Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική! Όσο καλύτερα φροντίζετε το Big Green Egg σας, τόσο πιο καλά θα διατηρείται στο χρόνο. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο. Ο Peter Bootsma, ειδικός σε θέματα Big Green Egg από την αρχή της δημιουργίας τους, μας εξηγεί πώς θα πρέπει να συντηρείτε κάθε τμήμα του Egg.

Συντήρηση των μαντεμένιων αξεσουάρ

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται τα μαντεμένια αξεσουάρ σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δείτε πως μπορείτε να το καταφέρετε κι εσείς σε αυτό το βίντεο.

Reggulator

Το rEGGulator είναι ο νέος, πατενταρισμένος ρυθμιστής του αέρα και ο διάδοχος του μεταλλικού καλύμματος διπλής λειτουργίας. Είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό μαντεμένιο σίδερο με λαβή από σιλικόνη. Το rEGGulator φέρει επίσης ειδική επικάλυψη που λειτουργεί ενάντια στη σκουριά πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περαστεί με κάποιο προστατευτικό υλικό. Εξάλλου, η επιπρόσθετη συντήρηση δεν συστήνεται, αφού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο επίχρισμα και στη λαβή από σιλικόνη. Ο καλύτερος τρόπος να φυλάσσετε το rEGGulator σας είναι να το καλύπτετε με κάποιο κάλυμμα μετά από κάθε χρήση και αφού έχει κρυώσει. Εάν με την πάροδο του χρόνου το rEGGulator σας δείχνει λίγο μουντό, τρίψτε το με Crisco ή με φυτικό λάδι, όπως φυστικέλαιο. Προτιμήστε να το τρίψετε ενόσω το rEGGulator είναι ακόμη λίγο ζεστό.

Συντήρηση του Daisy Wheel

Έχετε Big Green Egg με μεταλλικό κάλυμμα διπλής χρήσης; Συνιστούμε να κάνετε συντήρηση στη μαντεμένια επιφάνεια του καλύμματος μία ή δύο φορές τον χρόνο. Αν δεν το κάνετε, θα μαζευτεί βρωμιά. Πώς μπορείτε να κάνετε τη συντήρηση: Ανάψτε το EGG σας και ανεβάστε τη θερμοκρασία του στους 250 °C. Αφαιρέστε τη σκουριά με μία συρμάτινη βούρτσα.  Τοποθετείστε το convEGGtor, το ταψί συλλογής λίπους μιας χρήσεως του Big Green Egg και την αλουμινένια σχάρα μέσα στο EGG. Ακολούθως, τοποθετήστε το κάλυμμα πάνω στη σχάρα. Αφήστε το μέσα στο EGG για 10 λεπτά και μετά πασαλείψτε το με λάδι. Ζεστάνετε το κεραμικό κάλυμμα για 30 λεπτά και η συντήρηση έχει ολοκληρωθεί. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 2 φορές τον χρόνο για να το διατηρείτε σε άριστη κατάσταση.

ΒΑΣΗ & ΘΟΛΟΣ

Καθαρίστε με νερό και μαλακό σαπούνι το εξωτερικό της κεραμικής βάσης σε αραιά διαστήματα (εγώ προσωπικά την καθαρίζω πιο συχνά μιας και χρησιμοποιώ το Egg μου σε καθημερινή βάση). Ο καθαρισμός αυτός γίνεται πιο εύκολα όταν το Egg σας είναι ακόμη λίγο ζεστό.

Μπορείτε να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το εσωτερικό του πώματος βουρτσίζοντάς το κατά διαστήματα με μεταλλική βούρτσα.

Όταν θα καθαρίσετε το εξωτερικό της κεραμικής βάσης με νερό και σαπούνι, μπορείτε να καθαρίσετε και το εξωτερικό του πώματος ταυτόχρονα.

STAINLESS STEEL GRID / ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗ ΣΧΑΡΑ

Ο καθαρισμός της σχάρας γίνεται ευκολότερα όταν είναι λίγο ζεστή. Το Dual Brush Grid Scrubber αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τη δουλειά αυτή. Αφού την τρίψετε, καθαρίστε την με λίγο χαρτί. Εγώ αποθηκεύω το EGG μου αμέσως μετά το μαγείρεμα, αφού τότε δεν έχω διάθεση να καθαρίζω. Όταν θα μαγειρέψω ξανά στο Egg μου, καθαρίζω τη σχάρα μόλις αρχίσει να θερμαίνεται. Η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη και το μαγείρεμα γίνεται πιο απολαυστικό αφού δεν υπάρχουν απομεινάρια από το προηγούμενο μαγείρεμα κολλημένα στη σχάρα.

CAST IRON GRID / ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΑ ΣΧΑΡΑ

Το μαντέμι είναι ένα εξαιρετικό και απίστευτα ανθεκτικό υλικό αλλά ταυτόχρονα είναι και κάπως εύθραυστο. Κατά καιρούς δηλαδή, χρειάζεται λίγη φροντίδα. Πέρα από τον καθαρισμό της σχάρας, ο οποίος γίνεται με τον ίδιο τρόπο με αυτόν του Stainless Steel Grid, το Cast Iron Grid χρειάζεται επίσης να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με το μεταλλικό καπάκι διπλής χρήσεως. Έχω περιγράψει αναλυτικά τα βήματα αυτής της διαδικασίας για το μεταλλικό καπάκι διπλής χρήσεως. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε το Grid Lifter όταν θα τοποθετείτε το Cast Iron Grid στο EGG σας. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι η βαριά σχάρα δεν θα πέσει κατά λάθος πάνω στην εστία σας, ραγίζοντάς την. Πάντοτε να αφήνετε αρκετό χρόνο για να ζεσταθεί σταδιακά η σχάρα στο Big Green Egg (με άλλα λόγια, μην τοποθετείτε ποτέ μια κρύα σχάρα μέσα σε ένα πολύ ζεστό EGG). Έτσι, δεν θα προκαλέσετε ρωγμές λόγω της ξαφνικής αλλαγής στη θερμοκρασία. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με το να τοποθετήσετε τη σχάρα μέσα στο EGG  ενόσω αυτό θερμαίνεται. Με τον τρόπο αυτό ασκείται λιγότερη πίεση στο μαντέμι.

Big Green Egg kamado in nest standing in a garden next to a tree

ΠΛΑΙΣΙΟ

Εάν μετακινείτε συχνά το Big Green Egg σας, οι βίδες και τα παξιμάδια μπορεί να χαλαρώσουν και έτσι θα πρέπει να τα σφίγγετε κατά διαστήματα. Μπορείτε επίσης να καθαρίζετε το πλαίσιο με νερό και μαλακό σαπούνι. Το καθάρισμα αυτό θα διατηρεί σε καλή κατάσταση το πλαίσιο και θα το είναι πιο ελκυστικό.

convEGGtor

Το convEGGtor είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που διασφαλίζεται η ομαλή ροή του αέρος και η τέλεια αγωγιμότητα  της θερμότητας. Το convEGGtor επιτρέπει μόνο την έμμεση θερμότητα να το διαπερνά και έτσι το EGG σας μετατρέπεται σε έναν κανονικό εξωτερικό φούρνο. Εάν θέλετε να διατηρήσετε καθαρό το convEGGtor σας ενώ μαγειρεύετε, τοποθετήστε από κάτω του ένα ταψί συλλογής λίπους. Εάν ξεχάσετε να τοποθετήσετε ταψί, μην ανησυχείτε. Απλώς θερμάνετε το Big Green Egg στους 250°C με το convEGGtor στο εσωτερικό του και όλη η βρωμιά θα καεί. Όταν σταματήσει να βγαίνει καπνός  από το μεταλλικό καπάκι διπλής χρήσεως, τότε σημαίνει ότι έχει καθαρίσει. Εάν θέλετε να το καθαρίσετε πιο γρήγορα τότε χρησιμοποιήστε το Dual Brush Grid Scrubber

ΤΣΟΧΑ

Η τσόχα στο Big Green Egg έχει δύο σκοπούς. Λειτουργεί σαν μαξιλάρι προστατεύοντας το EGG όταν κλείνει και παράλληλα διασφαλίζει τo αεροστεγές σφράγισμα του. Εάν η τσόχα σκληρύνει δεν θα είναι πιά αποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί. Αφαιρέστε πρώτα την παλιά τσόχα. Ξύστε το κεραμικό με ένα αιχμηρό μαχαίρι ή μια σπάτουλα και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα με γυαλόχαρτο 80. Τέλος, καθαρίστε με μια πετσέτα. Μπορείτε τώρα να εφαρμόσετε τη νέα λωρίδα τσόχας. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφήστε το EGG κλειστό για 24 hours και μετά ανάψτε το ελέγχοντας τη θερμοκρασία ούτως ώστε να θερμανθεί σταδιακά. Έτσι η στρώση κόλλας θα κολλήσει καλά στο κεραμικό. Η τσόχα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Μπορείτε να ρυθμίσετε το θερμόμετρό σας για να διασφαλίσετε ότι θα λειτουργεί καλά (να δείχνει δηλαδή την ορθή θερμοκρασία). Αφαιρέστε πρώτα το θερμόμετρο από το θόλο. Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε μια τρυπητή κουτάλα μέσα και περάστε την άκρη του θερμόμετρου μέσα από μια από τις τρύπες της κουτάλας. Θα πρέπει κανονικά να δείξει 100°C. Εάν δεν δείξει τη μέτρηση αυτή τότε ρυθμίστε το θερμόμετρο στους 100°C με το ρυθμιστή που θα βρείτε στο πίσω του μέρος. Στη συνέχεια κρεμάστε το θερμόμετρο σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό (νερό μέσα σε παγάκια). Μετά από μερικά λεπτά τοποθετήσετε το θερμόμετρο ξανά στο βραστό νερό. Εάν έχει ρυθμιστεί ορθά θα πρέπει να δείξει πάλι 100°C.

HEAT UNTIL WHITE? (Θερμαίνω μέχρι να ασπρίσει;)

Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας μια λανθασμένη αντίληψη. Θα ακούσετε από κάποιους χρήστες του EGG ότι θερμαίνουν το Big Green Egg μέχρι αυτό να γίνει λευκό ή καθαρό. Αυτό το κάνουν με το να εκθέτουν το EGG τους σε υπερβολικά ψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο διάστημα. Εν τούτοις, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε το Big Green Egg σας, τόσο πιο πολύ μαυρίζει. Ως αποτέλεσμα, λειτουργεί πιο αποδοτικά και γίνεται πιο σταθερό. Όντας μεγάλος λάτρης του Big Green Egg fan, αυτό μου φαίνεται ότι είναι το σημαντικότερο στοιχείο.

ΜΕΝΤΕΣΕΣ

Ο μεντεσές είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα με αποτέλεσμα να μπορεί να μετακινείται με το κεραμικό.  Αυτό σημαίνει όμως, ότι τείνει να συστέλλεται και να διαστέλλεται όταν αλλάζει η θερμοκρασία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει κατά διαστήματα να ελέγχετε και να επανατοποθετείτε το μεντεσέ. Ενόσω το κάνετε αυτό, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι δεν έχει μετακινηθεί ο ιμάντας. Εάν μετακινήθηκε τότε θα πρέπει να τον ευθυγραμμίσετε (το εγχειρίδιο περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε). Η θερμότητα κάνει τα μετακινούμενα μέρη του μεντεσέ πιο ανώμαλα και ως αποτέλεσμα προκαλείται τριβή και πιθανή χαλάρωση των βιδών. Παράλληλα, μπορείτε να ψεκάσετε το μεντεσέ με WD-40 ή με κάποια άλλη ουσία με βάση τη σιλικόνη και πλύνετε τον ανοξείδωτο χάλυβα με νερό και σαπούνι.

FIRE BOWL ΚΑΙ FIRE RING

Εύκολο! Τα τμήματα αυτά δεν απαιτούν καμία συντήρηση.

INSPIRATION TODAY

Αν θέλετε να λαμβάνετε δόσεις έμπνευσης μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο μας Inspiration Today και προσθέστε περισσότερη γεύση στα Εισερχόμενά σας. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να λαμβάνετε τις νοστιμότερες συνταγές, εξαιρετικά εποχικά μενού, πρακτικές συμβουλές και πολλά, πολλά άλλα!

Εγγραφή