Blog rubs

Als je een Big Green Egg hebt, dan maak je waarschijnlijk ook regelmatig gebruik van verschillende rubs, zoals een rub voor rundvlees, rub voor varkensvlees en rub voor kip. Natuurlijk kun je kant-en-klare rubs kopen, maar zelf maken is nog veel leuker! Een rub is snel klaar, je hebt er niet veel voor nodig en de kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt. Leer meer over de ins en outs en het samenstellen en zelf maken van dry rubs.

Blog rubs

Rub = smaak!

Rubs zijn geweldige smaakmakers! Spareribs kunnen niet zonder een lekkere pork rub, beef rub is onmisbaar om een brisket in je Big Green Egg te bereiden en wat is een Beer Can Chicken zonder chicken rub als smaakmaker? Maar ook andere soorten vlees en gevogelte kun je een heerlijke boost geven door ze met een rub in te wrijven. Of zelfs groenten en vis kun je extra smaak geven door ze met wat rub te bestrooien. Een rub is tenslotte niets meer en minder dan een mengsel van specerijen, vaak aangevuld met gedroogde kruiden, zout en/of een beetje suiker.

Blog rubs

Een goede dosering van de rub

Meestal worden rubs gebruikt om vlees of gevogelte voor de bereiding mee in te wrijven. De makkelijkste manier om dit te doen, is door de (zelfgemaakte) rub in een strooibus te doen, het ingrediënt gelijkmatig te bestrooien en de rub zachtjes aan te drukken. Eventueel kan het vlees eerst worden bestreken met een klein beetje milde olijfolie, zodat de rub beter blijft plakken. Houd hierbij wel rekening met de dikte van je basis ingrediënt. Een flinke procureur kun je royaal inwrijven, maar een steak, kipvleugeltjes of bijvoorbeeld groenten en vis bestrooi je met aanzienlijk minder rub. Bij de dosering is het belangrijk dat de smaak van de rub die van het basis ingrediënt nooit overheerst.

Blog rubs

Elke specerij heeft zijn eigen functie

Het fijne van een zelfgemaakte rub is dat je deze helemaal naar eigen smaak kunt samenstellen. Bedenk hierbij dat de verschillende ingrediënten van een rub elk een eigen functie hebben. Kruiden en specerijen zorgen voor smaak en bijvoorbeeld in het geval van paprikapoeder ook voor kleur. Suiker wordt niet alleen toegevoegd voor de smaak, maar vooral voor karamellisatie en zorgt daardoor voor een lekker krokant laagje.

Zout wordt toegevoegd als natuurlijke smaakversterker. Bedenk wel dat, als je een zout bevattende rub wilt laten intrekken, het zout in eerste instantie vocht aan ingrediënten onttrekt. Na grofweg een half uur wordt het vocht dat is ontrokken, inclusief de smaakstoffen, weer door het vlees terug geabsorbeerd. Begin dus of direct na het rubben met de bereiding op je Big Green Egg, of wacht minstens twee uur; totdat een groot deel van het vocht weer terug is opgenomen.

Blog rubs

Het combineren van rubs en ingrediënten

Het is heel eenvoudig om zelf je rubs te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn de ingrediënten en een specerijenmolen, koffiemolen of een vijzel om de ingrediënten te malen en te mengen. Maak je een rub naar eigen inzicht? Houd er dan rekening mee dat vlees wat intenser van smaak is ook stevigere smaken in de rub kan hebben, zoals kruidnagel en jeneverbes. Blank vlees dat subtieler van smaak is vormt weer een hele goede match met elegante smaakmakers als kerrie en knoflook.

Proef voor de zekerheid altijd eerst je pure zelfgemaakte rub, voordat je deze op je basis ingrediënt gebruikt om in de Big Green Egg te bereiden. Dan heb je nog de mogelijkheid om de smaak aan te passen door extra ingrediënten toe te voegen.

Signature rub

Er is ook een makkelijkere methode om je eigen rub te maken, namelijk door een bestaand rub recept als uitgangspunt te nemen. Vind je deze rub lekker? Prima! Dan kun je beginnen met koken. Maar op basis van je eigen smaak kun je hier ook je eigen signatuur aan geven. Houd je bijvoorbeeld van spicy? Dan voeg je wat extra pittige specerijen toe, zodat je de voor jou ultieme rub creëert.

 

Zelf rubs maken voor bereidingen in de Big Green Egg? Deze 4 recepten vormen een heerlijke basis die jij eventueel ook nog je eigen touch kunt geven.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen menu’s of je laat je inspireren door de mooie gerechten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar je van de meester zelf leert. Binnenkort kun je op de app ook vrienden toevoegen, nieuwe EGG fans leren kennen en foto’s en recepten delen van je eigen gerechten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden