• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Makreel,
  Vis

 • Techniek

  Roken,
  Stomen

 • Niveau

  Gemiddeld


 • Voorbereiding

  60 minuten

 • Bereiding

  45 minuten

 • Totaal

  105 minuten

 • Hoeveelheid

  8 personen

Gestoomde makreel

In dit recept gaan we verse makreel bereiden door de vis te stomen en te roken. Wanneer je warmgerookte makreel koopt wordt deze namelijk ook gaar gestoomd, al komt ook hierbij rook aan het garingsproces te pas. En dat kun je natuurlijk zelf ook op je Big Green Egg!

INGREDIËNTEN

MAKREEL

 • 4 verse makrelen, schoongemaakt
 • fijn keukenzout

VOORBEREIDING

 1. Was de makrelen onder de stromende kraan en dep ze droog. Bestrooi de buikholtes met zout en laat ze een uurtje afgedekt in de koelkast liggen.

BEREIDING

 1. Vul de Big Green Egg tot ca. 10 cm onder de vuurring met houtskool. Leg 3 aanmaakblokjes in een driehoek, zo’n 12-15 cm uit elkaar en steek deze aan. Laat de deksel openstaan tot de houtskool in het midden goed gloeit en aan de buitenzijde nog zwart is. Hierdoor wordt de temperatuur in de EGG hoog genoeg om het water te laten koken maar wordt het niet te heet. De ideale temperatuur ligt tussen de 100-110 ˚C. Week intussen een handje Pecan Wood Chips in water.
 2. Leg de markelen op de Perforated Cooking Grid Round. Plaats het rek van de 2-Piece Multi Level Rack van de EGGspander Kit met de ring naar boven in de Big Green Egg en leg het bijbehorende kleine rooster in de onderste houder (opstelling low-level ‘Cowboy Style’ grillen), vlak boven de gloeiende houtskool. Zet de Disposable Drip Pan op het rooster, sluit de deksel van je EGG en breng deze naar de juiste temperatuur. Breng intussen ongeveer 3 deciliter water aan de kook.
 3. Til de Drip Pan even op en strooi de geweekte Wood Chips over de houtskool. Zet de Drip Pan terug en schenk er voorzichtig een laagje van het kokende water in. Plaats de 2 Stainless Steel Half Grids van de EGGspander Kit (of de Stainless Steel Grid) en leg hier de Perforated Cooking Grid met de makrelen op. Sluit de deksel van de EGG en stoom de makrelen in 25-30 minuten gaar, terwijl ze tegelijkertijd een lekkere rooksmaak krijgen. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 100-110 ˚C blijft.
 4. Haal de makrelen uit de EGG en verwerk ze op de manier die jij lekker vindt.

Tip
Heb je (nog) geen EGGspander Kit? Dan plaats je de convEGGtor om je Drip Pan op te zetten.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Aanmelden

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden