Gegrilde hazenrug met gestoofde rode kool

Eén lekker wildrecept? Wij bieden je gewoon de keuze! Want er zijn zoveel verschillende wildsoorten en -gerechten die je op de Big Green Egg kunt bereiden. Kies diegene die jou het lekkerste lijkt of juist dat wildgerecht wat je spannend lijkt om een keer te maken en te proeven.

 

Wild eten

Wist jij dat wild misschien wel het meest duurzame en biologische vlees is wat er bestaat? De dieren leven in alle vrijheid, ze scharrelen hun eigen kostje bij elkaar en ze groeien helemaal in hun eigen tempo op. Wild is dan ook niets minder dan een verzamelnaam van dieren die in de vrije natuur leven. En die pure smaak van de natuur dat proef je!

In het verleden werd wild bejaagd als voedselvoorziening, waarna het op open vuur werd bereid. Tegenwoordig wordt het gezien als een luxeproduct, maar eigenlijk kunnen we er door omstandigheden nog altijd van genieten om wild te eten.

Wildrecepten op de Big Green Egg

Duurzaam vlees

Mede door de huidige infrastructuur hebben we nu eenmaal te maken met een overschot aan wild. Om een gezonde populatie te houden is het noodzakelijk de diverse diersoorten te bejagen. Een te grote wildpopulatie zou onder andere een bedreiging vormen voor land- en bosbouw, openbare veiligheid en bovendien zou het natuurlijke voedselaanbod voor de dieren niet voldoende zijn.

Op basis van wildtellingen wordt de wildstand nauwlettend in de gaten gehouden om te kunnen bepalen welke wildsoorten al dan niet bejaagd mogen worden. Het op deze manier in stand houden van de natuur is van groot belang.

Wildrecepten op de Big Green Egg

Wild bereiden

Net als bij andere vleessoorten heeft iedere wildsoort zijn eigen kenmerken op het gebied van structuur, kleur en smaak. Een algemene bereidingswijze is er dus niet. Daarnaast is het afhankelijk welk deel van het dier je voor je recept gebruikt. Vleesdelen zijn niets anders dan spieren. Heeft het beestje de betreffende spier in zijn leven nauwelijks gebruikt? Dan is het mals en sappig. Bij grote delen kun je het bijvoorbeeld eerst grillen op het gietijzeren rooster om vervolgens op lage temperatuur, in combinatie met de convEGGtor, verder te laten garen tot de gewenste kerntemperatuur.

Dit kun je ook andersom doen door het vlees eerst langzaam te garen en daarna een mooie grillruit te geven. Zijn deze malse delen kleiner of al in plakken gesneden? Dan kun je er een korte hete (grill)bereiding op loslaten.

Wildrecepten op de Big Green Egg

Wildrecepten

Spieren die veel werk hebben verricht zijn taai en stug maar bevatten ontzettend veel smaak. Deze kun je beter niet op een korte en hete manier bereiden. Maar wanneer je er in de Cast Iron Dutch Oven een lekkere stoofpot op de Big Green Egg mee maakt wordt het vlees heerlijk zacht en mals en de smaak van het vlees blijft net zo lekker!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden