Een schol ‘Engels’ fileren? Een Label Rouge kip vlinderen? Een eitje voor Big Green Egg’s Executive Chef Michèl Lambermon. Maar misschien bij jou thuis niet zo vanzelfsprekend. Toe aan een verrijking van je culinaire know-how? Dan nodigen we je uit om onze nieuwe 12-delige reeks YouTube video’s te volgen op ons Big Green Egg kanaal. Een smaakmakende co-productie van onze eigen Michèl en een trio van topleveranciers.

 

Elke aflevering legt een van deze specialisten de anatomie, textuur en structuur van een prachtig product bloot. Van koningsboleet tot coquilles, van oesters tot Iberico en van Aberdeen Angus chateau briand tot ananas van het spit. Na het fileren, snijden en prepareren is het aan Michèl om het product zo respectvol mogelijk te bereiden. Vanachter 4 Big Green Eggs demonstreert hij verschillende kooktechnieken totdat de ultieme garing is bereikt. Grillen, roken, stomen, bakken en slowcooking, echt alles komt aan bod. En dan is het tijd om te proeven.

 

Altijd beet met kabeljauw op je EGG

Kabeljauw is een allemansvriend. Wie wordt er nou niet blij van een bakje kibbeling? Visleverancier/expert Jacob Doorn van Jan van As laat zien hoe je deze stevige witvis van kop tot staart inzet. Zo worden de wangetjes tegenwoordig als een ware delicatesse beschouwd. Michèl rookt de buikwang, stoomt de rugfilet op hooi, bakt het staartstuk en grilt de kop (kaak, wand en bovenstuk) op een plank.

Natuurlijk allemaal op EGG’s bereid. Kabeljauw, ik hou van jou!

Bekijk de video

Wie EGGt dit varkentje wel eventjes?

Het Ibérico varken wordt wel eens het Wagyu vlees onder de varkens genoemd. Bij dit varkensras staan dan ook vooral eikels op het menu. Deze voeding zorgt voor een mooie marmering en voor sappig en mals vlees met een unieke, bijzondere smaak. Jos Havekotte van The Meatlovers snijdt zorgvuldig alle delen uit en Michèl rookt de varkenshaas op hooi, grilt de worst indirect, roostert de filet en grilt de koteletten. Of je worst lust? Zo zeker!

 

Bekijk de video

Lekker zwammen over paddenstoelen

Van een subtiele rooksmaak tot een krachtig aroma: zo uiteenlopend als het smaakpalet is van paddenstoelen, zo divers zijn de manieren waarop je ze kunt bereiden op je EGG. Groenteleverancier/expert Niels van den Berg van Rungis maakt je wegwijs in de wereld van de schimmels, terwijl Michèl oesterzwammen op hooi rookt, cordyceps op een grillplankje klaarmaakt, king boleten grilt en gevulde portobello’s roostert. Duivels lekker!

 

Bekijk de video

Pak uit met schaal- en schelpdieren

Met schaal- en schelpdieren krijg je gegarandeerd veel ‘wow-reacties’. Dit luxe zeefruit heeft dan ook alles in zich om te imponeren. Maar waar moet je opletten bij de aanschaf en hoe maak je ze schoon? Visleverancier/expert Jacob Doorn van Jan van As ontleedt een inktvis en Michèl rookt coquilles in hun schelp, bakt inktvis, wokt vongole en stoomt oesters op zeewier. Klinkt als spannende EGG-tv en dat is het ook!

 

Bekijk de video

Kip, ik heb je graag op de EGG!

Het meest veelzijdige stukje vlees maak je natuurlijk op de meest veelzijdige kamado. Jos Havekotte van The Meatlovers beent het gevogelte uit, maakt tot het bot schoon en vlindert de kip. Michèl voelt zich kiplekker achter zijn EGGs terwijl hij de kippendijen rookt, de gevlinderde kip indirect grilt, drumsticks stooft met bier en kippenborsten rookt op plank. De kip en de EGG zijn duidelijk voor elkaar gemaakt.

 

Bekijk de video

Bon Chef! Seizoen 2

Met de groente uit zee

Wieren, algen… dit superfood komt uit zee en is niet alleen waanzinnig gezond, maar je maakt er ook innovatieve gerechten mee. Nadat zeegroenteleverancier/expert Niels van den Berg van Rungis je wegwijs heeft gemaakt in de eetbare onderwaterwereld, geeft Michèl er een culinaire draai aan vanachter zijn EGG’s. Wat dacht je van een zeegroente salade met gerookt rood hoorntjeswier, in zeesla gestoomde gamba’s, gewokte gezaagde zee-eik en in hout gegaard codium zeewier.

 

Bekijk de video

Vreemde vissen, buitengewone bereiding

Kinmedai, mero, hamachi en St Pierre. Nee, dit is geen lesje topografie maar een workshop vis voor gevorderden. Visleverancier/expert Jacob Doorn van Jan van As showt een aantal (duurzaam gevangen) vissoorten en legt uit hoe je deze exemplaren fileert. Michèl bereidt op zeekraal gestoomde rode mulfilet, roostert tonijnsteak, grilt St Pierre (zonnevis) indirect en de kaken van de hamachi (een makreelachtige) mogen ook op de gril. Even goed opletten en je EGGt deze showstoppers straks zelf ook.

Bekijk de video

Zo mals als een lammetje

Dat het ene lam anders smaakt dan het andere, heeft vooral te maken met voeding. Jos Havekotte van The Meatlovers vertelt meer over dit magere vlees met die kenmerkende smaak, terwijl hij ondertussen een hele lamsbout uitbeent. Het is aan Michèl wel besteed om alle delen op smaakvolle wijze te bereiden. Zo rookt hij de lamshaas op hooi, grilt hij het staartstuk indirect, maakt hij een boterzachte lamsstoof en worden de koteletten kort gegrild. Juicy tv!

Bekijk de video

Groente die je nooit meer vergeet

Of je nou vega bent of niet, groente is hot. Van de tuinbonen uit je achtertuin tot exotische gember en wasabi rechtstreeks uit Japan. Groenteleverancier/expert Niels van den Berg van Rungis brengt je wat gezonde kennis bij, terwijl Michèl helemaal losgaat achter zijn EGG’s. Het resultaat: gewokte aspergesla (celtuce), gepofte tuinbonen, gegrilde shishito pepers met blueskin radijs en mashua en tenslotte gestoofde cevennes uien met verse wasabi. Duik deze video in en zet je groene vingers aan het werk.

Bekijk de video

Even een (plat)visje uitgooien!

Platvissen van elkaar onderscheiden is nog best een kunst. En dan hebben we het nog niet eens over het fileren. Welkom dus bij ‘fileren kun je leren’ met onze visleverancier/expert Jacob Doorn van Jan van As. Met zijn tips & tricks krijg je vanzelf handigheid in het ontgraten van deze flinterdunne gasten. Michèl verricht vanachter zijn EGG’s culinair spektakel met schol: Engels gefileerd gerookt, gestoomde colbert, gebakken hanenkam en een hele gegrilde schol. Loopt het water je al in de mond?

Bekijk de video

Bon Chef! Seizoen 1

Terug naar de ambacht! Daarom werd kennis en kracht gebundeld met die van Nederlandse sterrenchefs en ontstond: Bon Chef! Een serie waarin Big Green Egg’s Executive Chef Michel Lambermon verschillende sterrenchefs opzoekt om te laten zien dat het vak een ambacht is dat niet verloren mag gaan.

Bekijk de video's

DE BIG GREEN EGG COMMUNITY

Laat je inspireren en haal meer uit je Big Green Egg! Dompel jezelf onder in een wereld vol culinaire mogelijkheden. Stel je vragen en deel je ervaringen via Facebook (BigGreenEggBelgie). Gebruik de hashtags #TheEvergreen en #forevergreen en get featured! Wij zijn makers van mooie herinneringen. Doe je mee?

DOE JE MEE?

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden