• Gang

  Voorgerecht

 • Categorie

  Forel,
  Vis

 • Techniek

  Bakken,
  Indirect garen,
  Roken

 • Niveau

  Gemiddeld


 • Hoeveelheid

  4 personen

Oeufs

Oeufs en cocotte (ei uit een potje) is een traditioneel Frans ontbijt-, brunch- of lunchgerecht. In dit recept serveren we de oeufs met op de Big Green Egg gerookte forel. Door de forel op Wood Chips te roken krijgt deze nog meer smaak! En ben je toch forel aan het roken? Maak er dan gelijk een paar extra, want voor dit recept heb je er maar eentje nodig.

INGREDIËNTEN

Voor de oeufs

 • 100 g jonge, verse spinazie
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 verse forel
 • 200 ml crème fraîche
 • 40 g geraspte mierikswortel
 • 4 verse eieren
 • 2-3 dikke sneetjes brood (circa 2 cm)

BEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en breng naar een temperatuur van 180 °C. Week intussen een handje Pecan Wood Chips in water.
 2. Was de spinazie en laat uitlekken. Vet de Rectangular Perforated Porcelain Grid licht in met ongeveer de helft van de zonnebloemolie en leg de forel erop.
 3. Strooi de Wood Chips met wat aanhangend water op de gloeiende houtskool. Plaats de convEGGtor en het Stainless Steel Grid en leg hier de Rectangular Perforated Porcelain Grid met de forel op. Sluit de deksel van de EGG en rook de forel 25 minuten. Door het plaatsen van de convEGGtor zal de temperatuur dalen tot ongeveer 120 °C. Zorg ervoor dat deze temperatuur gehandhaafd blijft. Verwarm intussen de resterende zonnebloemolie in een pan op laag vuur op het fornuis. Voeg de spinazie toe en bak tot deze is geslonken. Breng op smaak met peper en zout en laat in een zeef uitlekken en afkoelen.
 4. Neem de gerookte forel uit de EGG, laat afkoelen en fileer de forel. Breek de forelfilets in stukjes en doe met de crème fraîche, spinazie en geraspte mierikswortel in een kom. Meng door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over 4 weckpotjes met een inhoud van 225 milliliter en breek in ieder potje 1 ei. Sluit de potjes.
 5. Neem het rooster en de convEGGtor met de EGGmitt aan uit de EGG. Leg het rooster terug en leg hier de Half Cast Iron Griddle op (met de gladde kant naar boven). Sluit de deksel van de EGG en breng naar een temperatuur van 180 °C. Snijd intussen het brood in repen. Bak de broodrepen op de Cast Iron Griddle Half Moon rondom goudbruin zodat er croutons ontstaan en bestrooi licht met zout.
 6. Neem de Cast Iron Griddle Half Moon van het rooster. Til het rooster op, plaats de convEGGtor en leg het rooster terug. Zet de weckpotjes in de Round Drip Pan, plaats op het rooster en schenk er voorzichtig kokend water bij tot net onder de rand. Sluit de deksel van de EGG en laat 15-20 minuten op een temperatuur van ongeveer 130 °C garen (door het plaatsen van de convEGGtor zal de temperatuur hier vrijwel vanzelf op uitkomen). Als het eiwit is gestold is het gerecht klaar.
 7. Neem de potjes uit de EGG, open ze voorzichtig en bestrooi de eidooiers met zout. Serveer de oeufs en cocotte en gerookte forel met de croutons.

Tip:

 • Voor dit recept hoef je slechts 1 forel te roken, maar rook gerust meerdere exemplaren. Er zijn geen extra Wood Chips of houtskool nodig, de bereidingstijd duurt net zo lang en er is voldoende ruimte op de EGG.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Inspiration Today

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden