Eén van de voordelen van een Big Green Egg is dat je de temperatuur van een EGG bijna tot op de graad nauwkeurig kunt regelen. Moet je EGG warmer, kouder of juist zo lang mogelijk op dezelfde temperatuur? Geen probleem! Zo kun je al je gerechten tot in perfectie bereiden. Hoe dat regelen van de temperatuur precies werkt leggen we je hier uit.

Temperatuur regelen: samenspel van de rEGGulator (margrietschijf) en luchtregelaar

Heb je je Big Green Egg aangestoken en na ongeveer 15 minuten de deksel gesloten? Dan gaat je EGG op temperatuur komen. Je kunt deze temperatuur heel eenvoudig zelf verhogen, verlagen of gelijk houden. Het vergt een klein beetje oefening, maar na een paar keer EGG’en zal je merken dat je het onder de knie begint te krijgen.

De temperatuur in de EGG regelen is eigenlijk een samenspel tussen de luchtregelaar in de keramische basis en de rEGGulator op de keramische deksel. Met de luchtregelaar bepaal je grofweg het temperatuurbereik in de EGG, met name de bovengrens (de maximale temperatuur). En met de rEGGulator kan je de temperatuur vervolgens bijna tot op de graad nauwkeurig finetunen.

Reggulator

Temperatuur verhogen, verlagen of gelijk houden

Met zowel de luchtregelaar als de rEGGulator controleer je de hoeveelheid zuurstof in de EGG. Hoe meer zuurstof, hoe harder het houtskool gaat branden en hoe hoger de temperatuur in de EGG wordt. En andersom geldt dus ook: hoe minder zuurstof, hoe lager de temperatuur wordt.

Wil je de temperatuur in de EGG verhogen? Zorg dan voor meer luchttoevoer door de gaatjes in de rEGGulator verder te openen, de rEGGulator zelf verder te openen en/of de luchtregelaar verder te openen.

Wil je de temperatuur in de EGG juist verlagen? Zorg dan dat er minder zuurstof in de EGG kan komen door (de gaatjes van) de rEGGulator te sluiten en/of de luchtregelaar te sluiten.

En wil je de temperatuur in de EGG gelijk houden? Sluit dan de rEGGulator maar zorg wel dat de gaatjes van de rEGGulator helemaal of gedeeltelijk geopend zijn (afhankelijk van de temperatuur). Zo zet je de EGG in een stationaire stand.

Temperaturen en standen

Wil je een temperatuur tussen de 60 en 150 graden Celsius bereiken? Zet dan de luchtregelaar op een kiertje en de gaatjes van de rEGGulator ook.

Wil je een temperatuur tussen de 150 en 220 graden Celsius bereiken? Zet dan de luchtregelaar op een kiertje en open de gaatjes van de rEGGulator 3/4e.

Wil je een temperatuur tussen de 200 en 230 graden Celsius bereiken? Open dan de luchtregelaar 1/4e en de gaatjes van de rEGGulator helemaal.

Wil je een temperatuur tussen de 280 en 350 graden Celsius bereiken? Open dan de luchtregelaar helemaal en de rEGGulator voor de helft.

Bereidingen, temperaturen en tijden

Pizza’s bak je ongeveer 6-10 minuten op 250°C en buikspek ‘slow cook’ je ongeveer 3 uur op 100°C. Bij iedere bereiding, kooktechniek of hoeveelheid horen weer andere temperaturen en tijden. In onderstaande tabel hebben we een aantal populaire bereidingen, temperaturen en tijden voor je op een rijtje gezet!

GEWICHT TEMP. BIG GREEN EGG KERNTEMPEREATUUR TIJD (ca.)
DIRECT GRILLEN
Groenten en fruit 20-100 g 220°C 2-5 min.
Schelpdieren 20-100 g 220°C 55°C 13 min.
Vis 150-250 g 220°C 55°C 13 min.
Côte de boeuf 1 kg 230-250°C 52-58°C 16-20 min.
Ribeye 100-250 g 220°C 50-68°C 5-10 min.
Lamskoteletjes 100-250 g 220°C 50-68°C 5 – 10 min.
Kip 150-250 g 150°C 77°C 16-20 min.
Eendenborst 300 g 190-200 ℃ 54 ℃ 6-8 min
INDIRECT KOKEN
Varkensnek 2-5 kg 120°C 65°C 4 uur
Lamsbout 2-5 kg 120°C 55°C  3 uur
Runderstaartstuk 2-5 kg 120°C 48°C 1,5 uur
Hele kip 1,5 kg 180°C 77°C 75-90 min.
Kippenbout 250 g 180°C 77°C 35-34 min.
Kippenborst 250 g 180°C 77°C 16-20 min.
ROKEN
Varkensnek 2-5 kg 90°C 65°C 8-9 uur
Runderstaartstuk 1-3 kg 90°C 48°C 1,5 uur
Zalm 180 g 90°C 50°C 20-25 min.
STOVEN
Stoofpotje vlees 2-8 kg 150°C 3-4 uur
Stoofpotje groenten 1-5 kg 150°C 20 min.
BAKKEN
Pizza (bodem 2-3mm) 250°C 6-10 min.
Poffen aardappelen 150°C 2-3 uur
Poffen knolgroenten 150°C 2-3 uur
Warm chocoladetaartje 200°C 15 min.
Het rusten van vlees

Invloed van de deksel op de temperatuur

Wij raden je aan om tijdens het EGG’en de deksel van de EGG zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo kan de lucht in de EGG optimaal circuleren, wordt je gerecht heerlijk gelijkmatig gegaard en voorkom je dat het vilt op de randen van de keramische basis en de keramische deksel verbrandt.

Daarnaast helpt het natuurlijk ook om de temperatuur in de EGG zo gelijk mogelijk te houden. Maar maak je geen zorgen dat de temperatuur in de EGG heel erg daalt wanneer je de deksel wel een keer opent, want doordat er dan meer zuurstof bij de houtskool komt zal deze juist iets harder gaan branden. Zo wordt het temperatuurverlies gelijk gecompenseerd.

Let op: in verband met de veiligheid is het belangrijk om de deksel zeker bij hogere temperaturen rustig en in 2 stappen te openen. Open de deksel eerst ongeveer 5 centimeter zodat de EGG even koude lucht kan ‘inademen’ en hete lucht kan ‘uitademen’, en open daarna pas de deksel helemaal. Zo voorkom je de kans op een steekvlam (backdraft).

Temperatuur regelen

Invloed van accessoires op de temperatuur

Het verwijderen en met name plaatsen van accessoires kan ook invloed hebben op de temperatuur in de EGG. Zeker wanneer deze niet vanaf het begin mee zijn verwarmd. Denk bijvoorbeeld aan een convEGGtor of een Baking Stone. Plaats je deze ‘koud’ in de EGG? Dan zal de temperatuur iets dalen.

Pas eventueel de luchttoevoer aan om de temperatuur weer omhoog te krijgen. En als je EGG weer op temperatuur is, zijn de accessoires gelijk warm genoeg om gelijk te beginnen met het bereiden van je gerechten!

Met deze tips heb je je EGG zo op temperatuur, en kunnen de eerste ingrediënten erin! Lees verder op de pagina Direct grillen of download de Big Green Egg Gebruikersgids (pdf, 1 MB).

Ga je aan de slag en wil je weten welke kerntemperatuur je voor verschillende soorten vlees en vis aan moet houden? Op deze pagina lees je alles over kerntemperaturen.

Veiligheidstips

Een Big Green Egg is bijzonder veilig in gebruik, als de EGG wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld en bepaalde richtlijnen worden gevolgd. Wees echter altijd voorzichtig wanneer je met vuur of warmte werkt, dus ook met een Big Green Egg! Neem bij het gebruiken van je EGG onderstaande veiligheidstips in acht, en pas op met het aansteken van en werken met de (gloeiende) houtskool en hete werkvlakken en materialen. Zo geniet je onbekommerd van het gebruik en de smaak van op de Big Green Egg gegaarde gerechten!

 • Gebruik de EGG niet binnenshuis

  Steek de EGG niet binnenshuis of in een omgeving waar onvoldoende ventilatie is aan. Professionals gebruiken de EGG weliswaar soms in hun keuken, maar dit is dan in overeenstemming met de bouwverordeningen en in combinatie met professionele ventilatie en de aanwezigheid van een brandbestrijdingssysteem.

 • Hou buitenshuis rekening met de plaatselijke verordeningen

  Niet overal mag op open vuur worden gekookt. Hou op de camping of tijdens een picknick rekening met de plaatselijke (al dan niet tijdelijke) verordeningen. Mogelijk is koken op open vuur wel toegestaan maar geldt er een bepaald beleid, bijvoorbeeld met betrekking tot de afstand tussen het kooktoestel en bepaalde objecten.

 • Gebruik geen aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen om de EGG aan te steken

  Het Premium Organic Lump Charcoal van Big Green Egg ontvlamt snel wanneer dit wordt aangestoken met natuurlijke aanmaakblokjes of een elektrische aansteker. Gebruik geen briketten, aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen. Hierdoor kan de garantie vervallen en het kan bovendien (negatief) van invloed zijn op de smaak van de te garen producten.

 • Zorg dat het gaaswerk van de luchtregelaar altijd gesloten is

  Door het gaaswerk gesloten te houden voorkom je eventuele vonken uit de EGG en het (weliswaar kleine) risico dat er brandend houtskool uit de EGG valt. Het gaaswerk hoef je alleen open te schuiven bij het verwijderen van het afgekoelde as.

 • Verwijder of verplaats de vuurkorf niet als deze warme houtskool bevat of heet is

  De keramiek van de vuurkorf blijft lang heet omdat deze de warmte heeft opgenomen. Wacht met het verwijderen of verplaatsen van de vuurkorf en/of het houtskool in de vuurkorf tot je er zeker van bent dat zowel het houtskool als de vuurkorf volledig is afgekoeld.

 • Plaats na het aansteken van de EGG de rEGGulator op de schoorsteen

  Zonder de gietijzeren rEGGulator zal er binnen de EGG snel een zeer hoge temperatuur ontstaan zonder dat je die kunt reguleren.

 • Kijk niet door de schoorsteen als de EGG in gebruik is

  De schoorsteen is niet geschikt als venster. Kijk er dan ook nooit doorheen wanneer de EGG in gebruik is of het houtskool brandt. De hete lucht die uit de schoorsteen komt kan letsel veroorzaken.

 • Wees voorzichtig met het aanraken van de buitenzijde van de EGG

  Een Big Green Egg wordt aan de buitenzijde weliswaar minder heet dan bijvoorbeeld een stalen barbecue maar voelt nog altijd heet aan als deze in gebruik is of nog niet is afgekoeld. Hou kinderen, huisdieren en brandbare materialen te alle tijde uit de buurt van de EGG.

 • Gebruik hulpmiddelen om de roosters op te tillen

  De roosters in de EGG (het Stainless Steel Grid of het Cast Iron Grid) worden heet tijdens het gebruiken van de EGG. Gebruik daarom bijvoorbeeld de speciaal ontworpen Grid Gripper of de Cast Iron Grid Lifter om hete roosters vast te pakken en op te tillen.

 • Verwijder gebruikte accessoires voorzichtig

  Neem hete onderdelen en accessoires zoals de convEGGtor of de Flat Baking Stone altijd uiterst zorgvuldig uit de EGG. Gebruik hierbij altijd hittebestendige handschoenen zoals de EGGmitt of de Silicone Grilling Mitt en het juiste gereedschap om brandwonden te voorkomen. Zowel roestvrij staal, gietijzer als keramiek wordt bijzonder heet. Leg gebruikte accessoires neer op een onbrandbaar en veilig oppervlak waar niemand zich er aan kan branden.

 • Hou altijd rekening met brandgevaar!

  Laat de deksel van een brandende EGG nooit onbeheerd open staan. Let op droge bladeren, houten vloeren en andere brandbare materialen die zich in de buurt van een EGG kunnen bevinden terwijl deze in gebruik is. Deze kunnen brandgevaar vormen als ze in contact komen met vonken of hete houtskool. Let ook op je omgeving als de EGG in gebruik is. Vuur kan gevaar opleveren voor personen, dieren, eigendommen en de natuur.

 • Voorkom een ‘backdraft’ tijdens of na gebruik

  Als het houtskool in de EGG eenmaal brandt, moet de deksel altijd eerst (een paar keer) voorzichtig ’ongeveer 5 centimeter worden geopend voordat deze volledig wordt geopend. Zo kan er langzaam lucht de EGG binnenstromen waardoor een backdraft (vlamterugslag) wordt voorkomen. Wees extra voorzichtig als je een hete EGG met een gesloten rEGGulator en luchtregelaar opent, want door de plotselinge luchtinstroming kunnen gevaarlijke, hoge vlammen ontstaan. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren? Sluit dan direct de deksel om deze vlammen te doven. Open de deksel weer een aantal keer voorzichtig een paar centimeter voordat je de deksel volledig opent. Wij raden je aan om altijd hittebestendige handschoenen te dragen en te zorgen dat je jezelf beschermt.

 • Doof het houtskool nooit met water

  Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.

Big Green Egg heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de veiligheid bij het gebruik van het apparaat. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker de veiligheid van zichzelf en de omgeving in acht te nemen en te allen tijde voorzichtig te zijn en behoedzaam met de EGG en bijbehorende artikelen om te gaan.

Inspiration Today

Wil je het laatste nieuws via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, de lekkerste recepten, praktische tips en veel, veel meer!

Aanmelden

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden