• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Vlees

 • Techniek

  Indirect garen

 • Niveau

  Makkelijk


 • Voorbereiding

  30 minuten

 • Bereiding

  90 minuten

 • Totaal

  120 minuten

 • Hoeveelheid

  6 personen

Gegaard runderstaartstuk

De meeste mensen kennen (Iers) runderstaartstuk tegenwoordig als ‘picanha’, de Portugese benaming. Een staartstuk weegt gemiddeld zo’n 1 ½ kilogram en is voorzien van een mooie vetlaag. Omdat vet veel smaak bevat zetten we dit tijdens de bereiding op de Big Green Egg vanzelfsprekend in.

INGREDIËNTEN

Voor het runderstaartstuk

 • 1 (Iers) runderstaartstuk
 • grof zeezout

BEREIDING

 

 1. Verwarm de Big Green Egg met de Cast Iron Grid tot 160 °C. Leg het vlees op de vetlaag op het rooster en gril 1 à 2 minuten zodat het vet enigszins smelt. Hierdoor zal het vlees zichzelf tijdens de overige bereiding bedruipen. Tijdens het grillen op de vetlaag zullen er vlammen ontstaan, verplaats het vlees direct wanneer dit het geval is zodat er geen roetaanslag op komt en vette rook ontwikkelt. Neem het vlees na 1 à 2 minuten uit de EGG. Til de Cast Iron Grid met de Cast Iron Grid Lifter uit de EGG, plaats de convEGGtor en leg het Stainless Steel Grid in de EGG. De temperatuur zal ongeveer met 50 °C dalen en moet uitkomen op 100-110°C.
 2. Leg het runderstaartstuk op de vleeskant op het rooster, steek de pen van de Dual Probe Remote Thermometer tot in de kern van het vlees en sluit de deksel van de EGG. Stel de gewenste kerntemperatuur in en gaar het vlees tot deze is bereikt. De kerntemperatuur is afhankelijk van je persoonlijke smaak. In dit geval was de kerntemperatuur ingesteld op 54 °C (medium-rare), maar staartstuk is heerlijk vanaf 49 °C (rare). Zelfs medium-well gegaard is het nog altijd smaakvol. Omdat het vlees niet meer wordt nagegrild zal de kerntemperatuur tijdens het rusten maximaal nog 1 °C stijgen en krijgt het een zeer gelijkmatige cuisson (mate van gaarheid). Bovendien wordt voorkomen dat het vlees op het laatst een naar, vettig rookaroma krijgt.
 3. Neem het vlees van het rooster en laat 10 minuten rusten. Bereid intussen bijvoorbeeld als bijgerecht in kwarten gesneden kropjes little gem. Gril ze ongeveer 2 minuten per kant op de Cast Iron Grid. Het is ook erg lekker om er chimichurri bij te serveren, een op vinaigrette gebaseerde salsa van peterselie en knoflook.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Inspiration Today

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden