• Gang

  Hapje

 • Categorie

  Vlees

 • Techniek

  Grillen

 • Niveau

  Gemiddeld


 • Voorbereiding

  100 minuten

 • Bereiding

  20 minuten

 • Totaal

  120 minuten

 • Hoeveelheid

  10 stuks

Kaaslolly met gegrilde dadel

Ben jij ook zo gek op met blauwschimmel of roomkaas gevulde dadels? Dan is het echt een must deze hartige snack een keer te maken. De kaaslolly heeft een verrassend dambordeffect en wordt nog lekkerder dankzij de combinatie met de met spek omwikkelde op de Big Green Egg gegrilde dadel. Doe de voorbereidingen gerust een dag van tevoren. Ook de dadel kun je alvast grillen, want zowel lauwwarm als op kamertemperatuur is dit parthapje ontzettend lekker.

Ingrediënten

Kaaslolly

 • 2 gelatineblaadjes
 • 3 el crème fraîche
 • 250 g jonge commissiekaas
 • 250 g belegen boerenkaas
 • 1 sneetje roggebrood

Dadel

 • 5 langwerpige plakjes ontbijtspek
 • 10 dadels zonder pit

VOORBEREIDING

 1. Week voor de kaaslolly’s de gelatineblaadjes minstens 5 minuten in ruim koud water.
 2. Verwarm de crème fraîche in een steelpannetje. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze aan de warme crème fraîche toe. Roer totdat de gelatine is opgelost, voeg peper en zout naar smaak toe en laat afkoelen.
 3. Snijd intussen de commisiekaas en de boerenkaas in reepjes van 4-5 millimeter dik en 15 centimeter lang. Leg een stuk plasticfolie op je werkblad. Leg hier om en om een reepje commissiekaas en boerenkaas op totdat er in totaal 5 tot 6 reepjes liggen. Bestrijk dit met een dun laagje van het crèmefraîchemengsel. Leg daar weer reepjes kaas op en zorg er daarbij voor dat je een dambordeffect creëert. Bestrijk opnieuw met wat van het crème fraîche mengsel en beleg dit ook weer met kaas. Herhaal totdat je mooie vierkante blokjes hebt. Wikkel de folie om de kaas en laat minstens 15 minuten in de koelkast opstijven. Maak op dezelfde manier een tweede kaaspakketje en laat dit ook minstens 15 minuten in de koelkast opstijven. Zorg ervoor dat je wat van de crème fraîche overhoudt.
 4. Maal het sneetje roggebrood in de hakmolen van de staafmixer fijn en strooi het roggebroodkruim op een plat bord. Haal de kaaspakketjes uit de koelkast, verwijder de folie en bestrijk de dikke repen rondom met de rest van de crème fraîche. Rol ze door het roggebroodkruim en wikkel opnieuw strak in plasticfolie. Leg ze minstens een uur in de koelkast.

BEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 200 °C. Haal intussen de kaasrepen uit de koelkast en snijd elke reep met een scherp mes in vijf gelijke blokjes. Verwijder de plasticfolie van de blokjes.
 2. Snijd de plakjes ontbijtspek doormidden. Wikkel elke dadel in een half plakje spek en steek er een cocktailprikker doorheen. Leg de met spek omwikkelde dadels op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril de dadels 2-3 minuten, keer ze om en gril nogmaals 2-3 minuten.
 3. Haal de dadels uit de EGG en rijg aan elke prikker een kaasblokje. Serveer de kaaslolly’s op een mooi bordje.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen gerechten en menu’s en word je geïnspireerd door de lekkerste recepten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar de meester zelf zijn kennis deelt. Heb je een heerlijk gerecht in je EGG gemaakt? Deel het recept in de Big Green Egg Community zodat andere EGGers ook van jouw creatie kunnen genieten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden