Asperges

Het aspergeseizoen staat weer voor de deur! Nu zijn gekookte asperges met ei, ham en hollandaisesaus een klassieke combinatie die ontzettend lekker is, maar met asperges kan zoveel meer. Door gebruik te maken van de diverse bereidingstechnieken die een Big Green Egg biedt, zet je steeds weer een andere aspergevariatie op tafel. Laat je in deze special verrassen door 3 heerlijke aspergegerechten van Big Green Egg-expert Ralph de Kok.

Asperges: lekker en gezond!

De asperge is een eeuwenoude groente waar ieder jaar weer reikhalzend naar uit wordt gekeken. De smaak is ongeëvenaard en bijkomend voordeel is dat deze slanke groente ontzettend gezond is. Het seizoen is weer aangebroken en gaat officieel op 9 april van start. Tijd om deze koningin der groenten weer regelmatig op het menu zetten om lekker en op een gezonde manier te genieten!

De historie van de asperge gaat duizenden jaren terug. Wanneer de wilde asperge precies voor het eerst werd geconsumeerd is onbekend, maar de witte gecultiveerde variant was in het oude Egypte al een bekend verschijnsel. Graftekeningen in oude piramiden laten bosjes gebundelde asperges zien waaraan dit is af te leiden. Ook de Romeinen en de oude Grieken waren liefhebbers van de smaakvolle groente, waarbij het deze laatste groep voornamelijk om de geneeskrachtige eigenschappen van de asperge ging.

De Latijnse naam Asparagus Officinalis verwijst naar deze heilzame krachten. Het aminozuur asparagine dat in asperges voorkomt heeft onder andere een mogelijke gunstige invloed op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Daarnaast heeft de asperge bloedzuiverende eigenschappen en is het een waardevolle bron van vitaminen en mineralen. Maar bovenal zijn asperges lekker en ontzettend veelzijdig.

Klaar voor de klant

Inmiddels worden asperges wijdverspreid geteeld en gegeten. Voor de groei is met name de bodem en de ligging van de aspergegronden van belang. Zo gaat een asperge pas groeien op het moment dat de grond een temperatuur van 11 °C heeft bereikt en gedijt deze vooral goed op schrale zandgronden, waarin de scheuten van de wortelstok (de asperges) goed en zonder al te veel weerstand hun weg naar de oppervlakte kunnen vinden.

Heeft de asperge de oppervlakte bijna bereikt en hierdoor een barst in de grond veroorzaakt, dan wordt deze gelijk gestoken. Want zodra het kopje het licht ziet treed ongewenste verkleuring in. Om deze verkleuring te voorkomen gaan de asperges direct na de oogst langdurig in een koudwaterbad. Hierdoor stopt het groeiproces en aanhangend zand wordt afgespoeld. Nadat de verse asperges zijn gesorteerd zijn zij klaar voor de klant.

Uitzondering hierop vormen de groene asperges. Botanisch gezien is er geen verschil, maar doordat men de groene asperge door laat groeien tot boven de grond verkleurt deze. De groene asperge is hierdoor intenser van smaak omdat deze minder vocht bevat dan de witte asperge.

Versproduct

Omdat het gros van de asperges in de volle grond groeit is het seizoen niet te sturen, het wordt hooguit iets geholpen door de aspergebedden af te dekken met zeilen. Op het moment dat de zwarte kant naar boven ligt wordt de warmte geabsorbeerd, wat voor extra warmte zorgt. De witte kant weerkaatst de warmte en voorkomt dat de asperges verbranden.

Traditiegetrouw wordt het Nederlandse aspergeseizoen altijd de tweede donderdag van april op feestelijke wijze geopend. Dikwijls zijn er weken van tevoren al mooie asperges verkrijgbaar maar omdat de natuur grillig is heeft men deze speling ingebouwd. Maar is het seizoen eenmaal aangebroken dan is het volop genieten.

Bewaar asperges maximaal enkele dagen, hoe verser, hoe minder vochtverlies en hoe lekkerder. Asperges zijn een versproduct pur sang. De onderkant van de asperge geeft een goede indicatie, hoe droger deze is, hoe minder vers de asperge en hoe meer er van de onderkant moet worden afgesneden. Uiteraard gooien we deze niet weg, maar gebruiken we de afgesneden onderkantjes samen met de schillen als basis voor een heerlijke soep. En de maagdelijk witte stengel zelf? Die kun je op vele manieren op de Big Green Egg bereiden!

Voor meer informatie over asperges en nog meer inspiratie, neem een kijkje op de website van het Nederlands asperge centrum.

Zelf asperges bereiden op de Big Green Egg? Probeer deze 3 recepten!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden