• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Vlees

 • Techniek

  Indirect garen

 • Niveau

  Gemiddeld


 • Voorbereiding

  55 minuten

 • Bereiding

  50 minuten

 • Totaal

  105 minuten

 • Hoeveelheid

  6 personen

Wil je een echte kerstklassieker maken tijdens de kerst? Wat dacht je van deze heerlijke varkensrollade, maar dan wel een 2.0 versie van de Big Green Egg waarmee je gegarandeerd de show steelt. Deze filetrollade maak je helemaal zelf en het is lang niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. De vulling? Die bestaat uit een farce van verse spinazie en kruiden. Je hoeft de rollade niet te knopen, maar rolt deze in crépinette, dat ook wel varkensnet wordt genoemd. Het is een soort vel dat uit vet bestaat dat het vlees en de vulling bij elkaar houdt. Tijdens de bereiding op je kamado smelt de crépinette en geeft het de rollade ook nog extra smaak. Bestel het van tevoren bij je slager.

INGREDIËNTEN

Rollade

 • 1 varkensfilet van ca. 1,8 kg
 • 100 g crépinette (varkensnet)
 • 8 plakken parmaham

Farce

 • 2 bosjes basilicum
 • 1 bosje dragon
 • 1 bosje platte peterselie
 • 500 g bladspinazie
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eiwitten

Serveren

VOORBEREIDING

 1. Ontvlies de varkensfilet; bewaar het vlies en eventuele andere afsnijdsels bijvoorbeeld als basis voor een lekkere jus. Snijd de filet in de lengte in plakken van ongeveer 2½ centimeter en snijd deze in de lengte in repen. Snijd ongeveer 200 gram van het vlees af door de uiteinden van de varkensfiletrepen te snijden. Snijd dit vlees in blokjes en houd apart voor de farce. Doe de repen in een kom.
 2. Breng voor de farce een grote pan met water aan de kook. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum, dragon en peterselie. Voeg de kruiden en de spinazie aan het kokende water toe en blancheer ca. 30 seconden. Giet af door een zeef en spoel met koud water om de spinazie en de kruiden snel af te laten koelen.
 3. Druk zoveel mogelijk van het vocht uit het spinaziemengsel. Pel de knoflook en snijd de teentjes in grove stukken. Voeg het spinaziemengsel, de knoflook en de eiwitten aan de kom van een keukenmachine toe en maal fijn. Voeg de apart gehouden blokjes varkensvlees toe en maal fijn. Voeg peper en zout naar smaak aan de farce toe.
 4. Bestrooi de vleesrepen met peper en zout naar smaak en meng de farce erdoor. Leg een dubbele laag van grote vellen vershoudfolie op je werkblad en leg hier op ongeveer een derde van de onderkant de repen varkensvlees op. Bestrijk ze met eventuele achtergebleven farce uit de kom. Sla het onderste gedeelte van de folie over het vlees en rol strak op. Draai de uiteinden van de folie dicht en knoop ze met stukjes folie extra goed dicht. Leg de rollade ca. 30 minuten in de diepvries om op te laten stijven.

BEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor, met daarop een Disposable Drip Pan, en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 140 °C.
 2. Spreid de crépinette op je werkblad uit en dep het droog met keukenpapier. Verdeel hier de plakken parmaham dakpansgewijs overheen zodat je voldoende oppervlak hebt om de rollade in te rollen. Haal de folie van de rollade en leg deze onderaan de plakken parmaham. Rol de rollade in de parmaham en crépinette en snijd overtollig crépinette af.
 3. Leg de varkensrollade op de Half Perforated Grid op het rooster en steek de pen van de Dual Probe Remote Thermometer tot in de kern van het vlees. Sluit het deksel van de EGG en stel de kerntemperatuur in op 62 °C.
 4. Breng de temperatuur van de EGG naar 190 °C als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt en stel deze nu in op 67 °C. Laat de rollade verder garen in de Big Green Egg totdat deze is bereikt.
 5. Haal de varkensrollade uit de EGG en serveer met de tuttifrutti.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen gerechten en menu’s en word je geïnspireerd door de lekkerste recepten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar de meester zelf zijn kennis deelt. Heb je een heerlijk gerecht in je EGG gemaakt? Deel het recept in de Big Green Egg Community zodat andere EGGers ook van jouw creatie kunnen genieten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden