• Gang

  Lunch

 • Categorie

  Patisserie

 • Techniek

  Bakken

 • Niveau

  Gemiddeld


 • Voorbereiding

  180 minuten

 • Bereiding

  70 minuten

 • Totaal

  250 minuten

 • Hoeveelheid

  6 stuks

Desem baguettes

Brood bakken? Dat doe jij natuurlijk in je Big Green Egg, want deze kamado leent zich er perfect voor! Dit keer inspireren we je met een recept voor desembrood, ook wel bekend als zuurdesem en sourdough. Meester Boulanger Hiljo Hillebrand deelt hier een heerlijk recept om stokbrood te maken, met een minimale hoeveelheid gist zodat het deeg iets sneller rijst. Zorg er hierbij voor dat er voldoende hitte door de keramiek is opgenomen voordat je het brood gaat bakken. Dit doe je door de EGG eerst naar een temperatuur van 300 °C te brengen om vervolgens de convEGGtor, het rooster en de Baking Stone te plaatsen. Hierdoor weerkaatst de keramiek voldoende warmte zodat de baguettes een schitterende goudbruine korst krijgen.

INGREDIËNTEN

Brood

 • 500 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
 • 100 g desem
 • 10 g fijn zeezout
 • 300 + 30 g water
 • 4 g verse gist
 • Olijfolie, om in te vetten

VOORBEREIDING

 1. Voeg de tarwebloem, de desem, het zeezout en de 300 gram water aan de kom van een standmixer met deeghaak toe. Verkruimel de verse gist boven de kom. Kneed op medium snelheid tot een soepel en elastisch deeg. Voeg de 30 gram water toe en kneed kort totdat dit door het deeg is opgenomen. Het deeg moet een temperatuur hebben van 24 °C, deze kun je meten met de Instant Read Thermometer. Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
 2. Vet een grote mengkom licht in met olijfolie. Leg het deeg in de kom, dek deze af met plasticfolie en laat 90 minuten op kamertemperatuur rijzen.
 3. Bestuif je werkblad licht met bloem, leg het deeg erop en verdeel het met een deegsteker of een scherp mes in zes porties van elk ongeveer 150 gram. Bol de deegstukken op, dek af met licht met olijfolie ingevet plasticfolie en laat 15 minuten rijzen.
 4. Punt de deegstukken op, dek weer af met de folie en laat 20 minuten rijzen.
 5. Duw wat van de lucht uit de deegstukken door ze iets platter te drukken en rol de stukken op tot baguettes. Leg de deegstukken tussen twee met bloem bestoven theedoeken en laat 60 minuten rijzen.
 6. Leg de deegstukken na het rijzen 30 tot 60 minuten in de koelkast. Doordat het deeg koud wordt zullen de baquettes mooier bakken. De eerste drie baquettes kun je al na een half uur bakken. De tweede drie baquettes bak je daarna.

BEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor met daarop de Cast Iron Skillet Small en de Stainless Steel Grid, tot een temperatuur van 300 °C. Leg de Baking Stone minstens 10 minuten voordat je gaat bakken op het rooster. Haal drie van de deegstukken uit de koelkast en snijd ze met een scherp mesje twee keer in de lengte in.
 2. Til de hete Baking Stone even op (gebruik hiervoor de EGGmitt) en schenk 100 milliliter water in de skillet. Pas op, omdat de skillet zeer heet is zal er direct stoomvorming ontstaan. Leg de Baking Stone terug en leg hier de deegstukken op. Sluit het deksel van de EGG en breng de temperatuur van de EGG terug naar 250 °C. Bak de baquettes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
 3. Haal de baquettes uit de EGG. Snijd de rest van de deegstukken in, schenk opnieuw 100 milliliter water in de skillet en bak deze baquettes op dezelfde manier.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen gerechten en menu’s en word je geïnspireerd door de lekkerste recepten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar de meester zelf zijn kennis deelt. Heb je een heerlijk gerecht in je EGG gemaakt? Deel het recept in de Big Green Egg Community zodat andere EGGers ook van jouw creatie kunnen genieten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden