Varkensvlees is één van de ingrediënten die je perfect in de Big Green Egg kunt bereiden. Klassiekers als spareribs, pulled pork en langzaam gegaard buikspek zijn niet voor niets razend populair om in deze kamado te maken. Maar ook daarnaast zijn er nog vele andere varkensvleesgerechten waarbij je EGG voor de finishing touch zorgt. Onze belangrijkste tip? Kies voor varkensvlees van goede kwaliteit.

Als je een Big Green Egg hebt, dan heb je de beste kwaliteit in huis gehaald en wil je ongetwijfeld ook met varkensvlees van de beste kwaliteit werken. Een combinatie die de basis vormt voor ieder geslaagd gerecht. Want goed varkensvlees is smaakvol, mals, sappig en verliest tijdens de bereiding en het snijden van het vlees weinig tot geen vocht. En dat proef je!

Story behind quality pork (livar)

Hoe herken je goed varkensvlees?

Bij de aankoop van varkensvlees kun je erop letten dat het vlees fraai en licht van kleur is. Daarnaast hoort het aan de buitenkant mooi droog, maar niet uitgedroogd te zijn, ongeacht welk deel van het varken je koopt. Bevat het deel een vetlaag of heeft het een mooie vetmarmering, dan hoort dit vet helder van kleur te zijn. Uiteraard mag je van een goede slager kwaliteit verwachten. Ga daarbij vooral op zoek naar varkensvlees met een verhaal. Het verhaal vertelt namelijk veel over de kwaliteit van het vlees.

Story behind quality pork (livar)

Herkomst en verhaal van het vlees

Vlees, en dus ook varkensvlees, is altijd traceerbaar. Mocht er onverhoopt iets niet in orde zijn, dan kan de herkomst altijd achterhaald worden. Toch wordt er niet altijd over de herkomst vertelt. Maar wordt dat wel gedaan, dan zit je vaak gelijk goed. Een slager die kwaliteit verkoopt zal vol trots vertellen waar het varkensvlees vandaan komt en hoe het varken heeft geleefd. Factoren die een belangrijke rol spelen bij de kwaliteit van het vlees. Want een goed leven zorgt voor goed vlees.

Story behind quality pork (livar)

Goed bewaard geheim

Om deze reden zijn er steeds meer initiatieven van boeren die hun vlees, al dan niet in samenwerking met vakbroeders, onder een eigen label aanbieden. Zij kiezen ervoor om volgens een ambachtelijke filosofie te werken met respect voor het dier en een lekkere, volle smaak als resultaat. Dit begint met de keuze voor een bepaald ras, zoals Duroc, Piëtrain, Large white, Essex, Berkshire, Hampshire en Mangalitza of juist met een kruising van een aantal varkensrassen. Waarbij de exacte kruising soms een goed bewaard geheim van de boer(en) is. Elk ras heeft zo zijn eigen kenmerken, van bepaalde karaktereigenschappen of de vruchtbaarheid van het ras tot een goede bevleesdheid van het dier en een mooie vetmarmering van het vlees.

Story behind quality pork (livar)

Rust en ruimte

Dankzij de rust en de ruimte die deze varkens krijgen groeien zij op een heel natuurlijke manier op. Hoe meer ruimte de dieren hebben, hoe langer het duurt voordat zij op het gewenste slachtgewicht zijn en hoe mooier de marmering en hoe lekkerder het vlees. Deze varkens hebben dus niet alleen een fijner leven, maar leven ook langer. Het voer wat de dieren krijgen, naast datgene wat zij vaak zelf bij elkaar scharrelen, is ook afgestemd op de natuurlijke behoeften en heeft invloed op de uiteindelijke smaak van het vlees.

Story behind quality pork (livar)

Ouderwets lekker

Het dierenwelzijn wat bij dit soort boeren hoog in het vaandel staat, zorgt dus niet alleen voor blije varkens, maar ook voor een ouderwets lekkere en volle smaak. Ga daarom altijd op zoek naar eerlijk vlees met een soortgelijk verhaal, waar de slager trots over zal vertellen. Het kost misschien iets meer, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug.

Heb jij zin gekregen om een lekker gerecht in je Big Green Egg te maken met kwaliteitsvarkensvlees in de hoofdrol?

Laat je inspireren door deze gevarieerde recepten.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

BIG GREEN EGG APP

Met de Big Green Egg app creëer je heel eenvoudig je eigen menu’s of je laat je inspireren door de mooie gerechten van de chef. Voor de EGGers met ambitie is er de Big Green Egg Academy waar je van de meester zelf leert. Binnenkort kun je op de app ook vrienden toevoegen, nieuwe EGG fans leren kennen en foto’s en recepten delen van je eigen gerechten. Welcome to a world of green!

Download the app

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden