Met behulp van de convEGGtor en de Baking Stone verander je je EGG heel eenvoudig in een steenoven waarin je zelf de lekkerste pizza’s en het lekkerste brood bakt. Zo kun je eindeloos variëren en beleef je nog meer plezier aan het buitenkoken. Benieuwd hoe dat bakken in de Big Green Egg in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit!

Bekijk de video

Pizza’s bakken in de Big Green Egg

Ga om zelf pizza’s te bakken in de Big Green Egg als volgt te werk:

Stap 1: Vul de EGG met houtskool en aanmaakblokjes en steek deze aan.

Stap 2: Plaats de convEGGtor in de EGG (met de pootjes omhoog) als de aanmaakblokjes zijn opgebrand en leg daarboven het Stainless Steel Grid.

pizza steen in de big green egg

Stap 3: Breng de EGG naar een temperatuur van ongeveer 250°C. Zet om deze hoge temperatuur te bereiken de luchtregelaar in de keramische basis minstens voor 3/4e en de rEGGulator op de keramische deksel helemaal open. Is de gewenste temperatuur bereikt? Sluit de rEGGulator dan (gedeeltelijk) zodat de temperatuur stabiel blijft.

Stap 4: Plaats 10 minuten voor je begint met het bakken van pizza’s de Baking Stone op het Stainless Steel Grid zodat deze alvast op kan warmen. Zo verbrand de bodem van de pizza niet en blijft het deeg van de pizza tijdens het bakken ook niet aan de steen plakken.

bloem op de baking stone strooien

Stap 5: Is je EGG op temperatuur en is de Baking Stone Warm? Strooi dan een klein laagje bloem op de steen en plaats je pizza in de EGG. Dit kan heel eenvoudig met behulp van bijvoorbeeld de Aluminium Pizza Peel. De bloem helpt ook tegen het vastplakken van de bodem.

Stap 6: Sluit de keramische deksel, hou de temperatuur in de gaten en wacht tot je pizza afgebakken is! De meeste pizza’s hoeven maar een paar minuten te bakken. Dat is handig, want dan kan je er makkelijk een paar achter elkaar maken!

Bakken-pizza-cutter

Stap 7: Is de pizza klaar? Haal hem dan (eventueel weer met behulp van de Aluminium Pizza Peel) van de Baking Stone, snij hem in mooie punten en serveer hem uit. Buon appetito!

Laat na het bakken de convEGGtor en de Baking Stone rustig afkoelen in de (gesloten) EGG.

Brood bakken in de Big Green Egg

Brood bakken in de Big Green Egg gaat eigenlijk vrijwel hetzelfde als pizza bakken, op een paar details na:

 • Pizza’s bak je een paar minuten op een hoge temperatuur. Brood bak je vaak wat langer op een lagere temperatuur. Stook de EGG dus iets minder hoog op, en sluit de rEGGulator iets eerder om een stabiele temperatuur rond de 200°C. te bereiken. De exacte temperatuur is afhankelijk van het soort brood en het recept.
 • Bij het bakken van brood is het aan te raden om voor het plaatsen van het Stainless Steel Grid en de Baking Stone een bakje water op de convEGGtor te zetten: dit helpt bij het rijzen van het brood.

Met brood en pizza’s bakken op de Big Green Egg kun je eindeloos variëren. Heb je echter alle soorten brood en alle varianten pizza gemaakt, en wil je wel weer eens iets anders proberen? Lees dan verder op de pagina Direct grillen, Indirect koken of Roken.

Veiligheidstips

Een Big Green Egg is bijzonder veilig in gebruik, als de EGG wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld en bepaalde richtlijnen worden gevolgd. Wees echter altijd voorzichtig wanneer je met vuur of warmte werkt, dus ook met een Big Green Egg! Neem bij het gebruiken van je EGG onderstaande veiligheidstips in acht, en pas op met het aansteken van en werken met de (gloeiende) houtskool en hete werkvlakken en materialen. Zo geniet je onbekommerd van het gebruik en de smaak van op de Big Green Egg gegaarde gerechten!

 • Gebruik de EGG niet binnenshuis

  Steek de EGG niet binnenshuis of in een omgeving waar onvoldoende ventilatie is aan. Professionals gebruiken de EGG weliswaar soms in hun keuken, maar dit is dan in overeenstemming met de bouwverordeningen en in combinatie met professionele ventilatie en de aanwezigheid van een brandbestrijdingssysteem.

 • Hou buitenshuis rekening met de plaatselijke verordeningen

  Niet overal mag op open vuur worden gekookt. Hou op de camping of tijdens een picknick rekening met de plaatselijke (al dan niet tijdelijke) verordeningen. Mogelijk is koken op open vuur wel toegestaan maar geldt er een bepaald beleid, bijvoorbeeld met betrekking tot de afstand tussen het kooktoestel en bepaalde objecten.

 • Gebruik geen aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen om de EGG aan te steken

  Het Premium Organic Lump Charcoal van Big Green Egg ontvlamt snel wanneer dit wordt aangestoken met natuurlijke aanmaakblokjes of een elektrische aansteker. Gebruik geen briketten, aanmaakvloeistof of andere ontvlambare vloeistoffen. Hierdoor kan de garantie vervallen en het kan bovendien (negatief) van invloed zijn op de smaak van de te garen producten.

 • Zorg dat het gaaswerk van de luchtregelaar altijd gesloten is

  Door het gaaswerk gesloten te houden voorkom je eventuele vonken uit de EGG en het (weliswaar kleine) risico dat er brandend houtskool uit de EGG valt. Het gaaswerk hoef je alleen open te schuiven bij het verwijderen van het afgekoelde as.

 • Verwijder of verplaats de vuurkorf niet als deze warme houtskool bevat of heet is

  De keramiek van de vuurkorf blijft lang heet omdat deze de warmte heeft opgenomen. Wacht met het verwijderen of verplaatsen van de vuurkorf en/of het houtskool in de vuurkorf tot je er zeker van bent dat zowel het houtskool als de vuurkorf volledig is afgekoeld.

 • Plaats na het aansteken van de EGG de rEGGulator op de schoorsteen

  Zonder de gietijzeren rEGGulator zal er binnen de EGG snel een zeer hoge temperatuur ontstaan zonder dat je die kunt reguleren.

 • Kijk niet door de schoorsteen als de EGG in gebruik is

  De schoorsteen is niet geschikt als venster. Kijk er dan ook nooit doorheen wanneer de EGG in gebruik is of het houtskool brandt. De hete lucht die uit de schoorsteen komt kan letsel veroorzaken.

 • Wees voorzichtig met het aanraken van de buitenzijde van de EGG

  Een Big Green Egg wordt aan de buitenzijde weliswaar minder heet dan bijvoorbeeld een stalen barbecue maar voelt nog altijd heet aan als deze in gebruik is of nog niet is afgekoeld. Hou kinderen, huisdieren en brandbare materialen te alle tijde uit de buurt van de EGG.

 • Gebruik hulpmiddelen om de roosters op te tillen

  De roosters in de EGG (het Stainless Steel Grid of het Cast Iron Grid) worden heet tijdens het gebruiken van de EGG. Gebruik daarom bijvoorbeeld de speciaal ontworpen Grid Gripper of de Cast Iron Grid Lifter om hete roosters vast te pakken en op te tillen.

 • Verwijder gebruikte accessoires voorzichtig

  Neem hete onderdelen en accessoires zoals de convEGGtor of de Flat Baking Stone altijd uiterst zorgvuldig uit de EGG. Gebruik hierbij altijd hittebestendige handschoenen zoals de EGGmitt of de Silicone Grilling Mitt en het juiste gereedschap om brandwonden te voorkomen. Zowel roestvrij staal, gietijzer als keramiek wordt bijzonder heet. Leg gebruikte accessoires neer op een onbrandbaar en veilig oppervlak waar niemand zich er aan kan branden.

 • Hou altijd rekening met brandgevaar!

  Laat de deksel van een brandende EGG nooit onbeheerd open staan. Let op droge bladeren, houten vloeren en andere brandbare materialen die zich in de buurt van een EGG kunnen bevinden terwijl deze in gebruik is. Deze kunnen brandgevaar vormen als ze in contact komen met vonken of hete houtskool. Let ook op je omgeving als de EGG in gebruik is. Vuur kan gevaar opleveren voor personen, dieren, eigendommen en de natuur.

 • Voorkom een ‘backdraft’ tijdens of na gebruik

  Als het houtskool in de EGG eenmaal brandt, moet de deksel altijd eerst (een paar keer) voorzichtig ’ongeveer 5 centimeter worden geopend voordat deze volledig wordt geopend. Zo kan er langzaam lucht de EGG binnenstromen waardoor een backdraft (vlamterugslag) wordt voorkomen. Wees extra voorzichtig als je een hete EGG met een gesloten rEGGulator en luchtregelaar opent, want door de plotselinge luchtinstroming kunnen gevaarlijke, hoge vlammen ontstaan. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren? Sluit dan direct de deksel om deze vlammen te doven. Open de deksel weer een aantal keer voorzichtig een paar centimeter voordat je de deksel volledig opent. Wij raden je aan om altijd hittebestendige handschoenen te dragen en te zorgen dat je jezelf beschermt.

 • Doof het houtskool nooit met water

  Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.

Big Green Egg heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de veiligheid bij het gebruik van het apparaat. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker de veiligheid van zichzelf en de omgeving in acht te nemen en te allen tijde voorzichtig te zijn en behoedzaam met de EGG en bijbehorende artikelen om te gaan.

Inspiration Today

Wil je het laatste nieuws via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, de lekkerste recepten, praktische tips en veel, veel meer!

Aanmelden

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden