Wintergroenten

We beginnen het nieuwe jaar extra gezond met wortel- en knolgewassen. Want ook deze groenten uit de volle grond kunnen op diverse manieren op de Big Green Egg worden bereid. Big Green Egg-expert Ralph de Kok laat zien welke verschillende kooktechnieken er onder andere mogelijk zijn om deze lekkere en gezonde groenten op een smaakvolle en verrassende manier te bereiden.

Wortelen en knollen: een smakelijke verrassing!

Een dagelijks portie groenten maakt deel uit van een gezond voedingspatroon. Vaak verschijnen ze gekookt op tafel, maar er zijn veel meer en vooral ook gezondere en smakelijkere manieren om groenten te bereiden, bijvoorbeeld op de Big Green Egg. Wortel- en knolgewassen lenen zich hier bijzonder goed voor.

Wortel- en knolgewassen zijn een smakelijke verrassing. Aardse groenten met vaak een geconcentreerde smaak waarvan enkel het loof zichtbaar is tot het moment dat de groenten worden geoogst. Het eetbare deel van de planten groeit in principe altijd onder de grond, hoewel in sommige gevallen ook het loof in gerechten kan worden verwerkt.

Een eigen moestuin is natuurlijk ideaal, maar als je geen ruimte of tijd hebt om een moestuin te (onder)houden zijn biologische groenten een perfect alternatief. Biologische producten zijn tenslotte altijd gezonder en vaak smaakvoller dan de reguliere variant.

Ontzettend gezond

Wortelen en knollen worden over het algemeen in één adem genoemd, met dank aan de ondergrondse groei en (voor de moestuinierders) het feit dat beide gewassen goed aarden in een bodem van losse grond.

De ene keer betreft het puur de wortel die voor consumptie wordt geteeld, zoals bij wortelen en schorseneren, en de andere keer het verdikte onder de grond verborgen deel van de stengel, zoals bij koolrabi en koolraap.

Soms is het lastig te bepalen of het een wortel of stengel betreft. Eigenlijk is het ook om het even, in beide gevallen betreft het een opslagplaats voor voedingsstoffen waardoor deze groenten veel vitaminen en mineralen bevatten en dus niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond zijn.

Variatie aan smaken en kleuren

Kies bij aankoop van wortelen en knollen altijd exemplaren die stevig aanvoelen en waarvan het eventuele loof er fris uit ziet. Bewaar ze met loof – de wortel of knol kan dan nog vocht aan het loof onttrekken -, maar bereid ze liefst altijd zo vers mogelijk.

Experimenteer niet alleen met verschillende soorten wortel- en knolgroenten, probeer ook gerust diverse rassen uit. Mede door de populariteit van vergeten groenten zijn er steeds meer verschillende varianten verkrijgbaar. Zo zorgen gele, paarse en oranje wortelen niet alleen voor kleur op het bord, er zijn ook subtiele smaakverschillen. Of denk bijvoorbeeld eens aan het gebruik van gele bietjes of paarse truffelaardappels. In combinatie met de vele bereidingsmogelijkheden op de Big Green Egg biedt dit een grote variatie aan smaken en kleuren.

Zelf wintergroenten bereiden op de Big Green Egg? Probeer deze 3 recepten!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden