Vlees bereiden

Vrijwel iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Soms streekgebonden en soms simpelweg omdat er een leverancier is gevestigd die zijn beroep met liefde uitoefent. SVH Meesterkok René Brienen van restaurant Brienen aan de Maas in het Noord-Limburgse Well werkt er graag mee. Want zowel bij hen als bij hun leveranciers draait alles om smaak!

René behoort binnen zijn vakgebied tot de top van Nederland. Zijn restaurant is onderscheiden met een Michelinster, heeft een aanzienlijke notering in de GaultMillau en de chef zelf is lid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, een privilege dat slechts is voorbehouden aan hen die de bijbehorende Meesterproef hebben behaald.

Waar mogelijk vormen ingrediënten uit de nabije omgeving de basis voor de gerechten bij restaurant Brienen aan de Maas. “Ik heb het geluk gehad dat ik een aantal jaren mee mocht werken aan KOPlopers, een tv-programma over innovatie in de agro- en foodsector van L1, de regionale omroep van de provincie Limburg. In deze rol heb ik veel lokale bedrijven bezocht en leren kennen,” vertelt René. “Vrijwel alles wat we in eigen regio kunnen krijgen komt hier vandaan, hoewel we hier niet in overdrijven. Smaak en kwaliteit staan altijd voorop!”

Het hele jaar lam

“Tegen sommige leveranciers ben ik letterlijk en figuurlijk aangelopen. Zo kwam ik schaapsherder Boudewijn Kooijman en zijn schapen tegen terwijl ik aan de wandel was met onze honden. Het Maasduinenschaap, een inmiddels erkend ras dat Boudewijn zelf heeft gefokt, heeft bepaalde kenmerken. Ze hebben bijvoorbeeld geen dikke wolvacht en ruien op bepaalde momenten van het jaar. Scheren is hierdoor overbodig.

De lammeren leveren eersteklas vlees en een mooie bijkomstigheid is dat Maasduinenschaap, in tegenstelling tot veel andere schapenrassen, het hele jaar door bronstig kan worden. Er worden dus het hele jaar door lammeren geboren. Toch blijft de vraag naar lam in de lente het grootst. Maar ook in de winter serveren wij gewoon mals, jong lamsvlees van de Big Green Egg!,” besluit René.

Speciaal voor ons stelde René een heerlijk lamsrecept samen. Benieuwd? Probeer het zelf!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden