandt sneller en dooft ook sneller dan briketten zodat je de temperatuur veel beter en stabieler kunt sturen en behouden. Bovendien bevatten veel brikketten hulpstoffen die zorgen voor de productie van veel as, wat de luchtdoorvoer in je EGG zal belemmeren. Een ander nadeel van deze hulpstoffen is dat ze vervelend na blijven geuren en een negatief effect hebben om de smaak van je gerecht. Je wilt natuurlijk niet dat deze stoffen in de keramiek van je Big Green Egg trekken. Gebruik daarom altijd goede, natuurlijke kwaliteit houtskool. Meer weten over het gebruik van houtskool en briketten? Kijk dan deze video gaat barbecue-expert Jeroen Hazebroek dieper op dit onderwerp in.

   

 • Tot hoe ver moet ik mijn EGG vullen met houtskool?

  De keramische vuurkorf is bestemd voor de houtskool. Vul deze bij iedere nieuwe kooksessie tot de rand met houtskool. De keramische binnenring die op de vuurkorf staat zorgt vervolgens in de standaardopstelling voor voldoende de afstand tussen de gloeiende houtskool en het rooster. Ga je voor een korte kooksessie en houd je houtskool over als je Big Green Egg weer gedoofd is? Geen probleem! Dit kun je bij je volgende kooksessie gewoon weer aanvullen en opnieuw gebruiken.

 • Wanneer moet ik houtskool bijvullen en hoe doe ik dat?

  Roer voor aanvang van elke kooksessie met de Ash Tool door de houtskool in je Big Green Egg. As wat zich tussen de houtskool heeft verzameld zal hierdoor, samen met de kleine stukjes houtskool, op de bodem van de keramische basis vallen waarna je dit kunt verwijderen. Zo zorg je er bij iedere kooksessie opnieuw voor dat er een optimale luchtstroom kan ontstaan in je EGG. Vul de houtskool vervolgens aan tot de rand van de keramische vuurkorf en je kunt aan de slag.

   

 • Hoe vul ik de houtskool tijdens het EGGen bij?

  Alleen tijdens extreem hete of lange kooksessies kan het af en toe nodig zijn om tijdens het koken de houtskool bij te vullen. Schuif in dat geval de gloeiende houtskool voorzichtig met de Ash Tool naar één kant van de vuurkorf en vul de andere kant met houtskool bij. Het vuur zal zich vanzelf gaan verspreiden en het nieuwe houtskool aansteken. Gooi nooit nieuwe houtskool bovenop de gloeiende houtskool. Zo dek je de gloeiende houtskool af en kan de warmte zich niet verspreiden in de EGG. Hierdoor ontstaan er hoge temperaturen uitsluitend onderin de vuurkorf wat schadelijk kan zijn voor je keramiek.

   

 • Na verschillende kooksessies zitten er veel kleine stukjes houtskool in mijn EGG. Kan ik deze nog gebruiken?

  Te veel kleine stukjes houtskool kunnen de luchtdoorvoer belemmeren. Hierdoor kan het lastig zijn je Big Green Egg op temperatuur te krijgen. Haal de kleine stukjes uit de vuurkorf of laat de houtskool af en toe na je kooksessie helemaal opbranden.

Temperatuur regelen

HOUTSKOOL AANSTEKEN EN TEMPERATUUR REGELEN

Bij aanvang van elke kooksessie steek je eerst de houtskool aan om vervolgens je Big Green Egg naar de gewenste temperatuur te brengen. Vervolgens kun je de temperatuur bijna tot op de graad nauwkeurig regelen. Maar dit kan wellicht een beetje oefenen zijn aan het begin. Moet je EGG warmer, kouder of juist zo lang mogelijk op dezelfde temperatuur? Geen probleem! Hieronder lees je hoe je dit doet en wat de oplossingen zijn als het een keer misschien niet lukt. Zo kun je al je gerechten tot in perfectie bereiden.

 • Hoe steek ik de houtskool in mijn Big Green Egg aan?

  Zet voordat je de houtskool aansteekt de luchtregelaar onderaan de keramische basis helemaal open. Leg 1 tot 3 Charcoal Starters tussen de houtskool; begraaf ze niet! Afhankelijk van de temperatuur waar je op wilt gaan koken kies je het aantal aanmaakblokjes. Voor een low and slow gerecht heb je aan 1 blokje genoeg, anders wordt de temperatuur in je Big Green Egg al snel te hoog. Ga je op hoge temperatuur grillen of pizza bakken, kies dan voor 3 aanmaakblokjes. Steek de aanmaakblokjes aan en laat de deksel 10-15 minuten open staan totdat de aanmaakblokjes zijn opgebrand. Met de deksel open zorg je voor de nodige zuurstof zodat de houtskool kan gaan gloeien. Sluit daarna de deksel van je EGG, laat de dome een paar minuten goed opwarmen en ga daarna aan de slag met de temperatuur regelen.

 • Hoe regel ik de temperatuur van mijn Big Green Egg?

  De temperatuur in je Big Green Egg is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof die de houtskool krijgt. Hoe meer zuurstof, hoe feller de houtskool brandt en hoe hoger de temperatuur. Laat je minder zuurstof in je EGG stromen dan zal de temperatuur dalen. Dit is een samenspel van de luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop de dome. Met de luchtregelaar bepaal je globaal de hoeveelheid zuurstof en met de rEGGulator kun je dit finetunen tot op de graad nauwkeurig.

  Zorg er altijd voor dat je temperatuur stabiel is voordat je gaat koken. Een convEGGtor, een koude pan of bijvoorbeeld een groot stuk vlees zullen er voor zorgen dat de temperatuur (tijdelijk) daalt. Het plaatsen van de convEGGtor zorgt bijvoorbeeld voor een tijdelijke temperatuurdaling van 40-50 graden. Doordat de temperatuur hierbij eerst afneemt en vervolgens vanzelf weer oploopt is het moeilijk te bepalen hoe groot de openingen van de luchtregelaar en rEGGulator moeten zijn om een bepaalde stabiele temperatuur te creëren.

 • Het openen van de deksel zorgt voor temperatuur schommelingen, hoe ga ik hier mee om?

  Houd tijdens het EGGen de dome zo veel mogelijk gesloten en laat deze niet open staan. De warme lucht in de Big Green Egg kan zo optimaal circuleren waardoor je gerecht gelijkmatig gaart en je temperatuur in de EGG stabiel blijft. Daarnaast voorkom je dat het vilt op de randen gaat verbranden. Maak je geen zorgen wanneer je de deksel even opent en de temperatuur hierdoor daalt. De dome heeft genoeg stralingswarmte en koelt niet zomaar af. Doordat er extra zuurstof bij de houtskool komt zal deze weer iets harder gaan branden. Zo wordt het temperatuurverlies gecompenseerd en zal je EGG vanzelf weer de stabiele temperatuur aangeven.

 • Mijn temperatuur loopt niet voldoende op. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Als de temperatuur in je Big Green Egg stagneert kan dit verschillende redenen hebben:

  • De opening van de keramische vuurkorf aan de binnenkant van je EGG staat niet recht voor de luchtregelaar. Dit belemmert de instroom van zuurstof waardoor de temperatuur moeilijker stijgt.
  • Er zit teveel as tussen de houtskool van je vorige kooksessie. Dit remt de doorstroming van zuurstof in je EGG. Roer daarom voor elke kooksessie de houtskool goed door zodat de as in de keramische basis valt en je deze kunt verwijderen.
  • Er ligt teveel as onder de vuurkorf in de keramische basis. Ook dit belemmert de doorstroming van zuurstof in je EGG. Daarom is het belangrijk om voor elke kooksessie de (k)oude as via de luchtregelaar met de Ash Tool te verwijderen.
  • De gaten in je kolenrooster zijn verstopt door kleine stukjes houtskool. Doof de houtskool, verwijder deze als hij is afgekoeld en vul de vuurkorf met nieuwe houtskool. Je kunt dit voorkomen door de houtskool af en toe op te laten branden.
  • De thermometer in de deksel geeft een verkeerde temperatuur aan. Daarom is het belangrijk deze af en toe te ijken.
 • De temperatuur in mijn EGG is te hoog. Hoe krijg ik deze zo snel mogelijk naar beneden?

  Doordat de warmte in de keramiek van de Big Green Egg wordt vastgehouden, is het gemakkelijker om de temperatuur te laten oplopen dan te laten dalen. Je kunt de temperatuur dus beter sneller laten oplopen dan proberen naar beneden te brengen.

  Er is er echter een truc die helpt een temperatuur daling te versnellen. Door een koude convEGGtor en/of Baking Stone in je EGG te plaatsen daalt de temperatuur vrijwel direct doordat je een koude massa aan je EGG toevoegt. Een convEGGtor zorgt voor een temperatuurverlaging van 40-50 °C. In combinatie met een Baking Stone zal deze nog enkele tientallen graden meer dalen. Maak daarnaast de openingen van je luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop flink wat kleiner. Doordat er minder zuurstof in je EGG stroomt zal de houtskool minder fel gaan gloeien zodat de temperatuur in je EGG langzaam verder daalt. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt hebben de convEGGtor en/of de Baking Stone hun werk gedaan en kun je ze er desgewenst weer uithalen. Pas bij het plaatsen en verwijderen van deze accessoires op voor een backdraft (steekvlam).

 • Hoe kan ik een backdraft (steekvlam) voorkomen?

  Een backdraft ontstaat bij hogere temperaturen door de plotselinge instroom van veel zuurstof. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens een hoge temperatuur in je Big Green Egg in een snelle beweging de deksel volledig opent. Maak er een gewoonte van om de deksel van je EGG altijd stapsgewijs te openen. Open de deksel eerst op een kleine kier van ongeveer 5 cm om langzaam de koude zuurstof in te laten stromen en de warme zuurstof te laten ontsnappen. Vervolgens kun je de deksel helemaal openen (maar blijft altijd voorzichtig!).

 • Hoe kan ik mijn thermometer ijken?

  Het kan voorkomen dat je thermometer niet meer naar behoren werkt. Om te zorgen dat hij de juiste temperatuur blijft aangeven kun je de thermometer ijken. Demonteer hiervoor de thermometer van de deksel. Hang vervolgens de pin van de thermometer in kokend water (zorg dat hij niet de bodem raakt) en controleer of deze 100 °C aangeeft. Als dit niet zo is dan stel je de thermometer bij met de stelmoer aan de achterkant totdat deze wel 100 °C aangeeft. Vervolgens hang je de pin van de thermometer in ijswater totdat de temperatuur naar 0 °C is gedaald. Herhaal het hele proces totdat de thermometer in kokend water 100 °C aangeeft.

Wood Chunks Big Green Egg

GEWENSTE EN ONGEWENSTE ROOK

Door het gebruik van houtskool zorg je altijd al voor een subtiele smokey flavour. Heb je bijvoorbeeld wel eens een appeltaart op je EGG gebakken? Dan wil je, dankzij die smaak, nooit meer anders. Als je aan de slag gaat met de heerlijke kooktechniek roken, voeg je bewust een bepaalde extra smaak toe aan je ingrediënten. De Big Green Egg is hier uitermate geschikt voor. De karakteristieke geur en fijne smaak van warm gerookte gerechten is iets wat een voortreffelijke indruk zal maken. Maar hoe zit het nu precies met de verschillende soorten rookhout, welke smaken passen bij welke gerechten en hoe werkt een rookplankje? En wat als er een flinke rookpluim uit de schoorsteen komt terwijl dit juist niet de bedoeling is? We helpen je met alle vragen over rook, want als je deze basiskennis in huis hebt, kun je lekker gaan experimenteren.

 

 • Wat is het verschil tussen diverse soorten rookhout en wanneer gebruik ik welke soort?

  Om te roken op je Big Green Egg heb je eigenlijk alleen rookhout nodig. En voor de meeste rooksessies een convEGGtor. Door rookhout toe te voegen aan je houtskool ontstaat er rook in de EGG die geur en smaak afgeeft aan je ingrediënt. We adviseren gebruik te maken van houtsnippers (Wood Chips) of houtbrokken (Wood Chunks) en niet van rookmot of zaagsel.

  • Wood chips bestaan uit kleinere houtsnippers die je gebruikt voor rooksessies tot ca. 30 minuten. Deze gebruik je wanneer je ingrediënt niet zo lang hoeft te garen of als je ingrediënten een lichte rooksmaak wilt geven. Denk aan het roken en garen van vis of gevogelte. Maar bijvoorbeeld ook om een couscous een extra rooksmaak te geven.
  • Wood Chunks zijn flinke brokken hout die bestemd zijn voor de langere rooksessies omdat ze langdurig rook blijven afgeven. Door de afmeting van de chunks hoef je dan tussendoor geen nieuw rookhout toe te voegen. Dus staat er een lekker groot stuk vlees als gerookt buikspek op het menu? Dan kies je het best voor Wood Chunks.
 • Hoe werkt roken met een rookplankje?

  Naast Wood Chips en Chunks kun je voor bepaalde bereidingen ook een Wooden Grilling Plank gebruiken. Hierbij leg je het ingrediënt op de geweekte plank voor een subtiel maar fantastisch smaakaccent. Dit is heerlijk met stukjes zalm of andere soorten vis, paddenstoelen, diverse soorten fruit of eendenborst. Er zijn twee manieren om het rookplankje te gebruiken:

  • Garen & stomen: plaats het ingeweekte plankje met daarop je product op het rooster. De stoom die vrijkomt zorgt dat de zoete smaak van cederhout in je ingrediënt trekt.
  • Roken & roosteren: laat het ingeweekte plankje op je rooster opdrogen en plaats vervolgens je product. Het cederhout aan de onderkant gaat schroeien wat de rooksmaak aan je product afgeeft.
 • Welke rookhout smaken passen goed bij welke gerechten?

  Het soort houtsnippers of houtbrokken wat je gebruikt is van invloed op de smaak van je gerecht. Omdat er veel verschillende soorten rookhout zijn, kan je de smaak van de gerechten die je rookt daarom zelf sterk beïnvloeden. Sommige soorten zijn intenser dan andere, en de ene soort leent zich beter voor het roken van vlees terwijl de andere weer beter past bij vis. We geven je hieronder wat richtlijnen, maar uiteraard is smaak ook heel persoonlijk.

  • Appel met natuurlijke zoete smaak -> voor vis, schaaldieren, varkensvlees, blank vlees en gevogelte als kip en kalkoen.
  • Kersen met milde fruitsmaak -> voor vis, lamsvlees, alle soorten wild, eend en rundvlees. Een echte allemansvriend.
  • Pecannoot met een rijke zachte smaak -> voor vis, gevogelte, rund en varkensvlees. Gebruik dit vooral bij pittige rookgerechten zoals klassieke Amerikaanse barbecuegerechten.
  • Walnoot/hickory met krachtige en kruidige smaak -> voor rood vlees, kalkoen, kip en alle soorten wild, maar ook bij het roken van fruit en noten.
  • Mesquite met heerlijke kruidig en pikant aroma -> voor wild, rundvlees steaks en gekruid varkensvlees als karbonades. Wordt vaak gebruikt voor pulled pork en brisket.
 • Waarom rookt mijn EGG zo enorm en hoe kan ik dit stoppen?

  Het overmatig roken kan door ontstaan door meerdere oorzaken. Ongewenste rook (die je niet zelf hebt gecreëerd met behulp van rookhout) kan ontstaan door mindere kwaliteit aanmaakmateriaal en/of houtskool, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen. Vaak geeft deze soort rook namelijk een intense rooksmaak die je liever niet aan je ingrediënt wilt afgeven.

  Sluit daarom de luchtregelaar onderaan de keramische basis zodat de luchttoevoer stopt en zet de rEGGulator op de deksel open zodat de rook ontsnapt. De stralingswarmte van de keramiek en de contactwarmte van het rooster zijn voldoende om je grillsessie af te maken. Ook als de temperatuur door deze handeling wat afneemt.

  Na een grillsessie waarbij vet op de houtskool is gedropen, borstel je het rooster schoon en laat je de houtskool een minuut of 10 branden voordat je de luchtregelaar en de rEGGulator sluit. Het vet of de marinade en eventuele etensresten zullen hierdoor verbranden zodat je de volgende kooksessie met schone houtskool begint.

Big Green Egg schoonmaken

SCHOONMAKEN & ONDERHOUD

Een EGG is for life. En als je hem goed onderhoudt, bezorgt hij de generatie na jou ook nog vele mooie herinneringen. Minstens zo belangrijk: je gerechten smaken beter en hij behoudt zijn looks. Er zijn bepaalde tips en tricks om je Big Green Egg mooi schoon en in optimale conditie te houden. Door deze regelmatig te reinigen en af en toe een onderhoudsbeurt te geven blijft je EGG als nieuw en houd jij een leven lang plezier. Take care!

 • Moet ik mijn EGG na elke kooksessie schoonmaken?

  Er zijn een paar handelingen die verstandig zijn om na elk gebruik van je Big Green Egg uit te voeren. Dit duurt gelukkig maar een paar minuten. Borstel je rooster na elk gebruik schoon. Als deze nog warm is gaat dit heel makkelijk. Om je gietijzeren rooster of andere accessoires mooi te houden vet je het na gebruik nog even in met een prop keukenpapier met plantaardige olie. De buitenkant van de keramische basis en deksel kun je afnemen met een sopje van water met groene zeep. Als je dit doet als de keramiek nog warm is gaat dit heel makkelijk en staat je EGG zo weer te shinen.

 • De binnenkant van mijn EGG is zwart geworden. Moet ik hem op hoge temperatuur schoonbranden/wit stoken?

  Nee, dat is absoluut niet nodig. Het zogenaamde wit stoken of schoonbranden van je Big Green Egg is juist ten zeerste af te raden. Het in korte tijd extreem hoog opstoken van je EGG kan daarbij voor barstjes in je vuurring zorgen, niet doen dus!

  Je Big Green Egg wordt na een aantal keren gebruiken zwart van binnen en dit is heel normaal. Je EGG gaat hierdoor juist steeds prettiger werken en de temperatuur wordt (nog) stabieler.

  Wanneer je vette kooksessies hebt gehad en je EGG daardoor van binnen vettig is, kun je hem wel rustig opstoken tot een temperatuur van ongeveer 250 °C om zo etensresten en vet te verwijderen. Laat hem even branden en zodra hij niet meer rookt is hij schoon. Je kunt de binnenkant van de deksel daarbij ook af en toe met een staalborstel borstelen. Maar wit wordt hij hier niet van en dat is dus ook zeker niet nodig.

 • Er zitten ingebrande etensresten op mijn convEGGtor. Hoe krijg ik deze weg?

  Je kunt dit voorkomen door een Drip Pan op je convEGGtor te plaatsen. Vet en eventuele etensresten vallen in de Drip Pan zodat je convEGGtor mooi schoon blijft. Heb je geen Drip Pan geplaatst en zijn er toch etensresten en vetvlekken op je convEGGtor gekomen? Dan kun je de nog hete convEGGtor direct schoonborstelen. Hardnekkige vlekken kun je verwijderen door de convEGGtor met de vuile kant naar beneden in je EGG te plaatsen. Stook je EGG op tot een temperatuur van 250 °C en wacht totdat er geen rook meer uit de schoorsteen komt. Haal er tenslotte nog een borstel over en je convEGGtor is weer klaar voor de volgende sessie.

 • Er zit schimmel in mijn EGG. Hoe komt dat en hoe kan ik dit verwijderen?

  Als je je Big Green Egg een tijdje niet gebruikt, kunnen achtergebleven etensresten en/of een hoge luchtvochtigheid ervoor zorgen dat er schimmelvorming ontstaat. Stook in dat geval je Big Green Egg op tot 180 ° C en houd hem ongeveer 15 minuten op deze temperatuur voordat je met koken begint. Schimmels en eventuele bacteriën zijn dan verdwenen. Borstel voortaan na gebruik je rooster goed schoon zodat deze etensresten verbranden. Zet nadat de houtskool volledig is gedoofd, de luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop volledig open als je de EGG even niet gaat gebruiken.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

DE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggBelgie). Gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden