Stoofpot maken met Dutch Green Oven

De dagen worden korter, het weer guurder, het is herfst! Dan verlang je toch naar een heerlijk geurende stoofpot van je Big Green Egg? Bijvoorbeeld een hachee met rundvlees, stifado met vis of een smaakvolle stroganoffsaus, langzaam gegaard in de Dutch Oven. Steek je EGG aan en geniet van deze 3 stoofpotrecepten!

Smaakvol door te stoven op de Big Green Egg

Ieder land heeft zo zijn traditionele gerechten als het op stoven aankomt. Stoofpotten als de Franse coq au vin, Hongaarse goulash, Italiaanse ossobuco en Duitse sauerbraten zijn tot ver over de landsgrenzen bekend, maar daarnaast zijn er nog ontelbaar veel stoofschotels die alleen lokale bekendheid genieten. Eén ding hebben alle stoofrecepten gemeen; in een Dutch Oven kun je ze allemaal op de Big Green Egg bereiden.

Stoven is een kooktechniek waarbij de ingrediënten langzaam en op lage temperatuur in vloeistof worden gegaard. Meestal braad je het vlees, de vis of de groenten eerst aan voordat je de vloeistof toevoegt. Dat kan in de pan, maar als je op de Big Green Egg gaat stoven is het ook erg lekker om deze eerst te grillen.

Het is een hele gezonde manier van koken doordat er geen vitaminen en mineralen verloren gaan, je giet tenslotte geen kookvocht af. Bovendien is het ontzettend makkelijk en kan een stoofpot eigenlijk nooit mislukken. Door het vocht en de lage temperatuur tijdens het garen is de kans dat je gerecht aanbrandt ontzettend klein en het maakt meestal niet uit of je het nu een kwartiertje langer of korter laat stoven.

Zacht en sappig

Bij vlees zorgt het lange garingsproces ervoor dat stugge delen die veel bindweefsel bevatten botermals worden. Het collageen in het bindweefsel van dit stoofvlees zal smelten waardoor de structuur van het vlees ten goede verandert. Maar ook harde, vezelrijke groenten en de stevigere vissoorten worden door het stoven zacht en sappig.

Extra voordeel van de langdurige garing is dat de smaken van de ingrediënten de tijd krijgen om op elkaar in te werken. De smaak van het vocht, de kruiden en andere smaakmakers trekken goed in de groenten en het (vis)vlees en deze geven ook weer veel smaak af aan het vocht.

Optimale warmteverdeling

Gebruik om op de Big Green Egg te stoven bij voorkeur de Cast Iron Dutch Oven. Door eerst de convEGGtor en het rooster te plaatsen en hier de pan op te zetten is er een optimale warmteverdeling. Het gietijzer van de Dutch Oven neemt de warmte op en geeft deze gelijkmatig af aan de stoofpot.

Leg bij een lange stoofbereiding de deksel van de Dutch Oven een groot deel van de bereidingstijd op de pan. Hiermee voorkom je dat er tijdens het garingsproces teveel vocht verdampt. Als je de deksel van de Dutch Oven 15-30 minuten aan het begin of einde van de bereiding achterwege laat is dat voldoende om je stoofpot die heerlijke Big Green Egg-flavour te geven.

Zelf stoven op de Big Green Egg? Probeer deze 3 recepten!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden