Big Green Egg

Sinds de introductie van de Big Green Egg heeft barbecueën een enorme boost gekregen. Tot die tijd waren de meeste barbecues alleen geschikt voor eenvoudige grillbereidingen. Met de EGG kwam er een multifunctioneel kooktoestel op de markt. Eigenlijk werd voor het eerst een hele buitenkeuken in één toestel samengevat. Maar hoe lang bestaat deze kamado eigenlijk en wat is het verhaal achter dit bijzondere merk?

Since ’74

Voor de meeste Europeanen is de 21e eeuw het moment dat zij kennismaakten met de kamado. Maar de geschiedenis van de keramische barbecue begint zo’n 5.000 jaar geleden met de tandoor, een keramische kleipot zonder deksel. Deze werd gebruikt als oven om brood in te bakken en vlees in te garen.

Deze Aziatische oerkamado is verwant aan de latere mushi-kamado, een rijststomer die ruim 100 jaar geleden van een deksel werd voorzien. Hierdoor kon onder andere de warmte worden vastgehouden en ontstond er controle over het vuur, wat deze mushi-kamado’s een interessant kooktoestel maakten. Maar het echte verhaal begint in 1974, toen de VS kennismaakte met deze Aziatische kamado.

Big Green Egg

De eerste import

In dat jaar besluit Big Green Egg-grondlegger Ed Fisher de mushi-kamado’s te gaan importeren, als handel naast de import van patchinko’s (Japanse flipperkasten). Zelf was hij er direct van overtuigd dat dit eivormige, keramische kooktoestel een aanwinst voor de barbecue-scene zou zijn.

Het gesloten systeem en het keramiek als basismateriaal zorgden in combinatie met de vorm onder andere voor temperatuurcontrole, een airflow en een lager brandstofverbruik dan de standaard barbecues van dat moment. Bovendien kregen de gegaarde ingrediënten een geweldige smaak. Alleen de klanten van zijn winkel in Atlanta (Georgia, USA) moesten ook worden overtuigd. Ed Fisher liet hen eenvoudige op de kamado gegaarde ingrediënten als gegrilde kippenvleugels proeven. Met succes!

Big Green Egg

Kwetsbaar keramiek

Echter de kwaliteit van de Aziatische kamado’s kon veel beter. Het keramiek van de kleurrijke, geïmporteerde exemplaren was kwetsbaar. Met als resultaat regelmatig breuken bij het transport en snelle temperatuurverschillen bij het gebruik van de kamado’s. Het keramiek moest sterker, duurzamer en lichter worden, maar ook betere warmte-isolerende eigenschappen hebben. De zoektocht naar het ultieme keramiek begon.

Varkensrollade

Eigen productie en NASA keramiek

Bij het Georgia Institute of Technology werd sinds de jaren ’60 al research gedaan naar lichtgewicht keramiek. Met als belangrijkste doel het samenstellen van keramieksoorten die bestand waren tegen extreme hitte, onder andere ten behoeve van de ruimtevaartactiviteiten van de NASA. De hittewerende keramische tegels van de spaceshuttles werden tijdens de vlucht namelijk blootgesteld aan extreem hoge temperaturen. Een van Ed Fishers vrienden was werkzaam bij de faculteit waar deze keramieksoorten werden ontwikkeld. Hij hielp hem met de keuze voor de ultieme keramiek voor de Big Green Egg en een hightech fabriek waar deze geproduceerd kon worden. Vanaf dat moment werden de EGGs ook voorzien van een solide porseleinglazuur. Halverwege de jaren ’90 was de real Big Green Egg een feit!

Lees meer over het belang van de beste keramiek

Big Green Egg

Big Green Egg meets Europe

Deze nieuwe, duurzame kamado heeft zijn waarde inmiddels al decennialang bewezen. Het transport leverde niet langer problemen op en deze geperfectioneerde versie van de EGG kon grote temperatuurverschillen met gemak en oneindig vaak aan. Sindsdien is de samenstelling en de productiemethode van de keramiek niet meer gewijzigd.

Bijna 5 jaar later was het de beurt aan Europa om kennis te maken met de Big Green Egg. Een Nederlander had tijdens familiebezoek in Atlanta een Big Green Egg gekocht en naar Nederland verscheept. Zakenrelatie Wessel Buddingh’, toentertijd importeur van bakstenen, keek, proefde en zag direct de mogelijkheden van deze barbecue 2.0. Het gevolg? In 2001 arriveerde er een container vol met Big Green Eggs in de haven van Rotterdam. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Big Green Egg.

Zo veroverde Big Green Egg Europa

50 jaar later

Nadat Wessel en zijn team Big Green Egg in Nederland op de kaart hadden gezet volgde de rest van Europa. Inmiddels distribueert het toonaangevende merk 7 verschillende modellen en aanvullende accessoires naar ruim 40 landen in Europa.

Met bijna 50 jaar aan ervaring in de wereld van keramische barbecues staat Big Green Egg bekend als The Evergreen onder de kamado’s, met levenslange garantie op de keramiek. Maar het verhaal duurt voort. Big Green Egg blijft investeren in mogelijke verbeteringen. De basis blijft hetzelfde, maar soms maakt een kleine aanpassing of extra accessoire een groot verschil. Zodat koken op je keramische barbecue nog makkelijker en leuker wordt!

Check hier de laatste innovaties

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

THE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggBelgie). Gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden