Buitenkeuken Big Green Egg

Elke Big Green Egg verdient de beste behuizing. Om je EGG te beschermen, eventueel veilig te verplaatsen en zo fijn mogelijk te gebruiken. Kies jij voor een bestaande tafel, een modulaire oplossing of helemaal zelf gemaakt? In deze blog lees je over de vele bestaande mogelijkheden en de do’s en dont’s voor als je zelf gaat klussen.

Big Green Egg

Maak optimaal gebruik van je EGG

Het stralende middelpunt en het onmisbare element van je buitenkeuken is natuurlijk de Big Green Egg. Als je het model hebt gekozen dat bij jou past kun je beginnen met bouwen. De meest eenvoudige behuizing bestaat uit een Nest, eventueel voorzien van zijtafels voor extra werkruimte. Maar als je de ruimte hebt, maak je met een complete buitenkeuken helemaal de blits. En zeg nu zelf, wat is een fornuis zonder aanrecht en keukenkastjes? Of in termen voor buiten koken gesproken, zonder flink werkblad en ruimte om je accessoires op te bergen? Want juist door die extra ruimte kun je ook echt buiten koken en heb je al je materialen binnen handbereik.

Bestaande opties

Ben je meer thuis in buiten koken dan in het klussen? Maak het jezelf dan makkelijk. De kant-en-klare Acacia Table is een aantrekkelijke optie. Deze handgemaakte Big Green Egg tafel van massief acaciahouten planken biedt een solide basis voor je EGG, inclusief werk- en opbergruimte. Ga je voor zelf samenstellen, dan is de Modular EGG Workspace echt iets voor jou. Dit is een compleet systeem om een weersbestendige buitenkeuken op maat samen te stellen, die volledig aan je persoonlijke wensen voldoet.

De Modular EGG Workspace bestaat uit diverse elementen die je onbeperkt met elkaar kunt combineren, zodat je moeiteloos je droomkeuken kunt creëren. De basis is het EGG Frame, waarbij je EGG op  dwarsbalken staat voor voldoende luchtcirculatie. Het frame kun je aanvullen met twee verschillende, koppelbare modules om extra werk- en opbergruimte te creëren, de Expansion Frame en het Expansion Cabinet. Voor deze modules zijn vier verschillende inserts verkrijgbaar. Op deze manier kun je de buitenkeuken net zo uitgebreid maken als je wilt, in die stijl en opstelling die jij mooi vindt.

Modulaire expansie

De Expansion Frame is een open module met drie niveaus. De insert op het bovenste niveau is je werkblad. De inserts op de onderste twee niveaus kun je gebruiken om je materialen op te bergen of ingrediënten op te leggen, zodat je werkblad netjes opgeruimd blijft. Het Expansion Cabinet is een gesloten module. Deze waterdichte kast is ideaal om bijvoorbeeld je houtskool, kleinere materialen, lang houdbare ingrediënten of serviesgoed in op te bergen. Door de rvs plank in het kastgedeelte kun je flink wat spulletjes kwijt. Dus wordt het een rechte keuken op basis van het EGG Frame en een of twee modules, of een hoekkeuken met naast het EGG Frame misschien wel vier extra modules? Misschien vind jij het zelfs handiger de modules niet te koppelen en van wielen te voorzien, zodat je de keuken op elk moment anders in kunt richten en verplaatsen. Of begin je met het EGG Frame en een van de Expansion modules om later te beslissen of je verder uit wilt bouwen. Het kan allemaal!

Inserts

Welke inserts passen bij jou?

Dankzij de verschillende Expansion Frame Inserts kun je je buitenkeuken volledig naar je eigen smaak stylen. Houd je van modern? Dan is zijn de rvs inserts een geweldige match. En met de acaciahouten varianten creëer je heel eenvoudig een landelijke uitstraling. In totaal zijn er vier verschillende inserts: de Stainless Steel Grid Insert, de Stainless Steel Insert, de Acacia Wood Insert en, voor een oude look, de Distressed Acacia Wood Insert. Bedenk bij de keuze van je inserts ook wat voor jou praktisch is. De gladde rvs insert als werkblad is bijvoorbeeld ontzettend makkelijk om een deeg op uit te rollen en het rvs rooster is weer heel praktisch om hete accessoires op te leggen als je die uit je EGG haalt.

Big Green Egg

De gebruikte materialen

Van een keramische bbq als de Big Green Egg mag je natuurlijk superieure kwaliteit en het gebruik van de beste materialen verwachten. De EGG Frame en de Expansion modules zijn vervaardigd van een combinatie van gepoedercoat staal en aluminium. Het staal garandeert onderin het frame, waar nodig, extra draagkracht en stevigheid, terwijl de bovenkant en poten van aluminium bij eventuele krasjes niet zullen roesten. Dit maakt de modules zeer weersbestendig. De rvs inserts bestaan uit 304 rvs en het massieve acaciahout dat voor de accessoires van Big Green Egg wordt gebruikt is vanzelfsprekend afkomstig van duurzame bosbouw. Wat betreft duurzaamheid en kwaliteit zit je met je nieuwe buitenkeuken dus altijd goed!

Zelf je buitenkeuken maken

Maar als je een goede klusser bent, kun je je buitenkeuken natuurlijk ook zelf op maat maken. Daarbij moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals het realiseren van voldoende werk- en opbergruimte, een goede werkhoogte en denk bijvoorbeeld ook aan ruimtebesparende haakjes om diverse tools aan op te hangen. En krijgt de keuken een vast plekje in je tuin of maak je deze verrijdbaar? Houd er in het laatste geval rekening mee dat hoe groter de wielen zijn die je monteert, hoe makkelijker je de buitenkeuken verplaatst.

Ontwerpen & bouwen van een buitenkeuken

De materiaalkeuze is ook een belangrijk onderdeel bij het ontwerpen en bouwen van een buitenkeuken voor je EGG. De basis is meestal een stevig frame, bij voorkeur van rvs of duurzaam hardhout. Metaal kun je lassen of bij het gebruik van steigerbuizen zijn er handige koppelingen verkrijgbaar. Wanneer je voor hardhout kiest, is het verstandig dit voor te boren met een hardhoutboor die iets dunner is dan de schroeven die je gebruikt. Op deze manier is de kans klein dat je rvs of gegalvaniseerde schroeven afbreken tijdens het bevestigen. Bedenk ook van tevoren van welk materiaal je het werkblad wilt maken. Wordt het hardsteen of een rvs plaat zodat je het eenvoudig schoon kunt maken of kies je voor hardhout? Dit ziet er prachtig uit, maar vraagt om iets meer onderhoud en het schoonmaken ervan is minder eenvoudig dan het schoonmaken van een glad oppervlak.

Het inbouwen van je EGG

Alle Big Green Egg modellen zijn geschikt om in je buitenkeuken in te bouwen. Plaats je EGG wel ALTIJD op een Table Nest (Medium t/m 2XL) of in een EGG Carrier (Mini & MiniMax). Dit zorgt voor voldoende ruimte tussen de bodem van je keramische base en de ondergrond. Hiermee bescherm je het materiaal van je buitenkeuken tegen de warmte van de keramiek en dankzij de luchtcirculatie tussen de base en de ondergrond kan de bodem van de base zijn warmte goed kwijt. Plaats je de EGG direct op een gesloten oppervlak, dan is er een klein risico dat de base zal scheuren. Een grote, vlakke steen onder je kamado is dus geen goed alternatief.

Buitenkeuken Big Green Egg

Afstanden en maten

De eventuele cirkel waarin de je EGG plaatst moet voldoende ruimte bieden. Keramiek heeft namelijk de eigenschap om bij hoge temperaturen iets uit te zetten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je EGG klem komt te zitten. Bij een werkblad van hardsteen of rvs is een halve centimeter afstand voldoende. Bij hout raden we aan om minstens een centimeter te hanteren, zodat dit door de stralingswarmte niet zal verkleuren. Houd er daarnaast altijd rekening mee dat de base ruim boven de opening van je werkblad uit komt. Dan kun je de deksel volledig openen zonder dat het scharnier het werkblad raakt. Bij het inbouwen van de modellen Mini en MiniMax kun je overwegen om je EGG niet in een gesloten opening te plaatsen, maar de voorzijde vrij te houden. Door de benodigde ruimte om je deksel te openen in combinatie met compacte afmeting van de base komt de luchtregelaar anders vlak onder je werkblad. Het verwijderen van de afgekoelde as wordt daardoor een lastig klusje.

Big Green Egg

Buiten koken onder een afdak

Staat je nieuwe zelfgemaakte of zelf samengestelde buitenkeuken onder een overkapping, dan vraag je je misschien af of het nodig is om goede afzuiging te installeren. In principe is dit overbodig. Bij voldoende frisse lucht, dankzij open zijkanten, trekt de kortstondige, minimale rook die bij het aansteken vrijkomt snel weg. Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is. Mochten er tijdens het buiten koken onverhoopt vlammen ontstaan dan vormt dit geen gevaar.

Big Green Egg

Almost ready to cook

En dan is je buitenkeuken klaar en is het bijna tijd om te gaan koken. Maar eerst moet je de EGG voorzichtig in je buitenkeuken plaatsen. Had je de EGG al in bezit, dan kun je deze het beste eerst demonteren, zeker de grotere modellen. Plaats eerst de dome in het Table Nest in je buitenkeuken. Bouw de EGG dan volgens de instructies die bij jouw model horen op. Zo plaats je de EGG veilig in je gloednieuwe keuken en kun je echt aan de slag!

De technische specificaties op een rij

BUITENKEUKEN BASICS

Accessoire Geschikt voor Afmeting Materiaal Bijzonderheden
Nest Small tm XLarge Afhankelijk van model Gepoedercoat staal Incl. 4 stevige zwenkwielen, waarvan 2 met rem.
IntEGGrated Nest+Handler Medium tm 2XL Afhankelijk van model Gepoedercoat staal Incl. 4 stevige zwenkwielen, waarvan 2 met rem.
Table Nest Medium tm 2XL Afhankelijk van model Gepoedercoat staal
Portable Nest MiniMax 60 cm hoog Gepoedercoat staal Draagbaar en in te klappen.
Nest Utility Rack Small tm 2XL RVS Opbergrek voor accessoires.
Acacia Wood EGG Mates MiniMax tm Xlarge Afhankelijk van model Duurzaam, massief acaciahout & gepoedercoat staal
Tafel
Accessoire Geschikt voor  Afmeting Materiaal Bijzonderheden
Acacia Table Large 150x60x80 cm Duurzaam, massief acaciahout Excl. Table Nest
Optioneel: zwenkwielen (Caster Kit) & Tool Hooks
Acacia Table Xlarge 160x80x80 cm Duurzaam, massief acaciahout Excl. Table Nest
Optioneel: zwenkwielen (Caster Kit) & Tool Hooks
MODULAR EGG WORKSPACE
Accessoire Geschikt voor Afmeting Materiaal Bijzonderheden
EGG Frame Medium tm XLarge 76x76x77 cm Onderframe en dwarsbalken: gepoedercoat  staal
Bovenframe en poten: gepoedercoat aluminium
Incl. Stainless Steel Grid Insert, Tool Hooks & levellers (stelpoten)
Optioneel: zwenkwielen (Caster Kit), + 10 cm
EGG Frame 2XL 76x88x77 cm Onderframe en dwarsbalken: gepoedercoat  staal
Bovenframe en poten: gepoedercoat aluminium
Incl. Stainless Steel Grid Insert, Tool Hooks & levellers (stelpoten)
Optioneel: zwenkwielen (Caster Kit), + 10 cm
Expansion Frame Medium tm 2XL 76x76x77 cm Onder- en tussenframe: gepoedercoat  staal
Bovenframe en poten: gepoedercoat aluminium
Incl. levellers (stelpoten) & Connector Pack (om de modules te koppelen)
Excl. Inserts
Optioneel: zwenkwielen (Caster Kit), + 10 cm & Tool Hooks
Expansion Cabinet Medium tm 2XL
Mini en MiniMax in EGG Carrier
76x76x77 cm Gepoedercoat  aluminium
rvs plank in het kastje
Incl. levellers (stelpoten) & Connector Pack (om de modules te koppelen)
Optioneel: Insert & zwenkwielen (Caster Kit), + 10 cm & Tool Hooks.
Stainless Steel Grid Insert Expansion Frame & Expansion Cabinet 304 rvs
Stainless Steel Insert Expansion Frame & Expansion Cabinet 304 rvs Voorzien van siliconenoogjes om beschadiging van de Insert en het Frame te voorkomen.
Acacia Wood Insert Expansion Frame & Expansion Cabinet Duurzaam, massief acaciahout Voorzien van gegalvaniseerde schroeven i.v.m. buitengebruik.
Distressed Acacia Wood Insert Expansion Frame & Expansion Cabinet Duurzaam, massief, geborsteld acaciahout Voorzien van gegalvaniseerde schroeven i.v.m. buitengebruik en een neutrale deklaag.
AANVULLENDE ACCESSOIRES
Accessoire Geschikt voor Afmeting Materiaal Bijzonderheden
Connector Pack Expansion Frame & Expansion Cabinet rvs Systeem om de EGG Frame, de Expansion Frame en/of het Expansion Cabinet te koppelen.
Caster Kit Acacia Table & Modulair EGG Workspace 10 cm hoog Set van 2 solide zwenkwielen, waarvan 1 met rem. Inclusief moersleutel om de wielen te (de)monteren.
Tool Hooks Acacia Table & Modulair EGG Workspace rvs Roestvrijstalen rekje met 3 haakjes. Incl. schroevenset om aan de Acacia Table te bevestigen.

NIEUWSBRIEF

Wil je de lekkerste recepten via de mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Inspiration Today en voeg meer smaak toe aan je inbox. Je ontvangt dan automatisch het laatste nieuws over evenementen, recepten voor jouw EGG, praktische tips en heel veel meer!

AANMELDEN

THE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggBelgie). Gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden