• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Vis

 • Techniek

  Indirect garen,
  Stoven

 • Niveau

  Gemiddeld


 • Voorbereiding

  20 minuten

 • Bereiding

  25 minuten

 • Totaal

  45 minuten

 • Hoeveelheid

  4 personen

T-poon

Wil je rode poon eens op een heel verrassende manier op je Big Green Egg bereiden? Maak dan deze T-poon met antiboise, een creatie van Maarten Post van VIZ Markt in Haarlem. Als voormalig chef-kok heeft de eigenaar van deze viswinkel een creatieve kijk op vis. In dit geval is de T-poon een grappige visvariant op de welbekende T-bone steak.

Een heerlijk visgerecht wat je op je kamado kunt maken met een knipoog naar de T-bone steak. De bereiding is eenvoudig en snel, maar het vergt wel wat oefening om de rode poon te fileren. Je kunt natuurlijk ook aan je visboer vragen of hij dit voor je wil doen. Als je laat zien wat de bedoeling is, zal hij ook aangenaam verrast zijn door jouw creativiteit!

 

INGREDIËNTEN

T-POON

 • 4 rode ponen van ca. 800 g
 • antiboise (lauwwarm)

RUB

 • 1 tl Madras kerriepoeder
 • 1 tl Hongaarse paprikapoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl witte gemalen peper
 • 1 tl fijn zeezout

VOORBEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 180 °C.
 2. Snijd de kop van de rode poon af. Snijd de filets vanaf de buikzijde aan beide kanten van de middengraat los, maar snijd de huid hierbij niet door. Knip de middengraat uit de vis (bewaar deze) en snijd de staart van de filets. Snijd de buikgraten uit de filets. Snijd nu de nog altijd aan elkaar zittende visfilets in de breedte doormidden en snijd de filets van het dunne gedeelte van de huid af. Het dikste gedeelte van beide filets met huid zit nog altijd aan elkaar, en daarnaast heb je 2 halve, dunnere filets. Leg de dikke filets op de huid op je werkblad. Leg hier de kleinere filets, met het dikste gedeelte naar je toe, op. Knip de middengraat schoon en leg deze in het midden van de filets; een deel van de graat steekt aan de bovenkant uit. Sla de visfilets dubbel en bind op met kooktouw, zodat de filets stevig om de graat zijn gebonden; vanaf dit moment noemen we het de T-poon. Herhaal met de rest van de rode ponen. Je kunt eventueel ook aan je visboer vragen de rode ponen op deze manier te fileren. Geef hierbij wel aan dat je ook de middengraten nodig hebt.
 3. Meng de ingrediënten voor de rub. Bestrooi de T-poons rondom met de rub en leg ze op de Perforated Cooking Grid.

BEREIDING

 1. Leg de Perforated Cooking Grid met de T-poons op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Laat de T-poons ca. 18 minuten garen totdat de visfilets een kerntemperatuur van 65 °C hebben bereikt; deze kun je meten met de Instant Read Thermometer. Schep intussen de lauwwarme antiboise in de Cast Iron Skillet Small.
 2. Haal de T-poons en de Perforated Cooking Grid uit de EGG en leg de vis op de antiboise in de skillet. Plaats de skillet op het rooster en stoof de antiboise met de T-poons nog 2-3 minuten.
 3. Haal de skillet uit de Big Green Egg. Leg op elk bord een T-poon en schep er wat van de antiboise bij.

 

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen menu’s of je laat je inspireren door de mooie gerechten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar je van de meester zelf leert. Binnenkort kun je op de app ook vrienden toevoegen, nieuwe EGG fans leren kennen en foto’s en recepten delen van je eigen gerechten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden