Tapas

Heb je zin in een gezellig avondje en wil jij je gasten verwennen met heerlijke hapjes van de Big Green Egg? Plan dan eens een tapasparty. Het is lekker informeel, je kunt verschillende hapjes laten proeven (en tegelijkertijd je skills laten zien) en de beste tapas kun je voor een groot deel al helemaal voorbereiden, zodat je ze alleen nog op je kamado hoeft te garen. Is de datum al geprikt?

Gedroogde tomaten

Use the afterglow

Multitasking was nog nooit zo gemakkelijk. Ga je een paar dagen eerder al aan de slag met het maken van een lekkere maaltijd uit je Big Green Egg? Haal dan ook alvast de ingrediënten in huis om heerlijke zelf gedroogde tomaatjes te maken. Wanneer je klaar bent met koken en de EGG laat doven, droog je de tomaatjes in de restwarmte van je EGG, ook wel ‘de afterglow’ genoemd. Daarna bewaar je ze heel eenvoudig in een potje met wat olijfolie in de koelkast. Je eerste tapas staat dus al klaar voordat de party begint!

Let’s get started

Vijgen met geitenkaas en coppa di parma en aardappeltortilla met paprika zijn de ideale tapas om je feestje mee af te trappen. De vijgen verwarm je bij een temperatuur van 150 °C en de tortilla bak je op 170 °C. Met die bereidingstemperaturen zijn ze handig na elkaar te serveren. De voorbereidingen? Die doe je allemaal van tevoren, zodat je de schaal met gevulde vijgen of de tortilla alleen nog op het rooster hoeft te zetten. De EGG doet het werk, zodat jij deze heerlijke tapas in een handomdraai aan je gasten kunt te serveren. Wil je het jezelf tijdens de party nog iets makkelijker maken? Dan kun je de tortilla ook op een eerder tijdstip op je kamado bakken. Deze traditionele Spaanse tapas is namelijk op kamertemperatuur net zo lekker als lauwwarm.

Turn up the heat

Tapas van de Big Green Egg zijn ontzettend lekker en eenvoudig om te maken. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en je hapjes zijn snel klaar. Tip van de chef: houd rekening met de bereidingstemperaturen van de gerechten en pas de volgorde van de tapas daar op aan. Door steeds een stapje hoger te gaan in temperatuur heb je de beste controle over je Big Green Egg. Stook je EGG voor deze heerlijke gerookte olijven en lamsgehaktballetjes met yoghurtdip op naar 200 °C. Terwijl de temperatuur in je kamado stijgt, leg jij voor de gerookte olijven de knoflook, de kruiden en de olijven op een cederhouten Wooden Grilling Plank en haal je de gehaktballetjes en de yoghurtdip alvast uit de koelkast. Houd er wel rekening mee dat je de Wooden Grilling Plank minstens een half uurtje van tevoren in water laat weken. Maak je beide tapas? Begin dan met de gehaktballetjes. Terwijl de temperatuur van de EGG stijgt, kun je de Cast Iron Skillet, waarin je de balletjes bakt, alvast op het rooster zetten om voor te verwarmen.

Tapas - Spicy Gamba

Finish with spicy shellfish

Last but not least bak je deze heerlijke spicy gamba’s bij een temperatuur van 220 °C. Daarmee sluit je de tapasparty gegarandeerd spectaculair af. Als je ook hierbij de Cast Iron Skillet alvast op het rooster zet wanneer je de Big Green Egg naar de juiste temperatuur brengt, zijn deze pikante schaaldieren binnen 5 minuten klaar. Zit de party erop? Dan kun je de houtskool in de EGG doven. Maak jij dan ook gelijk weer de gedroogde tomaatjes in the afterglow voor de volgende keer?

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen menu’s of je laat je inspireren door de mooie gerechten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar je van de meester zelf leert. Binnenkort kun je op de app ook vrienden toevoegen, nieuwe EGG fans leren kennen en foto’s en recepten delen van je eigen gerechten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden