Big Green Egg

Kies je voor de Big Green Egg, dan kies je voor een kamado van de allerbeste kwaliteit. Een keramische barbecue die uniek is in zijn soort. De belangrijkste factor? De keramiek, waarop Big Green Egg levenslange garantie biedt. In deze blog lees je onder andere welke rol keramiek speelt, waarom de kwaliteit zo belangrijk is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je het kunt onderhouden.

Keramiek

De rol van keramiek

Bij het goed functioneren van een kamado als de Big Green Egg spelen een aantal elementen een belangrijke rol. De deksel en vorm van de keramische barbecue, om een goede warmtecirculatie te krijgen, en de kwaliteit van de keramiek waarvan de kamado is gemaakt. Dat laatste is belangrijker dan je misschien denkt. Want alleen de beste keramiek blinkt onder andere uit op het gebied van duurzaamheid, zorgt ervoor dat je de temperatuur perfect kunt beheersen en heeft een positieve invloed op smaak van de ingrediënten en gerechten die je gaart. De kwaliteit van keramiek is dus van groot belang.

De ultieme keramiek van Big Green Egg

Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van de keramiek van kamado’s. Ed Fisher, oprichter van Big Green Egg, kwam al in de vorige eeuw tot de conclusie dat de keramiek van de kamado’s die hij uit Azië importeerde niet aan de gewenste kwaliteit voldeed. Het kon beter! De zoektocht in de jaren ‘90 van de vorige eeuw naar de ultieme keramiek voor de Big Green Egg leidde naar Noord-Amerika. Naar een hightech fabriek in Mexico die state of the art keramiek kon produceren met de ideale eigenschappen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van voor NASA ontwikkelde technologieën.

Perfecte hitte eigenschappen

Sindsdien is er een exclusieve samenwerking met deze fabriek. De Big Green Egg is de enige kamado die hier wordt geproduceerd. In tegenstelling tot de meeste keramische barbecues die nog altijd uit Azië komen. De keramiek van de Big Green Egg bestaat uit een unieke en zorgvuldig uitgebalanceerde fijne compositie van klei. Dit zorgt voor een fijne structuur van de keramiek en maakt het sterk en duurzaam. Ook absorbeert de fijne keramiek minder vocht uit de ingrediënten dan kamado’s met een grovere keramiek. Zo heeft het eindresultaat meer smaak en blijft het sappiger. Een ander belangrijk punt is dat bij verwarming de keramiek uit zet, en bij het afkoelen weer krimpt. Dankzij de fijne structuur van de Big Green Egg keramiek gebeurt dit gelijkmatiger zodat de kans op scheuren minimaal is.

Big Green Egg

Het hele jaar EGGen

Een van de eigenschappen van de dikke, hoogwaardige keramiek is de extreem isolerende werking. Het houdt daardoor de warmte vast en is ongevoelig voor de buitentemperatuur. Ook ver onder het vriespunt is het een eitje om de temperatuur van je EGG nauwkeurig te regelen en stabiel te houden. Daarnaast weerkaatst de keramiek de warmte, waardoor in combinatie met de vorm die gewilde luchtstroom ontstaat. Een extra bijkomstigheid van de isolerende werking is het extreem lage houtskoolverbruik.

Jeroen Hazebroek over keramiek

In deze video vertelt Jeroen Hazebroek in het kort over de eigenschappen van de keramiek. Nieuwsgierig?

Bekijk deze video

Keramiek Big Green Egg

Waar de EGG wordt gemaakt

Bij het hele productieproces zijn enkel experts betrokken die de kunst van de keramiekproductie als geen ander verstaan. Zij zijn opgegroeid met de eeuwenoude Mexicaanse traditie van kwaliteitskeramiek. De fabriek is ISO 9001 gecertificeerd en voldoet daarmee aan de hoogste standaard voor kwaliteitsmanagement, methodes van productie en productiekwaliteit. Een maatstaf voor transparantie, traceerbaarheid en betrouwbaarheid.

How it's made

Laat ons je meenemen in een virtuele reis door dit productieproces met een kijkje achter de schermen waar de Big Green Egg tot leven komt!

Bekijk de video

hoe werkt een kamado?

Geheime samenstelling

De exacte samenstelling van de grondstoffen voor de Big Green Egg keramiek kun je zien als een ingrediëntenlijst van een geheim familierecept. Het recept voor de keramiek van de Big Green Egg is dan ook al sinds de exclusieve samenwerking met de ultramoderne keramiekfabriek in Mexico ongewijzigd. Slechts met de beste en zorgvuldig afgewogen ingrediënten kan je het beste resultaat behalen. Maar alleen als je ze op de juiste manier verwerkt. Het bakproces is dus net zo cruciaal als de uitgebalanceerde mix van grondstoffen. Tijd is het kostbaarste ingrediënt.

Het bakproces

Voordat het bakproces van start gaat moet de keramiek 100% gedroogd zijn. Vervolgens duurt het proces zelf nog 2 dagen. Nadat de keramische elementen zijn voorzien van de groene beschermende glazuurlaag wordt de keramiek langzaam en gelijkmatig naar een temperatuur van 1.300 °C gebracht. Om het enkele uren op deze temperatuur te laten bakken. Daarna wordt de temperatuur net zo geleidelijk weer teruggebracht naar de omgevingstemperatuur en is het wachten tot de keramiek volledig is afgekoeld. Het resultaat? IJzersterk keramiek dat bestand is tegen grote temperatuurverschillen.

Levenslange garantie

Big Green Egg heeft door deze uitzonderlijke productiemethode van de keramiek een aanzienlijk langere levensduur dan vergelijkbare soorten keramische barbecues. Dankzij de ultieme combinatie van de samenstelling en het bakproces van het nog altijd ongeëvenaarde keramiek. Hoe vaak je de Big Green Egg ook gebruikt, de kwaliteit van de keramiek blijft gegarandeerd goed. Wij zijn ervan overtuigd. Daarom bieden wij op het materiaal en de constructie van alle keramische onderdelen een levenslange garantie. Ook dat is vrij uniek in de wereld van de kamado’s.

Grid Scrubber

De keramiek onderhouden

Over het onderhoud van de keramiek van je Big Green Egg doen soms de gekste verhalen de ronde. Bij hoge temperaturen wit stoken of schoonbranden? Onzin! De zwarte kleur zegt hooguit iets over je enthousiasme voor het EGG’en. Het is voldoende om af en toe een staalborstel door de binnenkant van de deksel te halen om losse roetdeeltjes te verwijderen.

En het groene porceleinglazuur aan de buitenkant? Als je zo nu en dan een sopje met wat groene zeep op je bijna afgekoelde kamado loslaat blijft niet alleen de keramiek, maar ook de look van je Big Green Egg als nieuw.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

THE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggNederland) en Instagram (BigGreenEgg_NL). Tag @BigGreenEgg_NL, gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden