Hamburgers

Een Big Green Egg is veel meer dan alleen een barbecue, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon de lekkerste BBQ classics op bereiden. Van lekkere sticky kippenvleugels en sappige hamburgers tot een flinke brisket. Big Green Egg-expert Ralph de Kok gaat dit keer back to basics met een aantal van zijn Amerikaanse BBQ-recepten.

Basic barbecuing

De Big Green Egg staat niet alleen bekend om de lekkere smaak die gerechten en ingrediënten krijgen. Ook de kwaliteit, stabiliteit en de veelzijdigheid is voor veel mensen een reden om voor dit allround kooktoestel te kiezen. Je kunt er oneindig veel gerechten op bereiden, of dat nu om een eenpansgerecht, een versgebakken brood of een typische barbecueklassieker gaat.

De meeste BBQ classics zijn grilgerechten. Als je terug gaat in de tijd waren de eerste barbecues tenslotte niets meer of minder dan constructies waarbij ingrediënten, meestal vlees, op een rooster boven houtskool werden gegrild. Nadat Ed Fisher – grondlegger van Big Green Egg Inc. – in Japan de kamado had ontdekt legde hij dan ook, met dank aan de Amerikaanse barbecuecultuur, al snel een rooster in deze uit klei vervaardigde kookpot.

Hierdoor creëerde hij een allround kooktoestel om onder andere mee te grillen, bakken, koken, stoven, roken en low & slow te garen. In de loop der jaren perfectioneerde hij zijn vondst om uiteindelijk met de beste materialen een eigen ontwerp te ontwikkelen: de moderne Big Green Egg.

Gesloten deksel

Ook als je BBQ classics op het menu zet heeft de Big Green Egg een grote meerwaarde. Grillen doe je, net als alle andere kooktechnieken op de Big Green Egg, met een gesloten deksel. Het ingrediënt blijft hierdoor sappiger en bij eventueel druipend vet neemt de kans op vlammen, en daarmee verbranden van het ingrediënt, sterk af.

Soms is het handig om accessoires in te zetten. Kipdelen, die vaak worden gegrild, rooster je met behulp van een convEGGtor bijvoorbeeld lekker krokant. Voor de beste hamburger gebruik je wel de standaard griltechniek, maar je kunt deze klassieker extra verrassend maken door de burger ook eens te vullen.

Een mooi stuk vlees als brisket kun je weer perfect op lage temperatuur garen, waardoor het veel eenvoudiger is dit lastig te bereiden deel goed klaar te maken. Brisket heeft de reputatie snel droog te worden, maar door de goede vochthuishouding binnen de EGG blijft het vlees lekker sappig.

Zo biedt de Big Green Egg veel mogelijkheden om de classics op eenvoudigere en verrassende manieren te bereiden, altijd met een smaakvol resultaat!

Zelf BBQ classics bereiden op de Big Green Egg? Probeer deze 3 recepten!

Aanmelden

11 MAKKELIJKE RECEPTEN VOOR JOU!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een e-book met 11 EGG recepten.

Aanmelden