Big Green Egg in Europa

Wessel Buddingh’ is CEO van Big Green Egg Europe. Vanuit het  duurzame hoofdkantoor in De Lier is hij verantwoordelijk voor de distributie van de Big Green Egg naar 44 landen. Van Albanië tot Zweden zeg maar. Maar marktleider in het keramische barbecue segment word je niet overnight. Een goudeerlijke blog over intuïtie, missers, drive en een flinke dosis toeval.

 

Big Green Egg

Blijf altijd nieuwsgierig

De eerste keer dat Wessel een Big Green Egg zag, herinnert hij zich nog als de dag van gisteren. ‘Ik importeerde bakstenen in die tijd. Een goede klant van mij, Mathieu, had net zijn schoonouders in Atlanta bezocht en die hadden een Big Green Egg. Die wilde Mathieu zelf ook wel. Hij naar de winkel, dat bleek het hoofdkantoor te zijn. Staat Ed Fisher daar, dé oprichter van Big Green Egg.

Ed vond het wel grappig, zo’n gekke Nederlander die een EGG wilde kopen. Indertijd verkocht hij ze alleen binnen de US, kun je nagaan. Hij gaf nog korting ook, want Mathieu moest ‘m wel zelf verslepen en in elkaar zetten. Ik was hartstikke nieuwsgierig, dus ik ging bij hem langs. Dit was duidelijk niet zomaar een BBQ… maar wat wel?

Ed Fisher founder of Big Green Egg

Ga altijd op je intuïtie af

Na die eerste keer EGG’en was één ding glashelder: waar de mogelijkheden van een BBQ ophouden, beginnen die van de EGG. Mijn intuïtie zei me dat ik er iets mee moest doen en ik heb direct het vliegtuig naar Atlanta gepakt. En ja, dan staat er opeens een hele container met EGG’s in je achtertuin. Die was binnen een maand verkocht. Maar de tweede container ging een stuk lastiger. Nu was ik ook al een aantal jaren actief in de open haarden- en kachelbranche en ik had daar een goed lopend dealernetwerk voor in Nederland. Dus ik dacht slim te zijn. Dan kunnen ze daar in de zomer, als het iets rustiger is, mooi EGG’s verkopen. Maar ken jij iemand die in de zomer een kachel gaat kopen? Precies.

Zalm van de Big Green Egg

Proeven = geloven = kopen

Zoals bij elke innovatie moet je mensen eerst overtuigen van de meerwaarde om ze aan boord te krijgen. Maar 1 op 1 is dat niet te doen. Dus ben ik echt álle tuinbeurzen, fairs en evenementen afgegaan. In die tijd kon je daar makkelijk je hele zomer mee vullen. Van demonstratie naar demonstratie, mijn achterbak volgestouwd met kip en zalm: die drogen namelijk het snelst uit op een gewone BBQ. Nu kan ik best wel een beetje koken, maar het is niet mijn vak. Dus toen heb ik een hele leuke chef ingehuurd, Robert Lobensteijn. Een stoere verschijning met dito hanenkam. Die ging op een gegeven moment eten bij zijn grote held: Jonnie Boer van De Librije. Na het eten raakten ze aan de praat. Jonnie vond het wel grappig dat zo’n gothic gast zo geïnteresseerd was in zijn kookkunst. Dus hij vraagt wat Robert zelf doet. En laat Jonnie nou net bedacht hebben dat hij het BBQ’en als kooktechniek opnieuw wilde introduceren in zijn keuken. Puur toeval dus.

Begin bij de tophoreca

Jonnie Boer bestelde er gelijk 15. En dan ben je binnen bij de tophoreca. Die formule blijkt trouwens in elk land te werken, van Rusland tot Portugal. Bij de toppers beginnen. Gastronomie en chefs zijn ons culinaire uithangbord, maar ons bestaansrecht zijn de liefhebbers, de foodies, mensen die smaak waarderen. Het mooie is, als één topchef je omarmt, volgt de rest vanzelf. Ik krijg er nog steeds een kick van als ik in Moskou in een top-tent eet en er staat op de kaart: bereid op de Big Green Egg. Dat went nooit.

Embrace your ambassadors

Vanaf dat moment ging het een stuk makkelijker. Want als je bij Jonnie Boer of een andere topchef eet en je proeft een gerecht dat op de EGG bereid is, wil je er zelf thuis ook een. Zo simpel als kip. In het begin bracht ik de EGG’s zelf bij de mensen thuis. Hartstikke leerzaam want zo kom je te weten wat je klanten belangrijk vinden. Service natuurlijk, maar ook deel uitmaken van een culinaire community, recepten uitwisselen. Daarna ben ik gaan verkopen in het hogere segment kookwinkels. Toen ging het als een dolle. Inmiddels is de Big Green Egg niet meer weg te denken uit het culinaire landschap. Toch is er één ding nooit veranderd in al die jaren: onze klanten zijn onze ambassadeurs. We hebben er inmiddels vele duizenden. En we zijn ontzettend zuinig op ze. Want zij zijn degenen die elk weekend weer staan te EGG’en en anderen inspireren. Zoals ik dat ooit zelf deed op die tuinbeurzen. Het is een hele lange weg geweest om hier te komen, maar wat heb ik een lol gehad. En nog steeds.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

THE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggNederland) en Instagram (BigGreenEgg_NL). Tag @BigGreenEgg_NL, gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden