Hamburgers

Als je de houtskool in je Big Green Egg aansteekt heb je het gerecht of de basis ingrediënten waarschijnlijk al zorgvuldig uitgekozen. Maar ken jij ook de achtergrond van deze gerechten en ingrediënten? Wij hebben een aantal leuke en interessante feiten over eten voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij je gasten voortaan niet alleen vermaken met de lekkerste gerechten, maar ook met de achtergrond ervan en andere leuke wist-je-datjes.

De vorm van je pasta

Kies jij de pastavorm uit omdat je deze nu eenmaal altijd koopt of ga je voor de afwisseling steeds voor een andere variant? Iedere pasta vorm heeft zijn eigen functie en er zit meer verschil in dan je misschien denkt. Houd er in ieder geval altijd rekening mee dat de bedoeling van de vorm van de pasta is, dat de saus zich eraan kan hechten. Holle pastavormen zoals bijvoorbeeld penne, paccheri of bucatini zijn bedoeld voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pastavormen in de regel voor dunnere sauzen wordt gebruikt. Bij gladde sauzen kun je het beste kiezen voor ook een gladde of licht geribbelde pastasoort en bij dikkere sauzen zijn pastasoorten met flinke ribbels of sterk gebogen vormen het lekkerst.

Er bestaan wel 300 verschillende soorten pasta met zo’n 600 benamingen. Want het komt voor dat eenzelfde soort anders wordt genoemd. Maar er zit een soort logica in. Meestal betreft het letterlijke vertalingen. Orecchiette betekent bijvoorbeeld oortjes en conchiglie schelpen. Rigate staat voor geribbeld. Penne Rigate zijn dus geribbelde holle buisjes. Eindigt de naam van de pasta op ‘ini’ of ‘ette’, dan is het een kleine variant. Pastasoorten die op ‘oni’ staan voor een groot formaat pasta.

 

Salade caprese met rode poon

Wat is een knorhaan?

Denk jij direct aan een varkentje of kip? De knorhaan is iets heel anders! Zeehaan of knorhaan is de bijnaam van de rode poon. Die laatste benaming heeft deze zoutwatervis te danken aan het feit dat hij een knorrend geluid kan maken. Het doel hiervan is om vijanden af te schrikken. De rode poon is een lekker visje om op de Big Green Egg te bereiden. Het redelijk stevige, witte visvlees is delicaat en zoetig van smaak en wordt ook wel met de smaak van garnalen vergeleken. Wil je rode poon eens op het menu zetten? Van juli tot en met december is de knorhaan volop verkrijgbaar.

Het ontstaan van de hamburger

Bij een hamburger verwijzen we vaak gelijk naar Amerika. De dikke, ronde schijf van gemalen rundvlees is inderdaad een regelrechte Amerikaanse BBQ-klassieker, alleen is de hamburger er niet ontstaan. Het verhaal gaat dat de geschiedenis van de hamburger begint in de 13e eeuw in het Mongoolse rijk. Waar de Mongoolse strijders stukken rundvlees onder het zadel van hun paard legden om het malser te maken waardoor er tartaar ontstond. Van daaruit zou de tartaar in West-Europa terecht zijn gekomen. Of dat waar is blijft de vraag…

Het is wel een feit dat men in de Duitse stad Hamburg op het idee kwam om deze schijf van gehakte of gemalen biefstuk te verwarmen. Duitse immigranten introduceerden de hamburger in Amerika, waar het vlees eerst als steak aan de man werd gebracht en later van een broodje werd voorzien. In deze vorm veroverde de hamburger de wereld. Met het overige beleg voor een broodje hamburger kun je volop variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van broodje hamburger met bacon, cheddar en jalapeño van de Big Green Egg?

 

Pizza margherita

Koninklijke pizza

Oorspronkelijk was de pizza vooral in trek onder de armere bevolking van Italië. Totdat de Italiaan Raffaele Esposito, Napels’ beroemdste pizzabakker, aan het eind van de 19e eeuw door de toenmalige koning van Italië en zijn vrouw Margherita werd uitgenodigd om deze specialiteit in het paleis te komen bereiden. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij een pizza in de kleuren van de rood-wit-groene vlag van Italië: met tomatensaus, mozzarella en basilicum. Deze pizza viel goed bij de koningin in de smaak en daarmee begon het succesverhaal van de pizza, met de naar de koningin vernoemde pizza Margherita als aanvoerder. De pizza was niet langer alleen een maaltijd voor de minder bedeelden van de bevolking. Vanaf dat moment werd de pizza door vrijwel iedereen omarmd.

 

Bouillabaise

Het rode goud

Saffraan wordt gemaakt van de stempel van de saffraankrokus en is de duurste specerij ter wereld. Het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. De stempel is het bovenste deel van de stamper en elke krokus bevat 3 stempels. Voor 1 gram saffraan zijn in totaal ongeveer 150 saffraankrokussen nodig die allemaal handmatig worden geoogst! Dat verklaart de exclusiviteit van het product. Gelukkig heb je maar weinig saffraan nodig om de smaak, kleur en aroma van deze bijzondere specerij toe te voegen aan je gerecht zoals bijvoorbeeld een lekkere bouillabaise.

 

Yakitori

Sake: wijn of bier?

Sake wordt ook wel rijstwijn genoemd, hoewel het productieproces meer op dat van bier dan van wijn lijkt. Deze Aziatische drank wordt namelijk gemaakt op basis van rijst, water, koji-schimmel en gist. Van de vele duizenden rijstsoorten die er wereldwijd worden verbouwd zijn er circa 80 die in aanmerking komen om sake van te brouwen. Deze relatief dure soorten sakerijst staan bekend onder de verzamelnaam Sakamai. In tegenstelling tot gewone tafelrijst zijn deze rijstsoorten vrij zwaar en bevat de kern geen vet en proteïnen wat van essentieel belang is voor een goede sake. Sake wordt niet alleen gedronken maar, net als wijn, ook in recepten verwerkt.

 

Cote de boeuf

Stoer stuk vlees

Er wordt vaak beweerd dat vlees op het bot meer smaak geeft. Dat is niet helemaal waar. Het been zelf geeft geen enkele smaak af. Alleen als het holle beenderen betreft die merg bevatten, dan is het merg de smaakmaker. Maar het blijft natuurlijk een feit dat bijvoorbeeld een côte de boeuf van de Big Green Egg een mooi en stoer stuk vlees is met een heerlijke smaak.

 

Cheesecake, een klassieker

Roomkaas als basis van een taart? Eigenlijk is het zo gek nog niet. Slagroom en taart zijn tenslotte ook een beproefde combinatie en roomkaas wordt gemaakt op basis van slagroom en melk. De ongerijpte jonge kaas heeft een subtiele smaak en een compacte, lekkere romige structuur. New York cheesecake is ongetwijfeld de bekendste variant van deze lekkere taart. Daarom denk je misschien dat cheesecake een Amerikaanse oorsprong heeft. In Amerika is 30 juli zelfs uitgeroepen tot nationale Cheesecake Day.

Maar het is aannemelijk dat de oorsprong van cheesecake op het Griekse eiland Samos ligt waar vormen werden opgegraven die dateren van 2000 voor Christus. Grieken beschouwden cheesecake als een goede bron van energie. Het eerste recept dateert uit 230 na Christus en werd opgetekend door de Griekse schrijver Athenaeus en bestond uit roomkaas, honing en tarwe. De Romeinen maakten het recept buit en verspreidden het over Europa waar de cheesecake ontstond zoals we die vandaag de dag kennen. Emigranten brachten het naar Amerika waar de cheesecake direct werd omarmd.

 

Gezellig gezelschap

Goed gezelschap maakt barbecueën nog leuker. Dat dachten ze waarschijnlijk ook tijdens een evenement dat georganiseerd werd bij het Estado de Nuevo Leon in Parque Fundidora in Monterrey, Nuevo Leon, Mexico. Op 18 augustus 2013 vond hier een barbecue plaats waarbij 45.252 mensen aanwezig waren. Hiermee veroverde de organisatie een plaats in het Guinness World Records boek.

Artisjok

Eetbare distelbloem

Wist je dat de artisjok de bloemknop van een distel is? Je kunt de bloembodem, het hart van de artisjok, en de vlezige inhoud van de blaadjes eten. Het hooi (de draden van de bloem) dat in elk recept wordt verwijderd is niet eetbaar. Als de artisjok niet voor consumptie wordt geoogst en de bloem gaat bloeien ontwikkelt het hooi zich tot een prachtige paarse bloem.

 

Flammkuchen

Het ontstaan van de flammkuchen

Flammkuchen, ook wel bekend onder de naam tarte flambée, is binnen de Elzas en het aangrenzende Duitse Palts, Baden en Moezel al honderden jaren een begrip. Een regionale specialiteit die min of meer bij toeval is ontstaan en eigenlijk pas de laatste jaren door het grote publiek is ontdekt. Het is ontstaan als restproduct van het broodbakken. In de diverse dorpen stonden grote hout gestookte ovens in het centrum waarvan de temperatuur werd getest door er restanten van het brooddeeg in te leggen. Weggooien was zonde, dus voordat het de oven in ging werd het uitgerold en eenvoudig belegd. Ga jij voor de klassieke Flammkuchen of voor Flammkuchen met zalm om op je Big Green Egg te maken?

 

 

Paella & risotto, welke rijst?

Rijst kun je grofweg onderverdelen in twee soorten: ‘Indica’ en ‘Japonica’. Indica staat voor langkorrelige, droogkokende rijst (zoals basmati- en jasmijnrijst). Onder Japonica vallen de rondkorrelige soorten die voor de bereiding van paella en risotto worden gebruikt. Hoewel er kleine verschillen zijn tussen paella- en risottorijst kun je deze onderling uitwisselen als je bijvoorbeeld een lekkere paella wilt maken en je geen paellarijst in huis hebt. Het is niet verstandig om hier langkorrelrijst voor te gebruiken. Rondkorrelige soorten kunnen namelijk een flinke hoeveelheid meer vocht opnemen en bevatten meer zetmeel dan de langwerpige variant. Het zetmeel zorgt voor de smeuïge en romige textuur.

 

Brownies

Happiness is…

Zin in een lekkere chocoladetaart of bijvoorbeeld brownies van de Big Green Egg? Guilty pleasures waarvoor je je echt niet schuldig hoeft te voelen. Ook chocolade bevat vitaminen en mineralen en je wordt er gelukkiger van. Dit komt omdat chocolade de stofjes tryptofaan en fenylethylamine bevat. Beide lichaamseigen stoffen waardoor je stemming (nog meer) verbeterd!

 

 

Carpaccio, the original

De echte carpaccio is een gerecht op basis van dunne plakjes rauw rundvlees. Giuseppe Cipriani, toentertijd de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, ontwikkelde het gerecht in 1950 voor een van zijn vaste gasten. De Venetiaanse gravin Amalia Nani Mocenigo leed aan bloedarmoede en kreeg het advies om rauw rood vlees eten. Cipriani noemde dit gerecht naar de schilder Vittore Carpaccio, die vaak diepe rode kleuren in zijn schilderijen gebruikte. Tegenwoordig wordt de term carpaccio vaak gebruikt zodra er dunne plakjes van een of meerdere ingrediënten op een bord liggen, maar deze missen vaak deze rode kleur. Wil je een lekkere variant van de traditionele carpaccio op je EGG maken? Deze op hooi gerookte carpaccio is minstens zo lekker als het origineel.

 

Gezonde smaakmakers

Kruiden en specerijen zijn niet alleen heerlijke smaakmakers, ze zijn ook ontzettend gezond. Het is niet voor niets dat de Chinese geneeskunde zoveel gebruik maakt van de geneeskrachtige eigenschappen van deze natuurlijke ingrediënten. Kurkuma, ook bekend als geelwortel en koenjit steekt er met kop en schouders bovenuit. Zo brengt deze antioxidant onder andere je stofwisseling in balans, zuivert kurkuma je lever, werkt het ontstekingsremmend en vertraagt de consumptie van kurkuma het verouderingsproces. Een goede reden om deze lekkere croque monsieur te maken! Een extra gezondheidsvoordeel van het gebruik van kruiden en specerijen is dat je vaak minder zout aan een gerecht hoeft toe te voegen.

 

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

DE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggBelgie). Gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden