Bakken in de Big Green Egg

Op het moment dat je besluit een Big Green Egg te kopen, maak je ongetwijfeld al plannen voor wat je er allemaal op wil bereiden. Vergeet daarbij vooral niet dat heerlijke zelfgebakken brood, zoete én hartige taarten en patisserie of verrukkelijke oven baked desserts. Want ook dat kun je allemaal in je Big Green Egg klaarmaken met de kooktechniek: indirect bakken.  In deze blog vertellen we je waarom deze kamado de ideale heteluchtoven is en hoe je aan de slag gaat met bakken in je EGG.

Op de Big Green Egg gebakken pizza en flammkuchen zijn ontzettend populair onder de EGGers. In een gewone oven worden de bodems toch nét niet zo lekker krokant en mis je natuurlijk die heerlijke, subtiele smokey flavour. Dus een betere reden om de houtskool in je kamado aan te steken is er niet, het is simpelweg de perfecte oven.

Hierbij spelen de unieke keramiek en de vorm van de Big Green Egg een belangrijke rol. De keramiek houdt de warmte goed vast en kaatst deze deels ook terug. En dankzij de vorm van de Big Green Egg ontstaat er binnen in de EGG een unieke airflow. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en perfecte garing van zowel de onder- als bovenkant van je ingrediënt.

Bakken in de Big Green Egg

Houtskool gestookte heteluchtoven

Omdat de stralingswarmte van de houtskool heel intens is, plaats je de convEGGtor onder het rooster om je Big Green Egg om te toveren tot een oven. Dankzij dit hitteschild straalt er geen directe hitte richting het rooster en je ingrediënt en maak je van de Big Green Egg, dankzij de airflow, een houtskool gestookte heteluchtoven waarin de warmte indirect naar je ingrediënt straalt. Voor het bakken van pizza, patisserie en desserts leg je daarnaast ook nog de Baking Stone op het rvs-rooster. De functie van de Baking Stone, ook wel pizzasteen genoemd, is afhankelijk van datgene wat je gaat bakken. Je kunt bij het bakken een koude Baking Stone gebruiken of een voorverwarmde Baking Stone.

De pizzasteen voorverwarmen of niet?

Bij pizza en flammkuchen dient de Baking Stone als ‘vloer’. Je Big Green Egg is in dit geval omgebouwd tot een steenoven, waardoor de bodem van je pizza of flammkuchen lekker krokant wordt. Zowel pizza als flammkuchen bak je kort en op een vrij hoge temperatuur. Om die krokante bodem te krijgen is het belangrijk dat de Baking Stone, net als de vloer van een steenoven, heel goed is voorverwarmd. Je plaatst de steen dus tijdens het op temperatuur brengen van je EGG alvast op het rooster, zodat Baking Stone goed heet is wanneer je de pizza of flammkuchen erop legt.

 

Bij brood en patisserie zoals cake, taarten en desserts dient de Baking Stone als extra hitteschild, om te voorkomen dat de bodem van je baksel verbrandt. De Baking Stone krijgt daarmee een extra functie en is dus veel meer dan een pizzasteen. Voor brood en patisserie heb je over het algemeen namelijk een langere bereidingstijd nodig. Daarom plaats je bij het bakken van brood en taarten, in de regel, juist een koude Baking Stone in de Big Green Egg op het moment dat je ook de cake- of taartvorm of je brood in de EGG plaatst. Op die manier warmt de Baking Stone langzaam op en zorgt deze voor extra bescherming om de bodem van je taart of brood geleidelijk te laten garen, zonder te verbranden.

Bakken in de Big Green Egg

Bakken op de pizzasteen of in een bakvorm

Pizza’s, flammkuchen en sommige broden, desserts en patisserie bak je direct op de Baking Stone. Bij een hete steen is het dan ook een aanrader om een pizzaschep te gebruiken.

Om te voorkomen dat je deeg aan de steen en aan de schep plakt kun je deze licht bestrooien met wat maismeel of bloem. Een stukje bakpapier werkt ook erg makkelijk. In dat geval schuif je de schep onder het bakpapier en kun je datgene wat je gaat bakken zo op de Baking Stone laten glijden (en er weer af scheppen).

 

Bepaalde soorten brood, desserts en patisserie bak je in een vorm of vuurvaste schaal. Ook dan zet je deze meestal op een koude Baking Stone. Het metaal of aardewerk van de vorm of schaal warmt anders te snel op, met opnieuw het (onnodige) risico op een verbrande bodem.

Bakvormen voor op de EGG

Bak je brood, patisserie of dessert in een bakvorm, dan kun je daarvoor de bakvormen gebruiken die je al in huis hebt. Omdat deze tijdens het bakken niet worden blootgesteld aan de directe straling van de houtskool zullen de bakvormen niet beschadigen. Maar heb je er wel eens aan gedacht om de Cast Iron Skillet (Ø 36 cm), de Cast Iron Skillet Small (Ø 27 cm) of de deksel van de ronde Green Dutch Oven (Ø 23 cm) te gebruiken? Ze lenen zich er perfect voor! Vet je vorm wel altijd in of bekleed het met bakpapier, zodat je brood, patisserie of dessert niet aan de vorm blijft plakken. Op deze manier bak jij voortaan als een volleerd thuisbakker op je Big Green Egg!

 

Wil jij direct aan de slag gaan? Speciaal voor jou hebben we een aantal bakrecepten voor op de Big Green Egg geselecteerd.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen menu’s of je laat je inspireren door de mooie gerechten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar je van de meester zelf leert. Binnenkort kun je op de app ook vrienden toevoegen, nieuwe EGG fans leren kennen en foto’s en recepten delen van je eigen gerechten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden