• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Vlees

 • Techniek

  Indirect garen,
  Slow cooking

 • Niveau

  Makkelijk


 • Voorbereiding

  60 (excl. nacht koelkast) minuten

 • Bereiding

  180 minuten

 • Totaal

  240 minuten

 • Hoeveelheid

  4 personen

Langzaam gegaard buikspek

Buikspek is een lekker en smaakvol ingrediënt wat je heel makkelijk op de Big Green Egg kunt bereiden. Eigenlijk is het niets meer of minder dan de ongesneden variant van de geliefde speklapjes, maar dan beter! Heb je een lekker stuk buikspek gekocht en ben je op zoek naar een goed recept? Dan is dit slow cooking-recept voor langzaam gegaard buikspek van expert Ralph de Kok een echte aanrader. Want met langzaam gegaard buikspek kan er, door de flinke hoeveelheid vet die het bevat, eigenlijk niets misgaan.

INGREDIËNTEN

Voor het buikspek

 • 1 kg buikspek zonder zwoerd
 • 2 el knoflookpuree
 • zeezout
 • ½ bosje tijm
 • ½ bosje rozemarijn
 • 6-8 laurierblaadjes

VOORBEREIDING

 1. Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Snijd ook de vleeskant kruislings iets in, hierdoor kunnen de smaakstoffen goed in het vlees trekken. Wrijf het spek aan beide kanten in met de knoflookpuree en bestrooi royaal met zeezout. Leg de helft van de tijm, rozemarijn en laurierblaadjes op de vetkant en de andere helft op de vleeskant. Dek af en laat het buikspek een nacht in de koelkast marineren.

BEREIDING

 1. Neem het gemarineerde buikspek uit de koelkast. Schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis helemaal open, verdeel 3 aanmaakblokjes over de houtskool en steek deze aan. Laat de deksel van de EGG 10-12 minuten open staan. Wrijf intussen de kruiden van de vleeskant van het buikspek en deels van de vetkant. Door een beetje van de kruiden tijdens het garen op het vet te laten liggen krijgt het vet en dus het vlees extra smaak.
 2. Plaats de convEGGtor en leg het Stainless Steel Grid in de Big Green Egg. Leg het buikspek met de vetkant naar boven op het rooster, hierdoor trekt het smaakvolle vet lekker in het vlees en bedruipt het zichzelf tijdens het garen. Bovendien druipt het vet bijna niet op de convEGGtor, anders zou er een enorme rookontwikkeling ontstaan. Sluit de deksel van de EGG en breng deze naar een temperatuur van circa 100 °C. Laat het buikspek ongeveer 3 uur garen (‘slow cooken’) tot het vlees een kerntemperatuur van minstens 77 °C heeft bereikt. De kerntemperatuur kun je meten met de Dual Probe Remote Thermometer of de Instant Read Thermometer.
 3. Neem het langzaam gegaard buikspek uit de EGG als de kerntemperatuur is bereikt. Je kunt het nu in mooie dunne plakjes snijden en serveren of ervoor kiezen de plakjes bij een temperatuur van 230 °C (zonder convEGGtor) ongeveer één minuut per kant te grillen. Je kunt het buikspek ook af laten koelen (en afgedekt in de koelkast bewaren), de volgende dag in plakjes snijden en dan grillen. Of doe het allebei: eet de ene dag het langzaam gegaarde buikspek en gril de plakjes die over zijn de volgende dag.

 

Tip:

 • De ideale temperatuur van de EGG bij het langzaam garen van buikspek ligt rond de 100 °C, maar als je eens minder tijd hebt kan het ook geen kwaad om bijvoorbeeld een koepeltemperatuur van 180 °C aan te houden zodat het buikspek sneller klaar is. Het resultaat is iets minder sappig, maar nog altijd ontzettend lekker!

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Inspiration Today

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden