Je Big Green Egg gebruiken begint met hem aansteken en eindigt na gebruik met de EGG doven. Ga je dit voor het eerst doen? Dan helpen wij je graag! Bekijk onze instructievideo of lees alle stappen van het aansteken en doven nog eens rustig terug.

Premium Lump Charcoal

EGG aansteken

Bij het aansteken komen natuurlijke aanmaakblokjes (bijvoorbeeld onze Charcoal Starters), lange lucifers of een veilige aansteker en natuurlijk houtskool goed van pas. Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze houtskool. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.

Stap 1: Plaats de rEGGulator op de keramische deksel van de EGG. Hiermee kun je de luchttoevoer en daarmee de temperatuur in de EGG controleren.

Stap 2: Vul de keramische vuurkorf tot de rand met houtskool en zet de schuif van de luchtregelaar in de keramische basis helemaal open.

Stap 3: Verdeel 3 aanmaakblokjes tussen het houtskool en steek ze aan. Laat de keramische deksel van de EGG openstaan: door de grote hoeveelheid zuurstof zal het houtskool snel gaan gloeien.

Stap 4: Na 10-15 minuten beginnen de kolen goed te gloeien. Plaats dan de eventueel benodigde accessoires en sluit de deksel van de EGG.

De Big Green Egg zal nu op temperatuur gaan komen. Stel de rEGGulator en de luchtregelaar in om de gewenste temperatuur te bereiken, en hou de deksel van de EGG zoveel mogelijk gesloten. Lees meer over temperatuurbeheersing op de pagina Temperatuur regelen.

Reggulator

EGG doven

Om de EGG veilig te doven hoef je eigenlijk alleen de zuurstoftoevoer af te sluiten: het houtskool in de EGG dooft dan langzaam.

Stap 1: Sluit de luchtregelaar in de keramische basis van de EGG.

Stap 2: Sluit de rEGGulator op de keramische deksel van de EGG, of beter nog: vervang de rEGGulator door de keramische afdekdop.

Stap 3: Wacht ongeveer 20 minuten tot de houtskool volledig is gedoofd. Het is onverstandig om in deze periode de deksel van de EGG te openen: door de plotselinge instroom van zuurstof zou er een steekvlam (backdraft) kunnen ontstaan.

Het gedoofde houtskool kun je een volgende keer gewoon weer gebruiken. Verwijder eerst de oude as, vul het houtskool aan en steek de Big Green Egg aan.

Veiligheidstips

Een Big Green Egg is bijzonder veilig in gebruik, als de EGG wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld en bepaalde richtlijnen worden gevolgd. Wees echter altijd voorzichtig wanneer je met vuur of warmte werkt, dus ook met een Big Green Egg! Neem bij het gebruiken van je EGG onderstaande veiligheidstips in acht, en pas op met het aansteken van en werken met de (gloeiende) houtskool en hete werkvlakken en materialen. Zo geniet je onbekommerd van het gebruik en de smaak van op de Big Green Egg gegaarde gerechten!

 • Gebruik de EGG niet binnenshuis

  Steek de EGG niet binnenshuis of in een omgeving waar onvoldoende ventilatie is aan. Professionals gebruiken de EGG weliswaar soms in hun keuken, maar dit is dan in overeenstemming met de bouwverordeningen en in combinatie met professionele ventilatie en de aanwezigheid van een brandbestrijdingssysteem.

 • Hou buitenshuis rekening met de plaatselijke verordeningen

  Niet overal mag op open vuur worden gekookt. Hou op de camping of tijdens een picknick rekening met de plaatselijke (al dan niet tijdelijke) verordeningen. Mogelijk is koken op open vuur wel toegestaan maar geldt er een bepaald beleid, bijvoorbeeld met betrekking tot de afstand tussen het kooktoestel en bepaalde objecten.

 • Gebruik geen aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen om de EGG aan te steken

  Het Premium Organic Lump Charcoal van Big Green Egg ontvlamt snel wanneer dit wordt aangestoken met natuurlijke aanmaakblokjes of een elektrische aansteker. Gebruik geen briketten, aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen. Hierdoor kan de garantie vervallen en het kan bovendien (negatief) van invloed zijn op de smaak van de te garen producten.

 • Zorg dat het gaaswerk van de luchtregelaar altijd gesloten is

  Door het gaaswerk gesloten te houden voorkom je eventuele vonken uit de EGG en het (weliswaar kleine) risico dat er brandend houtskool uit de EGG valt. Het gaaswerk hoef je alleen open te schuiven bij het verwijderen van het afgekoelde as.

 • Verwijder of verplaats de vuurkorf niet als deze warme houtskool bevat of heet is

  De keramiek van de vuurkorf blijft lang heet omdat deze de warmte heeft opgenomen. Wacht met het verwijderen of verplaatsen van de vuurkorf en/of het houtskool in de vuurkorf tot je er zeker van bent dat zowel het houtskool als de vuurkorf volledig is afgekoeld.

 • Plaats na het aansteken van de EGG de rEGGulator op de schoorsteen

  Zonder de gietijzeren rEGGulator zal er binnen de EGG snel een zeer hoge temperatuur ontstaan zonder dat je die kunt reguleren.

 • Kijk niet door de schoorsteen als de EGG in gebruik is

  De schoorsteen is niet geschikt als venster. Kijk er dan ook nooit doorheen wanneer de EGG in gebruik is of het houtskool brandt. De hete lucht die uit de schoorsteen komt kan letsel veroorzaken.

 • Wees voorzichtig met het aanraken van de buitenzijde van de EGG

  Een Big Green Egg wordt aan de buitenzijde weliswaar minder heet dan bijvoorbeeld een stalen barbecue maar voelt nog altijd heet aan als deze in gebruik is of nog niet is afgekoeld. Hou kinderen, huisdieren en brandbare materialen te allen tijde uit de buurt van de EGG.

 • Gebruik hulpmiddelen om de roosters op te tillen

  De roosters in de EGG (het Stainless Steel Grid of het Cast Iron Grid) worden heet tijdens het gebruiken van de EGG. Gebruik daarom bijvoorbeeld de speciaal ontworpen Grid Gripper of de Cast Iron Grid Lifter om hete roosters vast te pakken en op te tillen.

 • Verwijder gebruikte accessoires voorzichtig

  Neem hete onderdelen en accessoires zoals de convEGGtor of de Baking Stone altijd uiterst zorgvuldig uit de EGG. Gebruik hierbij altijd hittebestendige handschoenen zoals de EGGmitt of de Silicone Grilling Mitt en het juiste gereedschap om brandwonden te voorkomen. Zowel roestvrij staal, gietijzer als keramiek wordt bijzonder heet. Leg gebruikte accessoires neer op een onbrandbaar en veilig oppervlak waar niemand zich er aan kan branden.

 • Hou altijd rekening met brandgevaar!

  Laat de deksel van een brandende EGG nooit onbeheerd open staan. Let op droge bladeren, houten vloeren en andere brandbare materialen die zich in de buurt van een EGG kunnen bevinden terwijl deze in gebruik is. Deze kunnen brandgevaar vormen als ze in contact komen met vonken of hete houtskool. Let ook op je omgeving als de EGG in gebruik is. Vuur kan gevaar opleveren voor personen, dieren, eigendommen en de natuur.

 • Voorkom een ‘backdraft’ tijdens of na gebruik

  Als het houtskool in de EGG eenmaal brandt, moet de deksel altijd eerst (een paar keer) voorzichtig ’ongeveer 5 centimeter worden geopend voordat deze volledig wordt geopend. Zo kan er langzaam lucht de EGG binnenstromen waardoor een backdraft (vlamterugslag) wordt voorkomen. Wees extra voorzichtig als je een hete EGG met een gesloten rEGGulator en luchtregelaar opent, want door de plotselinge luchtinstroming kunnen gevaarlijke, hoge vlammen ontstaan. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren? Sluit dan direct de deksel om deze vlammen te doven. Open de deksel weer een aantal keer voorzichtig een paar centimeter voordat je de deksel volledig opent. Wij raden je aan om altijd hittebestendige handschoenen te dragen en te zorgen dat je jezelf beschermt.

 • Doof het houtskool nooit met water

  Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.

 • Mijn EGG rookt overmatig veel

  Het overmatig roken kan door ontstaan door meerdere oorzaken. Ongewenste rook (die je niet zelf hebt gecreëerd met behulp van rookhout) kan ontstaan door mindere kwaliteit aanmaakmateriaal en/of houtskool, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen. Vaak geeft deze soort rook namelijk een intense rooksmaak die je liever niet aan je ingrediënt wilt afgeven.

  Sluit daarom de luchtregelaar onderaan de keramische basis zodat de luchttoevoer stopt en zet de rEGGulator op de deksel open zodat de rook ontsnapt. De stralingswarmte van de keramiek en de contactwarmte van het rooster zijn voldoende om je grillsessie af te maken. Ook als de temperatuur door deze handeling wat afneemt.

  Na een grillsessie waarbij vet op de houtskool is gedropen, borstel je het rooster schoon en laat je de houtskool een minuut of 10 branden voordat je de luchtregelaar en de rEGGulator sluit. Het vet of de marinade en eventuele etensresten zullen hierdoor verbranden zodat je de volgende kooksessie met schone houtskool begint.

Big Green Egg heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de veiligheid bij het gebruik van het apparaat. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker de veiligheid van zichzelf en de omgeving in acht te nemen en te allen tijde voorzichtig te zijn en behoedzaam met de EGG en bijbehorende artikelen om te gaan.

Inspiration Today

Wil je het laatste nieuws via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, de lekkerste recepten, praktische tips en veel, veel meer!

Aanmelden

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden