Big Green Egg

De Big Green Egg is uitermate geschikt om producten en gerechten heerlijk te roken. Met de karakteristieke geur en zachte smaak van warmgerookte gerechten maak je een onuitwisbare indruk op al je gasten. Benieuwd hoe dat werkt, roken in de Big Green Egg? Wij leggen het je uit!

Temperatuur regelen

Roken? Gebruik de convEGGtor!

Voor het beste resultaat raden wij je aan om gebruik te maken van de convEGGtor bij het roken in de Big Green Egg. Je gerecht wordt hierdoor beschermd tegen de directe hitte van het gloeiende houtskool. Met de convEGGtor bereik je gemakkelijk de gewenste lage temperatuur om te roken, die je vervolgens tot de graad nauwkeurig en voor een lange tijd stabiel houdt met de rEGGulator bovenaan en de luchtregelaar onderaan je EGG. Ga je roken met een rookplank? Dan hoef je geen convEGGtor te gebruiken, de rookplank vormt in dit geval een hitteschild en de plank zal gaan smeulen waardoor er rookontwikkeling ontstaat.

Ga als volgt te werk:

Stap 1: Ga je roken met behulp van een rookplank? Week deze dan vooraf een uur in water. Houtbrokken (Wood Chunks) hoef je niet van tevoren te weken. Houtsnippers (Wood Chips) kun je weken, maar het hoeft niet. Wil je weten wanneer je welk soort rookhout het best kunt gebruiken? Lees dan deze blog: rookhout, wat gebruik je waarvoor?

Stap 2: Vul de Big Green Egg met houtskool en aanmaakblokjes en steek deze aan.

Rookplank met zalm

Stap 3: Breng de EGG naar een temperatuur tussen de 100 en 150°C. Warm roken doe je meestal op lagere temperaturen, tussen de 60 en 110°C, maar de temperatuur in de EGG daalt nog zo’n 40 °C  wanneer je de convEGGtor plaatst. Met een rookplank rook je doorgaans bij hogere temperaturen, maar houd er ook dan rekening mee dat de temperatuur iets zal dalen als je de geweekte rookplank op het rooster in de EGG legt.

convEGGtor basket

Stap 4: Strooi de Wood Chips op de gloeiende houtskool of leg de Wood Chunks tussen de gloeiende houtskool. Plaats de convEGGtor met de pootjes naar boven in de EGG, zet daar een lekbak (Drip Pan) op en leg daarbovenop de Stainless Steel Grid. De lekbak vangt eventuele vrijkomende sappen en vetten uit je ingrediënt op die anders op de keramiek van de convEGGtor vallen.

Let op: ondanks het roken op een relatief lage temperatuur, is de EGG natuurlijk wel warm. Gebruik daarom altijd vuurvaste handschoenen (bijvoorbeeld de EGGmit of de Silicone Grilling Mitt) en een Grid Lifter om accessoires te verplaatsen.

Rookplank pulled zalm

Stap 5:  Plaats het ingrediënt of het gerecht dat je wilt roken op de rooster en sluit het deksel van de Big Green Egg. De temperatuur van de EGG zal nu iets dalen. Wacht even totdat de temperatuur stabiel is en stel deze daarna indien nodig bij. Dit doe je door de luchttoevoer in de EGG, met behulp van de luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop, iets verder te openen of te sluiten. Bij het vergroten van de openingen zal de temperatuur stijgen, bij het verkleinen zal deze dalen.

Roken thermometer

Stap 6: Controleer of je ingrediënt of gerecht goed gerookt en gaar is. Dit kan op 2 manieren: door een bepaalde kooktijd (rooktijd) aan te houden of door de kerntemperatuur te meten. De rooktijden en kerntemperaturen zijn afhankelijk van wat je rookt en het gewicht van je ingrediënt, maar ook van je persoonlijke smaak. Experimenteer er dus vooral goed op los! Tip: Grote stukken vlees je kun je beter slechts een gedeelte van de totale bereidingstijd roken, anders wordt de rooksmaak te intens.

Om je een beetje te helpen staat op de pagina Temperatuur regelen een handige tabel met bereidingen, gewichten, temperaturen en tijden voor verschillende kooktechnieken in de Big Green Egg. Om de kerntemperatuur van een ingrediënt te meten kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Quick-Read Food Thermometer, de Instant Read Thermometer of de Dual Probe Remote Thermometer.

Stap 7: Is je ingrediënt of gerecht klaar? Haal het dan uit je EGG om er straks heerlijk van te gaan genieten!

Wood Chunks

Houtsnippers/ houtbrokken en smaken

Voor het beste rookresultaat raden wij je aan om gebruik te maken van houtsnippers (Wood Chips) of houtbrokken (Wood Chunks). Rookmot gebruik je juist bij koud roken en zal bij warm roken te snel opbranden. Door het gebruik van houtsnippers of houtbrokken ontstaat er rookontwikkeling in de EGG die een specifieke smaak en geur geeft aan de ingrediënten en gerechten. Zo kan je de smaak van de ingrediënten en gerechten die je rookt dus sterk beïnvloeden.

Het soort houtsnippers of houtbrokken die je gebruikt zijn van invloed op de smaak. Sommige soorten zijn intenser dan andere, en de ene soort leent zich weer beter voor het roken van vlees, terwijl de andere soort weer beter past bij bijvoorbeeld vis of fruit. Hieronder staan een aantal richtlijnen:

Appel zorgt voor een milde, zoete smaak bij vis, schaaldieren en gevogelte zoals kip en kalkoen, maar past ook heel goed bij varkensvlees en kalfsvlees.

Kersen is een allemansvriend met een milde fruitsmaak. Het past heel goed bij vis, lamsvlees, alle soorten wild, eend, rundvlees en varkensvlees. Maar ook paprika en rood fruit vormen een goede match met kersenhout.

Pecan geeft een nootachtige smaak aan vis en gevogelte. Het past heel goed bij makreel, maar ook bij rundvlees, donker gevogelte, eend, wild en melkchocolade.

Hickory heeft een intens rokerige en pittige smaak. Dit doet het goed bij rundvlees, gekruid varkensvlees en alle soorten wild, maar kan ook heel goed gebruikt worden voor het roken van noten. Gebruik hickory vooral voor pittige rookgerechten zoals de Amerikaanse BBQ-klassiekers zoals pulled pork.

Mesquite geeft steaks en karbonades een heerlijk kruidig en pikant aroma. Het past goed bij gekruid rundvlees, varkensvlees en wild. Het wordt vaak gebruikt voor pulled pork en brisket.

Eik heeft een medium intens aroma en is geschikt voor alle soorten, vooral grote stukken vlees. Met name rundvlees gaat goed samen met eikenhout en deze smaak is dan ook, net als Hickory, perfect voor briskets.

In  vind je een handige tabel met de verschillende houtsoorten (o.a. ook els, eik, beuk en whisky), smaken en toepassingen. Op onze receptenpagina  kun je filteren op de techniek roken, om inspiratie op te doen voor jouw volgende rooksessie.

Ben je uitgerookt en heb je zin om weer eens iets anders te proberen? Lees dan verder op de pagina Direct grillenIndirect koken of Bakken.

Veiligheidstips

Een Big Green Egg is bijzonder veilig in gebruik, als de EGG wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld en bepaalde richtlijnen worden gevolgd. Wees echter altijd voorzichtig wanneer je met vuur of warmte werkt, dus ook met een Big Green Egg! Neem bij het gebruiken van je EGG onderstaande veiligheidstips in acht, en pas op met het aansteken van en werken met de (gloeiende) houtskool en hete werkvlakken en materialen. Zo geniet je onbekommerd van het gebruik en de smaak van op de Big Green Egg gegaarde gerechten!

 • Gebruik de EGG niet binnenshuis

  Steek de EGG niet binnenshuis of in een omgeving waar onvoldoende ventilatie is aan. Professionals gebruiken de EGG weliswaar soms in hun keuken, maar dit is dan in overeenstemming met de bouwverordeningen en in combinatie met professionele ventilatie en de aanwezigheid van een brandbestrijdingssysteem.

 • Hou buitenshuis rekening met de plaatselijke verordeningen

  Niet overal mag op open vuur worden gekookt. Hou op de camping of tijdens een picknick rekening met de plaatselijke (al dan niet tijdelijke) verordeningen. Mogelijk is koken op open vuur wel toegestaan maar geldt er een bepaald beleid, bijvoorbeeld met betrekking tot de afstand tussen het kooktoestel en bepaalde objecten.

 • Gebruik geen aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen om de EGG aan te steken

  Het Premium Organic Lump Charcoal van Big Green Egg ontvlamt snel wanneer dit wordt aangestoken met natuurlijke aanmaakblokjes of een elektrische aansteker. Gebruik geen briketten, aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen. Hierdoor kan de garantie vervallen en het kan bovendien (negatief) van invloed zijn op de smaak van de te garen producten.

 • Zorg dat het gaaswerk van de luchtregelaar altijd gesloten is

  Door het gaaswerk gesloten te houden voorkom je eventuele vonken uit de EGG en het (weliswaar kleine) risico dat er brandend houtskool uit de EGG valt. Het gaaswerk hoef je alleen open te schuiven bij het verwijderen van het afgekoelde as.

 • Verwijder of verplaats de vuurkorf niet als deze warme houtskool bevat of heet is

  De keramiek van de vuurkorf blijft lang heet omdat deze de warmte heeft opgenomen. Wacht met het verwijderen of verplaatsen van de vuurkorf en/of het houtskool in de vuurkorf tot je er zeker van bent dat zowel het houtskool als de vuurkorf volledig is afgekoeld.

 • Plaats na het aansteken van de EGG de rEGGulator op de schoorsteen

  Zonder de gietijzeren rEGGulator zal er binnen de EGG snel een zeer hoge temperatuur ontstaan zonder dat je die kunt reguleren.

 • Kijk niet door de schoorsteen als de EGG in gebruik is

  De schoorsteen is niet geschikt als venster. Kijk er dan ook nooit doorheen wanneer de EGG in gebruik is of het houtskool brandt. De hete lucht die uit de schoorsteen komt kan letsel veroorzaken.

 • Wees voorzichtig met het aanraken van de buitenzijde van de EGG

  Een Big Green Egg wordt aan de buitenzijde weliswaar minder heet dan bijvoorbeeld een stalen barbecue maar voelt nog altijd heet aan als deze in gebruik is of nog niet is afgekoeld. Hou kinderen, huisdieren en brandbare materialen te alle tijde uit de buurt van de EGG.

 • Gebruik hulpmiddelen om de roosters op te tillen

  De roosters in de EGG (het Stainless Steel Grid of het Cast Iron Grid) worden heet tijdens het gebruiken van de EGG. Gebruik daarom bijvoorbeeld de speciaal ontworpen Grid Gripper of de Cast Iron Grid Lifter om hete roosters vast te pakken en op te tillen.

 • Verwijder gebruikte accessoires voorzichtig

  Neem hete onderdelen en accessoires zoals de convEGGtor of de Flat Baking Stone altijd uiterst zorgvuldig uit de EGG. Gebruik hierbij altijd hittebestendige handschoenen zoals de EGGmitt of de Silicone Grilling Mitt en het juiste gereedschap om brandwonden te voorkomen. Zowel roestvrij staal, gietijzer als keramiek wordt bijzonder heet. Leg gebruikte accessoires neer op een onbrandbaar en veilig oppervlak waar niemand zich er aan kan branden.

 • Hou altijd rekening met brandgevaar!

  Laat de deksel van een brandende EGG nooit onbeheerd open staan. Let op droge bladeren, houten vloeren en andere brandbare materialen die zich in de buurt van een EGG kunnen bevinden terwijl deze in gebruik is. Deze kunnen brandgevaar vormen als ze in contact komen met vonken of hete houtskool. Let ook op je omgeving als de EGG in gebruik is. Vuur kan gevaar opleveren voor personen, dieren, eigendommen en de natuur.

 • Voorkom een ‘backdraft’ tijdens of na gebruik

  Als het houtskool in de EGG eenmaal brandt, moet de deksel altijd eerst (een paar keer) voorzichtig ’ongeveer 5 centimeter worden geopend voordat deze volledig wordt geopend. Zo kan er langzaam lucht de EGG binnenstromen waardoor een backdraft (vlamterugslag) wordt voorkomen. Wees extra voorzichtig als je een hete EGG met een gesloten margrietschijf en luchtregelaar opent, want door de plotselinge luchtinstroming kunnen gevaarlijke, hoge vlammen ontstaan. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren? Sluit dan direct de deksel om deze vlammen te doven. Open de deksel weer een aantal keer voorzichtig een paar centimeter voordat je de deksel volledig opent. Wij raden je aan om altijd hittebestendige handschoenen te dragen en te zorgen dat je jezelf beschermt.

 • Doof het houtskool nooit met water

  Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.

Big Green Egg heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de veiligheid bij het gebruik van het apparaat. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker de veiligheid van zichzelf en de omgeving in acht te nemen en te allen tijde voorzichtig te zijn en behoedzaam met de EGG en bijbehorende artikelen om te gaan.

Inspiration Today

Wil je het laatste nieuws via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, de lekkerste recepten, praktische tips en veel, veel meer!

Aanmelden

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden