Flammkuchen

Loopt het water je al in de mond als je aan flammkuchen denkt? Het is heel makkelijk om ze zelf te maken en in je EGG te bakken. Je hebt tegenwoordig trouwens ook hele goede kant-en-klare flammkuchenbodems en veel ingrediënten om te beleggen heb je nooit nodig. Erg makkelijk dus, welke van de vele flammkuchen variaties je ook maakt.

Flammkuchen of tarte flambée?

In de meeste landen staat het bekend als flammkuchen. Maar kom je de term tarte flambée tegen, dan gaat het over exact hetzelfde gerecht: dé klassieker uit de Elzas met een heerlijke krokante bodem die smaakvol is belegd. De flammkuchen is eigenlijk bij toeval ontstaan om de temperatuur van de hout gestookte broodovens te controleren. Bij gebrek aan een thermometer werd het restdeeg van het broodbakken dun uitgerold en in de oven gelegd. Als het deeg binnen een bepaalde tijd goudbruin, gaar en krokant was en niet verbrand, was de temperatuur perfect om het brood te bakken. Weggooien van het testdeeg was zonde, dus werd het belegd en was er een lokale specialiteit geboren.

Flammkuchen

Als hapje of hoofdgerecht

Vanuit de Elzas, waar deze specialiteit al ruim een eeuw op het menu staat, heeft de flammkuchen langzaam andere regio’s en landen veroverd. Vandaag de dag is het een populair en lekker licht gerecht wat het ook goed doet als snack bij de borrel. Ga je voor gemak en snelheid dan kun je gebruik maken van kant-en-klare flammkuchen bodems. Flammkuchen zijn tegenwoordig zo hot dat je al lang niet meer bent aangewezen op bladerdeeg of hartig taartdeeg als alternatief. Er zijn prima bodems verkrijgbaar en het is altijd handig als je er een voorraadje van in de diepvries hebt, want als beleg is er veel meer mogelijk dan alleen de klassieker met crème fraîche, ui, spekjes en kaas. Dus ook als je deze ingrediënten niet in huis hebt kun je alsnog de lekkerste flammkuchen op je Big Green Egg bakken.

Vlees, vis & vega

Of je nu zin hebt in een hartige variant met vlees of vis, een vega versie of zelfs een zoete variant. Naast het traditioneel beleg kun je met flammkuchen echt alle kanten op. Zo kun je de klassieker met spekjes onder andere pimpen door als extra beleg wat zuurkool over je bodem te verdelen en een volgende keer vervang je de spekjes door plakjes worst. Rauwe ham, gedroogde tomaatjes en rucola doen het, net als groene aspergetips met gekookte hamblokjes en ui, ook altijd goed. Zuurkool en zalm vormen ook een lekkere match, net als tonijn en wakamé waar je voor serveren wat wasabimayo over druppelt. En of je nu vega eet of niet, een vegetarische flammkuchen caprese of een variant met geitenkaas en groene kruiden waar je na het bakken een beetje balsamicoazijn overheen sprenkelt vindt iedereen toch lekker?

Flammkuchen

Meer flammkuchen variaties

Meng voor een zoete flammkuchen bijvoorbeeld een beetje vanillemerg of -extract door de crème fraîche en beleg je bodem met zomerfruit met eventueel wat chocoladerasp of honing erover. Of wat dacht je van partjes peer met chocolade of appel met kaneel? De mogelijkheden zijn eindeloos. En als je de smaak van het flammkuchen bakken eenmaal te pakken hebt, is de kans groot dat je volop gaat experimenteren. Met je favoriete smaakcombinaties en nieuwe creaties. Zelfs als je restjes groenten, vlees, vis en fruit over hebt is je flammkuchenbodem de perfecte basis om deze op te maken. Je hoeft ze echt niet weg te gooien en zet ook nog eens wat lekkers op tafel!

Kun je niet langer wachten om je eigen flammkuchen te maken? Grote kans dat je de ingrediënten voor deze 2 flammkuchen recepten al in huis hebt!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden