• Gang

  Hoofdgerecht

 • Categorie

  Kreeft,
  Vis

 • Techniek

  Indirect garen,
  Roken

 • Niveau

  Makkelijk


 • Voorbereiding

  150 minuten

 • Bereiding

  55 minuten

 • Totaal

  205 minuten

 • Hoeveelheid

  2 personen

In gerookte boter gegaarde kreeft

Gerookte boter vormt een heerlijke basis om vissoorten als tong-, makreel-, zeewolf- of scholfilet maar ook om kreeftvlees in te garen. In dit recept kiezen we voor de bereiding van kreeft. Door de kreeft te garen in gerookte boter blijft het vlees lekker mals en krijgt het een subtiele rooksmaak. Een verrassende vorm van roken op de Big Green Egg!

INGREDIËNTEN

Voor de kreeft

 • 1 kreeft
 • 1 kg boter

VOORBEREIDING

 1. Leg de kreeft 2 uur voordat deze wordt gekookt in de diepvries zodat de kreeft versuft.
 2. Breng 2 uur nadat de kreeft in de diepvries is gelegd op het fornuis een grote pan met water aan de kook en zet een bak met ijswater klaar. Houd de kreeft achter de kop vast en knip de elastieken om de scharen door. Voeg de kreeft aan het kokende water toe en laat 2 minuten koken. Schep de kreeft met een schuimspaan uit de pan. Houd de kreeft met een schone (thee)doek ter bescherming van de hitte vast en breek de scharen er met een tweede (thee)doek af. Leg de scharen terug in het kokende water en kook ze 1 minuut langer. Koel het overige deel van de kreeft terug in het ijswater. Schep na 1 minuut de scharen weer uit de pan en koel ook terug in ijswater.

BEREIDING

 1. Week een handje Apple Wood Chips in water. Schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis van de Big Green Egg helemaal open, verdeel 3 aanmaakblokjes over de houtskool en steek deze aan. Laat de deksel van de EGG 10-12 minuten open staan.
 2. Neem intussen de kreeften en de losse scharen uit het water en breek de kop van de staart af. Breek het pantser van de staart en verwijder het darmkanaal. Kraak de poten en de scharen en haal het vlees er voorzichtig uit zodat het heel blijft. Spoel het vlees onder de kraan schoon en dep droog.
 3. Strooi de geweekte Wood Chips over de gloeiende houtskool. Plaats de convEGGtor en leg het Stainless Steel Grid in de EGG. Leg de boter in de Round Drip Pan, plaats deze op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Breng de EGG naar een temperatuur van 110 °C en rook de boter 15 minuten. Roer terwijl de boter smelt en wordt gerookt regelmatig door en sluit steeds weer de deksel van de EGG.
 4. Leg het kreeftvlees in de gerookte boter, sluit de deksel van de EGG en breng naar een temperatuur van 100 °C. Laat 6-8 minuten garen en neem de Round Drip Pan met de EGGmitt aan uit de EGG.
 5. Neem de kreeft uit de boter en serveer met groenten naar keuze (zoals gegrilde venkel en krieltjes) en bijvoorbeeld chilimayonaise.

Gerelateerde accessoires

Gerelateerde recepten

Inspiration Today

Wil je jouw portie inspiratie via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch de lekkerste recepten, inspirerende seizoensmenu’s, praktische tips en veel, veel meer!

Inspiration Today

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden