• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Klassiekers,
  Vlees

 • Techniek

  Grillen,
  Indirect garen

 • Niveau

  Makkelijk


 • Voorbereiding

  20 minuten

 • Bereiding

  45 minuten

 • Totaal

  65 minuten

 • Hoeveelheid

  4 personen

Côte de boeuf

Côte a l’os is een prachtig runderribstuk met bot. De côte a l’os die we het liefst gebruiken heeft een droge rijping gehad, de zogenaamde ‘dry-aged’ methode. Tijdens dit rijpingsproces verliest het vlees tot wel 20% aan vocht en zal, mede hierdoor, intenser van smaak en erg mals zijn. We moeten er tijdens de bereiding wel rekening mee houden dat het vlees zoveel vocht heeft verloren. Want ook tijdens het grillen zal er veel vocht verdampen, en daarom moeten we zorgen dat dit mooie stuk vlees niet uitdroogt of doorslaat. Daarom kiezen we er in dit recept voor om het vlees op de Big Green Egg met de ‘reverse grilling’-methode te garen. Door het gebruik van deze techniek blijft er veel meer vocht in het vlees dan wanneer er op de traditionele manier wordt gegrild. Het resultaat is dan ook ontzettend sappig!

INGREDIËNTEN

Voor de côte a l’os

 • 1 (Ierse) côte a l’os à 1 kg
 • grof zeezout

BEREIDING

 1. Verwarm de Big Green Egg met de convEGGtor en het Stainless Steel Grid tot 120 °C. Snijd een rand vet van de côte a l’os, snijd dit voorzichtig kruislings in en wrijf in met grof zeezout. Leg het stukje vet 1 à 2 minuten op het rooster van de EGG zodat het vet enigszins smelt.
 2. Wrijf met het vet over het rooster, leg de côte a l’os op het rooster en leg het stukje vet op het vlees. Sluit de deksel van de EGG. Neem het vet van het vlees, keer het vlees om en leg het vet er weer op. Door het vet op het vlees te leggen wordt het nog smaakvoller. Sluit de deksel en laat het vlees verder garen tot een kerntemperatuur van 42 °C is bereikt. Controleer deze met de Instant Read Digital Thermometer.
 3. Neem het vlees uit de EGG, leg onder aluminiumfolie en verwijder het rooster en de convEGGtor met de EGGmitt. Leg de Cast Iron Grid in de EGG, sluit de deksel en stook de EGG op tot een temperatuur van 250 °C.
 4. Gril de côte a l’os nu circa 2 minuten aan beide kanten. Neem van het rooster, bestrooi met grof zeezout en laat 10 minuten rusten.
 5. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer bijvoorbeeld met uienpuree van met sushi-azijn op smaak gebrachte gepofte witte uien, gegrilde ui, gegrilde asperges en gepofte cherry trostomaatjes. Proef een plakje vlees met de uienpuree en luister naar de engeltjes die beginnen te zingen…!

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Inspiration Today

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden