• Gang

  Bijgerecht

 • Categorie

  Groente,
  Vegetarisch

 • Techniek

  Roken

 • Niveau

  Makkelijk


 • Hoeveelheid

  4 personen

Gerookte asperges

De asperge is een eeuwenoude groente waar ieder jaar weer reikhalzend naar uit wordt gekeken. De smaak is ongeëvenaard en bijkomend voordeel is dat ’het witte goud’ ontzettend gezond is. In dit recept proberen we een nieuwe manier van asperges bereiden: door ze op de Big Green Egg op hooi te roken! Dit maakt de asperges nóg smaakvoller. Net als gekookte asperges zijn ook op hooi gerookte asperges erg lekker met een traditionele hollandaisesaus.

INGREDIËNTEN

Voor de asperges

 • 8 witte asperges (niet te dik)
 • 2 flinke handen hooi
 • hollandaisesaus

BEREIDING

 1. Verwarm de Big Green Egg met het Stainless Steel Grid tot 130-140 °C. Schil intussen de asperges, snijd het onderste stukje af en dep ze met een schone theedoek droog.
 2. Plaats de Perforated Cooking Grid op het rooster en verdeel er de helft van het hooi over. Leg hier de asperges op en dek af met het resterende hooi. Sluit de deksel van de EGG en schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis enkele centimeters meer open. Rook de asperges circa 20 minuten.
 3. Open de deksel van de EGG en laat enkele minuten openstaan. Het is niet erg als het hooi eventueel vlam vat, maar wees in dit geval wel voorzichtig. Het hooi brandt maar heel kort en zal een klein laagje as op de asperges achterlaten. Dit veeg je gemakkelijk af.
 4. Neem de op hooi gerookte asperges van de Perforated Grid, veeg ze af en serveer ze met de hollandaisesaus. Maak er eventueel een klein beenhammetje (spaakhammetje van de kuit) bij. Deze is gepekeld en voorgegaard. Leg de beenham tijdens het roken op de asperges om op te warmen en lak tenslotte af met jus.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Aanmelden

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden