Dennenappel in de Big Green Egg

De Belgische Ardennen hebben zich de laatste decennia ontwikkeld tot een geliefde bestemming. Tal van passanten vertoeven er een weekend (of langer) om van alle facetten van dit prachtige natuurgebied te genieten. Er is voldoende te beleven op het gebied van inspanning én ontspanning. Want voor aanvang van, tijdens of na een dag vol avontuurlijke activiteiten is het tijd voor een ontspannen smaakavontuur op de Big Green Egg!

De Belgische Ardennen

De uitgestrekte bossen in het gebied zijn een grote bron van vermaak. Bij Durbuy Adventure, in het hart van de Belgische Ardennen, bestaat het aanbod bijvoorbeeld uit maar liefst 60 (buiten)activiteiten. Voor de waaghalzen zijn de rotspartijen ideaal om te beklimmen, de rivieren zijn ontzettend in trek om te kanoën en raften en de omvangrijke bossen zijn het ideale decor om te mountainbiken of voor een lange winterse wandeling.

Het natuurlijke karakter van de Belgische Ardennen is min of meer bij toeval ontstaan. In het verleden bezat Wallonië een levendige mijnbouwindustrie. Om de kilometerslange mijnschachten te stutten was er een grote behoefte aan hout en werden er, naast de natuurlijke begroeiing, volop bomen aangeplant. De arme grond en de hoogteverschillen maakte het gebied niet aantrekkelijk voor de landbouw.

Een uitgebreide infrastructuur was onnodig: het gebied was dunbevolkt en grotendeels bestemd voor de bosbouw. Met het sluiten van de mijnen in de vijftiger jaren werden de grote hoeveelheden hout die het gebied leverde overbodig en werd de regio, dankzij de rijke flora en fauna, gaandeweg een geliefd recreatiegebied.

Walhalla voor wild

Ondanks dat de streek niet bekend staat om karakteristieke streekproducten zijn er tal van lekkernijen te vinden. Ambachtelijke producten staan er hoog in het vaandel en worden er met zorg en liefde bereid.

Zo staat de confiturerie Saint Amour in Durbuy alom bekend om de artisanale productie van jam, gelei en azijn. Een bezoek is een smakelijke en interessante ervaring. Het biedt niet alleen een kijkje achter de schermen van het familiebedrijf, maar ook een breed scala aan andere lokaal vervaardigde producten waaronder honing, speciaalbieren, likeuren, snoepgoed en kruiden.

En zoals in vrijwel elk bosrijk gebied is het er een walhalla voor wilde dieren zoals herten, eenden en het wild zwijn, een vleessoort die hier met dank aan de verfijnde smaak in diverse variaties op het menu voorkomt. En op forel vissen in één van de vele rivieren is er een populaire vrijetijdsbesteding.

Verse forel

Wie zich ter plaatse tegoed wil doen aan verse forel maar niet thuis is in de hengelsport, doet er goed aan een bezoek te brengen aan ‘La Truite de Freux’ in Freux. Deze in 1889 opgerichte kwekerij levert de mooiste forellen en rivierkreeftjes van uitmuntende kwaliteit. Sinds 2009 kweken zij zelfs volledig ecologisch en biologisch.

De tientallen vijvers waarin de forellen op natuurlijke wijze opgroeien behoren tot een indrukwekkend landgoed waarvan het monumentale landhuis nog altijd wordt bewoond door een heuse barones. De vijvers werden ooit aangelegd als natuurlijke drainage en vormen daarnaast een bron voor de watervoorzieningen van de rivierkreeftjes.

De ruimte, rust en tijd die de dieren krijgen om op te groeien zorgen voor een sublieme smaak die wordt benadrukt door een bereiding op de Big Green Egg. Een smakelijk en sfeervol culinair intermezzo tijdens een actieve dag in de Belgische Ardennen!

Proef de Belgische Ardennen met deze 3 recepten van de Big Green Egg!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden