Person holding charcoal with both hands

Kies je voor Big Green Egg, dan kies je voor de beste in zijn soort: The Evergreen onder de kamado’s since ’74. Voor het lekkerste resultaat hoort daar natuurlijk ook de beste brandstof bij. Duurzaam geproduceerde houtskool van hoogwaardige kwaliteit met een lange brandduur. Ontdek Pure Charcoal, een unieke, fijnstofarme en praktisch rookvrije houtskoolsoort voor de kamado.

Het overkomt ons allemaal wel eens: je hebt zin om wat lekkers in je Big Green Egg klaar te maken, maar de wind staat in de richting van je buren. Of je opent de deksel van je EGG en de rook die je tegemoet komt zorgt voor prikkende ogen. Rook kan nu eenmaal voor wat ongemak zorgen, maar rookontwikkeling is met Pure Charcoal verleden tijd. Een fijne bijkomstigheid van deze zeer duurzaam geproduceerde, milieuvriendelijke en dus unieke houtskool. Maar wat maakt Pure Charcoal nu precies zo uniek?

Bag of Pure Charcoal form Big Green Egg standing in charcoal

Duurzaam, verantwoord en de beste kwaliteit houtskool

Pure Charcoal is niet alleen praktisch rookvrij, maar onder andere ook fijnstofarm. Daarom is deze revolutionaire houtskool een zeer duurzame en verantwoorde keuze die beter is voor het milieu en voor jezelf. Daarnaast heeft de houtskool de perfecte combinatie van een hoge dichtheid en een hoog percentage koolstof, wat betekent dat je de beste kwaliteit houtskool met een lange brandduur in huis haalt en er maar weinig as overblijft. Want hoe hoger de dichtheid en het koolstofpercentage in houtskool, hoe beter de kwaliteit en hoe langer de houtskool gloeit. Een zak goedkopere houtskool kan dus uiteindelijk duurkoop zijn, omdat je meer houtskool verstookt.

Welke houtsoorten bevat de houtskool?

Pure Charcoal bestaat uit een mix van duurzaam geproduceerd FSC-gecertificeerd Europees eikenhout, beukenhout en haagbeuk. Een bewuste keuze waarbij elke houtsoort zijn karakteristieke eigenschappen heeft. Beukenhout is een zachtere houtsoort en ontvlamt snel. Eikenhout en haagbeuk zijn hardere houtsoorten. Mede dankzij deze premium mix gloeit de houtskool in verhouding tot veel andere houtskoolsoorten snel, maar ook lang en stabiel. Bovendien zorgt de mix voor een lekkere, neutrale smaak die perfect matcht bij elk gerecht en elk ingrediënt dat jij in je Big Green Egg klaarmaakt of gaart.

Hoe wordt houtskool gemaakt?

Om je uit te leggen waarom Pure Charcoal zo’n duurzame en verantwoorde keuze is lichten we eerst kort het algemene productieproces van houtskool toe. Houtskool is in een zuurstofarme omgeving door hitte verkoold hout. Dit proces van ontleden heet pyrolyse. Pyrolyse zorgt ervoor dat hout bij hoge temperaturen uiteenvalt in gassen, vloeistoffen en een droog residu (koolstof). Tijdens dit proces komen er ongewenste gassen vrij, waarvan een deel in de uiteindelijke houtskool aanwezig blijft. De rook van houtskool bevat bijvoorbeeld polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zoals teer, en fijnstof. Maar dankzij het speciale productieproces van Pure Charcoal worden ongewenste stoffen op een geavanceerde manier onttrokken, zonder dat deze in de atmosfeer terecht komen. Het resultaat? Een heel pure, rookvrije houtskool, zonder teer en 62% minder stikstof en 82% minder fijnstof (PM10 en kleiner) uitstoot ten opzichte van de meeste houtskoolsoorten. Resultaten die zijn bevestigd door Dr.-Ing. Mohammad Aleysa, projectleider van de werkgroep Energetisch gebruik van biomassa bij het Fraunhofer Institute Stuttgart, die met zijn team uitgebreid onderzoek heeft verricht naar houtskool.

Jarenlange research

Om deze innovatieve houtskool te realiseren ging jarenlange research vooraf. De pyrolyse ervan vindt plaats in gepatenteerde Retort-ovens. Dat wil niet zeggen dat elke houtskool dat in deze of soortgelijke ovens wordt geproduceerd dezelfde kwaliteitseigenschappen heeft. Voor Pure Charcoal ondergaat elke houtsoort zijn eigen proces, waarbij eerst het vocht en vervolgens ongewenste gassen en fijnstof worden onttrokken. Afhankelijk van de houtsoort duurt dit proces 8 tot 20 uur, waarbij met verschillende temperaturen wordt gewerkt. Dit is van groot belang om zoveel mogelijk van de in het hout aanwezige gassen en fijnstof te onttrekken en een zo hoog mogelijk percentage koolstof te realiseren. Doordat deze stoffen tijdens het proces worden onttrokken is een groot bijkomend voordeel dat er tijdens het EGGen minder PAK’s vrijkomen op het moment dat er bijvoorbeeld vet, marinade of ander vocht op de houtskool druipt. Pas na de pyrolyse wordt de mix van houtskool samengesteld.

Beter milieu

De ongewenste stoffen komen bij deze speciale manier van produceren niet in de atmosfeer terecht. Ze worden opgeslagen en gerecycled, onder andere als grondstof voor de productie van kunststof en de wegenbouw. Omdat het afval van de houtskoolproductie wordt hergebruikt draag je met de aanschaf van Pure Charcoal dus niet alleen bij aan een beter milieu en je eigen gezondheid, maar ook aan een circulaire economie.

Ontdek het zelf

Ben je inmiddels benieuwd naar deze unieke houtskool? Ontdek de voordelen zelf. Je vindt Pure Charcoal bij deze verkooppunten. In de regel zie je aan je Big Green Egg alleen aan de temperatuur die je koepelthermometer aangeeft dat er iets lekkers in je Big Green Egg gaart. Pure Charcoal is tenslotte praktisch rookvrij. Komen er gasten langs? Dan is de verrassing des te groter! Het komt slechts heel af en toe voor dat er een stukje houtskool niet volledig is verkoold tijdens het productieproces. Daarnaast kan er rookontwikkeling ontstaan door aanmaakblokjes en vet dat op de houtskool druipt. Borstel ook altijd je rooster goed schoon om ongewenste rook te voorkomen.

Burning charcoal underneath stainless steel grid

Gewenste rooksmaak

Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je een bereiding een bepaalde rooksmaak wilt geven, alleen op die momenten dat het iets toevoegt. Dankzij de neutrale smaak van Pure Charcoal kun je het smaakresultaat sturen door simpelweg een handje Wood Chips naar keuze op de gloeiende houtskool te strooien, of bij langere bereidingen één of meerdere Wood Chunks tussen de gloeiende houtskool te leggen. Hier vertellen we je meer over op welke manieren je kunt roken in je kamado en welke soorten rookhout het beste bij bepaalde ingrediënten passen. Maar natuurlijk alleen als jij deze rookontwikkeling wenst.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen gerechten en menu’s en word je geïnspireerd door de lekkerste recepten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar de meester zelf zijn kennis deelt. Heb je een heerlijk gerecht in je EGG gemaakt? Deel het recept in de Big Green Egg Community zodat andere EGGers ook van jouw creatie kunnen genieten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden