• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Vlees

 • Techniek

  Grillen

 • Niveau

  Makkelijk


 • Voorbereiding

  20 minuten

 • Bereiding

  10 minuten

 • Totaal

  30 minuten

 • Hoeveelheid

  4 personen

Heb jij wel eens van cowboy grillen op je kamado gehoord? Hierbij gril je het ingrediënt, zoals een entrecote of andere mooie steak, vlak boven de gloeiende houtskool. Het is een benadering van caveman style grillen (direct op de kolen voor meer hitte en grillsmaak) maar met de extra voordelen van een gietijzeren rooster.

Big Green Egg heeft er een geweldige tool voor, het 2-Piece Multi Level Rack. Om een goede cowboy steak te grillen houd je een hoge bereidingstemperatuur aan. Je krijgt hierdoor een combinatie van intense warmte van de houtskool, de grillstrepen van de Cast Iron Grid en je benut de voordelen van de deksel van je EGG.

INGREDIËNTEN

VLEES

 • 4 entrecotes van ca. 2 cm dik
 • zeezout

Entrecote

VOORBEREIDING

 1. Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen. Steek intussen de houtskool in de Big Green Egg aan en breng, met het 2-Piece Multi Level Rack ondersteboven geplaatst en met de Cast Iron Grid (MiniMax / Small) er in, naar een temperatuur van 250 °C. Het genoemde 2-Piece Multi Level Rack is onderdeel van de 5-Piece EGGspander Kit maar ook los verkrijgbaar.
 2. Bestrooi de entrecotes aan beide kanten met zeezout.

BEREIDING

 1. Leg de entrecotes op het rooster en gril ze ca. 1 minuut. Draai de entrecotes een kwartslag en gril ze nogmaals 1 minuut voor een mooie grillruit.
 2. Keer de entrecotes om en gril ook deze kant 2 keer 1 minuut. Houd hierbij een kerntemperatuur van 53 °C aan voor medium-rare entrecotes. Je kunt deze meten met de Instant Read Digital Thermometer. Verpak de entrecotes losjes in aluminiumfolie en laat ze ca. 5 minuten rusten.
 3. Bestrooi de entrecotes met peper en serveer met garnituur naar keuze.

Bier-spijssuggestie

Tijdens een bezoek aan brouwerij Jopen in de Jopenkerk in Haarlem gaf biersommelier Jelle Yu handige tips  om bier en spijs te combineren. Bij de gegrilde entrecote adviseert Jelle het volgende bier:

Een lekker bier bij de gegrilde entrecote is de Smoked Wheat Everyday van brouwerij Jopen. Dit is een donker tarwebier, een imperial stout. Imperial staat voor de zwaarste stoutsoort. De combinatie versterkt elkaar. De entrecote heeft een mooie grillstreep en een lichte rooksmaak, een mooie match met een heel zwaar, donker rookbier.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

DE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggBelgie). Gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden